Ideje névmásokat kitalálni a robotokra

2016. március 19. 10:00

Minek nevezzük az emberszerű robotokat: az és azok, vagy ő és ők?

2016. március 19. 10:00
Mikey Murphy
Quartz

„«Visszaigazoltad a találkozót Janettel és Amy-vel?»
«Janettel igen, de ki Amy?»
«Ő a találkozásütemező botunk. Azaz, az. Vagy ők? Nem tudom.»

Nehéz robotokról beszélni. Nem emberek, de lassan hasonlítani kezdenek ránk, és úgy is cselekednek, mint mi. Tárgyak, mint az autók vagy laptopok, és mégis nevet adunk nekik. Gyakran nemre utaló neveket, X techcég például Amy Ingram-nek nevezte el az MI-alapú ütemező-asszisztensét. De még ha nincs is emberi nevük, mint a Boston Dynamics Spotjának vagy Atlaszának, egy idő után akkor is zavarba ejt, hogy a nevükön hivatkozunk rájuk.

A mai robotok többek puszta eszközöknél, például fúrónál vagy légdeszkánál. Tevékenységeket végeznek, van bennük gúny, és úgy tűnik, érzelmek is.

Az első kihívással a jelentés szintjén találkozunk. Fura hozzánk hasonló tevékeny dolgokról „az”-ként beszélni. Megoldás lehet, ha csak a nevüket említjük, de pár mondat után úgy érezzük magunkat, mintha általános iskolás tankönyvet olvasnánk.

Nézzük meg, hogyan fut Spot. Vagy hogyan játszik Cosmoval. Vagy hogyan fut és sétál Spot és Atlas.

Még zavarba ejtőbb, ha a történetben egynél több robot szerepel, pláne, ha harmadik személyben próbálunk beszélni róluk. Embereket sem nevezünk mindig a nevükön. Hosszabb mondatokban talán az lenne a legkönnyebb, ha névmásokkal különböztetnénk meg az emberszerű robotokat a robotoktól, és akár nemet is adhatunk a névmásoknak.

A Roomba porszívó-robotokat gyártó iRobot nemrég küldött egy listát a Quartznak a tulajdonosok által kitalált, választott legnépszerűbb nevekről: Rosie, R2-D2, Alfred, Hazel, Wall-E, Ruby, Alice, Robi, Bob, Robbie. A tízből nyolc emberi név. Képzeljük el, mi lesz a jövőben, amikor beszélgetünk, interakciókat folytatunk velük, és valahogy hivatkoznunk kell a házőrző Rosie-ra, vagy inasunkra, Alfredra.

Túl a jelentéstanon, a személyiség is egyre központibb kérdés lesz. Emberi szinten akarunk kommunikálni velük, mert ettől vagyunk emberek. És akkor elkezdjük használni a hagyományos névmásokat. Amy Ingram «ő»? Emberi neve van, és még ajándékokat is kap a munkájáért. Vagy mi legyen a szexbotokkal? Még ha lelketlen robotok is, mert azok, akkor is nehéz úgy gondolni rájuk.

Azt javaslom, hogy kezdjük a névmást r betűvel, azaz ő és ők helyett «rő» és «rők» (he-rhe, her-rer them/they-rhem/rey stb.). Nehezebb kiejteni, viszont kevésbé megtévesztő.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Morgen
2017. január 02. 10:38
Attól függ, mire használják őket! Lehet Jancsi és Juliska, Béla, ha meg háztartási robot, akkor Angela. Általános névmás: kiberke. Egy idő után úgyis rájönnek, és használni fogják az én, te, ő, mi, ti, ők személyes névmásokat, az ember meg himihumi lesz egyes szám harmadik személyben.
kurbitalis
2016. március 24. 22:25
Csak is "az és azok", mert művi kreálmányok, nem élő, emberi személyiségek. Mivel programozottak, nem intellektusok.
még fokozza
2016. március 20. 12:35
Ne mi döntsünk róluk nélkülük. Majd kitalálnak maguknak valami identitást meg névmásokat.
NeMá
2016. március 19. 21:15
Magyar nyelvben nem kell semmit kitalálni robot és intelligens akkor az jószág!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!