Gyerektől lopni

2016. május 14. 09:20

Jövőt lopni a gyerekektől kicsit bonyolultabb, mint pénzt. Két minisztérium is kellett hozzá: az emberügyi meg a gazdaságfejlesztési. Az ő kezükben van a középiskolások kétharmadának, a szakképző intézményekbe járóknak a sorsa.

2016. május 14. 09:20
Lendvai Ildikó
Népszava

„Jövőt lopni a gyerekektől kicsit bonyolultabb, mint pénzt. Két minisztérium is kellett hozzá: az emberügyi meg a gazdaságfejlesztési. Az ő kezükben van a középiskolások kétharmadának, a szakképző intézményekbe járóknak a sorsa. Nagy felelősség, ezért bevonták a Kereskedelmi és Iparkamarát is. A kamara elnökéről mindaddig nem tudtuk, hogy ő az egyik fő-fő oktatási guru is, amíg 2011-ben el nem dicsekedett vele: »Mi javasoltuk a tankötelezettség lecsökkentését.« Őt még csak-csak értem: minél olcsóbb, minél kiszolgáltatottabb munkaerővel akar dolgoztatni, ezért méltatta a kormány szociálpolitikáját is: »A szakképzésben azt csinálták, amit kértünk. A felsőoktatásban is« - nyugtázta.

A főpróba a szakiskolák lebutítása, inas- és cselédképzővé tétele volt. Ez még »csak« a fiatal generációk 20-25 százalékát tette jövőtlenné. A közismereti tárgyakat minimálisra csökkentették, heti 1-1 órában tanulhatnak magyart és matekot. Ide járnak - ha járnak - a nehezen élő, kis keresetű családok gyerekei. Miért vigyék többre, mint apjuknak-anyjuknak sikerült? Miért baj az, ha majd nem tudnak számolni, kérvényt vagy önéletrajzot írni, nem értik meg a hivatalos levelet, nem olvasnak újságot, könyvet? Ők aztán igazán röghöz kötött, szájukat befogó dolgozók lesznek, szakmaváltáshoz, új ismeretekhez, jobb munkahely kereséséhez, érdekérvényesítéshez hiányoznak az alapkészségeik. Legalább nem mennek szavazni sem.

De most jön a java! A korosztály diákjainak újabb 40 százaléka a szakközépiskolákban. Azok eddig túl sokat tudtak, nemcsak rendes érettségit, hanem szakmát is szereztek, többen egyetemre is mentek. De minek ennyit tanulni? Még a fejére nőnek munkáltatónak, főnöknek, kormánynak. Na, ősztől már nem így lesz! Nem számít, hogy erről még fogalmuk sem lehetett azoknak, akik ide jelentkeztek. Szeptemberben másfajta iskolában találják magukat, mint amilyet választottak. Az általános műveltséget, készségeket, tudást adó tárgyak itt is luxusnak nyilváníttattak, négy év alatt 600 órával kevesebbet szánnak rájuk. Helyüket elfoglalják a Kamara által megkívánt, csak egyetlen szakma jelenlegi szintjére felkészítő tárgyak. Most még talán el lehet boldogulni velük, de ezek a gyerekek még 2060-ban is dolgozni fognak! Kész-passz, az ő jövőjük is ellopva, ez is megvolt. Felére csökken a magyar és a matek, a természettudományok közül pedig csak egyet szabad tanulni. Vagy fizikát, vagy kémiát, vagy biológiát, vagy földrajzot, ahogy kijelölik. A többit nem. 13-14 évesen véglegesen el kell döntened, melyik pályára lépsz. Nincs átjárás egy másik iskolába, hiszen ott más tárgyat írtak elő. Továbbtanulásról se nagyon álmodozz.

Kezdőként egy egészségügyi szakközépben tanítottam: jó páran mindig az orvosira felvételeztek. Na, ennek vége. Ahhoz fizika érettségi is kellene, de mostantól az egészségügyi szakközepesek csak biológiát tanulnak, fizikát, kémiát nem. A kohászok csak kémiát, a gépészek csak fizikát. Egy karikatúra szerint a földrajz azért marad el a legtöbb iskolából, nehogy megtudják a növendékek, merre van Anglia.

Ha mégis elindulnak, nem lesz sok csomagjuk. Szinte mindent elloptak tőlük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cipraszon
2016. május 15. 10:37
Jó nő lehetett ez, csak kár, hogy olyan mocskos életű.
pollip
2016. május 15. 10:27
"Kezdőként egy egészségügyi szakközépben tanítottam:" Hogy lett akkor cenzor? Pártállás volt. A gyerekek jól jártak. nemrég olvastam, amikor Bródyékkal megbeszélték, hogy milyen számok a megfelelők. Gondolom, azóta is tart a barátság. http://valasz.hu/kultura/hogyan-hatarolodott-el-kollegaitol-brody-janos-1981-ben-118487
áfonya
2016. május 15. 03:29
Nem olvastam el a cikket ,mert tudjuk a multját a pártjának a gonosz diktatórikus rabló kormányzását ,mindig ha mszmp-mszp-sdzdsz vannak kormányon az ország a magyar akkor elszegényedik eladósodik tönkre megy a gazdaság ,náciznak korrupció virágzik , egymásnak uszítják az embereket ,kirabolják a nemzetet.
áfonya
2016. május 15. 03:23
Mszp-szdsz körmös kormány beszél lopásról. Itt a hiányzó milliárdok. Szűcs Erika milliókért figyelte a sajtót . Nézzük a mérleget röviden,hol a lé (mszp-szdsz): Spontán priv. Guruló dollárok, guruló márkák . Tocsik-Szokai-botrány . Politikatörténeti Alapitvány-botrány . Kossuth Könyvkiadó-botrány . Hotel Panoráma-botrány . Ifjúsági Lapkiadó-botrány . Környezetvédelmi Alap-botrány . Bokros Lajos búcsúpénze . Horn-villa Exporttámogatás-botrány . Ok-Tat-botrány . Diplomatawhisky-botrány . Káosz a Tb-nél CM-Klinika-botrány . Over-botrány TB székház-botrány . Olajgate-botrány Nyírfa-botrány, . zsurki vodkagyár . Xénia-botrány . Szdsz székház-botrány . Vecsési számlagyár . MNB adósságcserének elnevezett bankári mûvelete (3500milliárd Ft) . Bp.Bank-botrány . Cw Bank-botrány . Posta Bank-botrány
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!