A férfiasságról

2016. április 05. 09:10

Az, hogy esetleg azért sem születik sok gyermek, mert a férfi nem veszi ki kellően a részét az azzal járó felelősségből, föl sem merült eddig a magyar jobboldalnál.

2016. április 05. 09:10
Ungár Péter
Ungár Péter
Reflektor

Arról, hogy milyen férfinak lenni, illetve hogy mit jelent a férfiasság akkor, amikor nő a főnököd, vagy amikor többet keres a feleséged, arról nincs lehetőség beszélni. Egyedül a pornografizált és túlszexualizált kereskedelmi média beszél a férfiasságról, az is jórészt a fogyasztói impulzusok és a sport miatt.

Olyan társadalomban élünk, amelyik hagyja, hogy a férfiassággal kapcsolatos közbeszédet a fogyasztási diktátumok határozzák meg és nem az apaság tudata, a családi értékek, a közösségi érzés, és nem az olyan értékek, mint például az állhatatosság, a bátorság és a kitartás. És amikor a távolság egyre csak nő a tradicionális szerepek, a fogyasztás által feltámasztott igények és az élet között, akkor lesznek a férfiak tahók, akkor jön az agresszív hipermaszkulinitás. A férfiaknak – főleg az alsó-középosztálybelieknek – nem maradt identitáspolitikája. Az ő identitásbeli nehézségeikről, arról, hogy az ő életüket milyen minták, milyen hősök és antihősök határozzák meg, már nem esik szó.

A családi értékek ugyanis azt jelentik, hogy megtaláljuk az apa helyét a családban. A családi értékek azt jelentik, hogy nem becsüljük alá az otthon végzett munkát, nem tartjuk férfiatlannak, ha egy férfi be tudja kapcsolni a mosógépet. Azt kell tudnunk elmondani, hogy nem a delírium tremens férfias, hanem az, ha a férfi tisztába teszi a gyereket, vagy érte megy az óvodába. De ahelyett, hogy a gyermekvállalásról úgy beszélnénk, mint egy férfi és egy nő közös döntéséről, olyan közbeszéd folyik, amely csak a nő felelősségének tekinti a gyereket. Az, hogy esetleg azért sem születik sok gyermek, mert a férfi nem veszi ki kellően a részét az azzal járó felelősségből, föl sem merült eddig a magyar jobboldalnál.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ormányos csillós
2016. április 06. 00:10
kedves női hozzászólók! van olyan köztetek,aki szeret magas sarkú papucsot hordani?
Vezetéknév Utónév
2016. április 05. 22:58
A szexista sztereotípiák erőltetése helyett inkább embernek kellene végre tekinteni egymást. Humanizmus: a rohamosan fasizálódó Európában ma ez a legnagyobb hiánycikk.
kjkj945
2016. április 05. 15:05
HA FÉRFI VAGY, LÉGY FÉRFI... Ha férfi vagy, légy férfi, S ne hitvány gyönge báb, Mit kény és kedv szerint lök A sors idébb-odább. Félénk eb a sors, csak csahol; A bátraktól szalad, Kik szembeszállanak vele... Azért ne hagyd magad! Ha férfi vagy, légy férfi, S ne szád hirdesse ezt, Minden Demosthenesnél Szebben beszél a tett. Építs vagy ronts, mint a vihar, S hallgass, ha műved kész, Mint a vihar, ha megtevé Munkáját, elenyész. Ha férfi vagy, légy férfi, Legyen elved, hited, És ezt kimondd, ha mindjárt Véreddel fizeted. Százszorta inkább éltedet Tagadd meg, mint magad; Hadd vesszen el az élet, ha A becsület marad. Ha férfi vagy, légy férfi, Függetlenségedet A nagyvilág kincséért Árúba ne ereszd. Vesd meg, kik egy jobb falatért Eladják magokat. „Koldúsbot és függetlenség!” Ez légyen jelszavad. Ha férfi vagy, légy férfi, Erős, bátor, szilárd, Akkor, hidd, hogy sem ember Sem sors könnyen nem árt. Légy tölgyfa, mit a fergeteg Ki képes dönteni, De méltóságos derekát Meg nem görbítheti. (Pest, 1847. január.)
1istvan
2016. április 05. 14:47
b+ micsoda hülye duma ez a mosógépbekapcsolás? nehéz egyébként? mármint neked?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!