Semmelweis tragédiája

2016. április 04. 19:50

Nemcsak egyszerűbb, de sokkal hangzatosabb is a magyar kórházakban uralkodó szörnyű állapotokat okolni a kórházi fertőzésekért, mint beismerni, hogy az orvosok egy része egyszerűen nem mos kezet.

2016. április 04. 19:50
Haiman Éva
Magyar Idők

„Persze nemcsak egyszerűbb, de sokkal hangzatosabb is a magyar kórházakban uralkodó szörnyű állapotokat, a lepusztult kórtermeket, vizesblokkokat és az általános pénzhiányt okolni a kórházi fertőzésekért, mint beismerni, hogy az orvosok egy része – nemcsak nálunk, de mindenütt a világon – egyszerűen nem mos kezet. Mondhatjuk, azért, mert nincs mosdó és szappan a kórteremben, hogy nincs rá elég idejük, annyi a beteg, de azt is, hogy nem kapnak elég kézfertőtlenítőt. Csakhogy a nemzetközi tapasztalatok szerint ahol mindez adott, ott sem sokkal jobb a helyzet.

Nincs épeszű ember, aki vitatná, hogy a kórházi járványokban egyértelműen szerepet játszanak a zsúfolt kórtermek, az elavult szellőzőrendszerek, az, hogy sok műtőben nemhogy a levegőt nem tudják csíramentesíteni, de a plafonról gyakorlatilag a műtőasztalra hullik a vakolat. Az is biztos, hogy jobb lenne a helyzet, ha az orvosok és az ápolók nem lennének ennyire túlterheltek, ha nem tíz beteg jutna egy éjszakás nővérre. (...)

A kórházi fertőzések visszaszorítása sokkal összetettebb kérdés annál, mint mondjuk az, hogy van-e elég kréta meg A4-es papír az iskolákban. A felelősség ebben nemcsak a mindenkori kormányé, egészségpolitikáé, de az is tehet róla és ellene – legyen professzor vagy segédápoló –, aki ott áll a betegágy vagy a műtőasztal mellett.

S ha már felelősség: az ÁNTSZ és mindenki, aki megpróbálja bagatellizálni a kórházi fertőzések jelentőségét, súlyos hibát követ el. Ne feledjük, éppen a saját szakembereik voltak azok, akik – igaz, egy belső anyagban, de – már három évvel ezelőtt felhívták a figyelmet arra, hogy »a hazai járványügyi biztonságra a súlyos kórházi fertőzések és az ezekkel kapcsolatos halálozás jelenti a legnagyobb veszélyt«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 117 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2016. április 05. 17:29
Fogadjunk, hogy Szabó Timike sem mos kezet új, átmeneti mujnkahelyén!
BőröndÖdön
2016. április 05. 14:23
Évike,befektetnélek,mondjuk a Merényibe néhány napra...
tevevanegypupu
2016. április 05. 13:04
Tényleg nem mosnak..sajnos kénytelen voltam tavaly többször kórházba menni látogatóba és láttam..egyik beteg vizsgálata után vidáman mentek kézmosás nélkül a másikhoz..
írmag
2016. április 05. 10:07
A mélyebb okokat kell vizsgálni: miért kellett az ágyak mellől a trezorokat leszerelni? A szappan elfért volna benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!