A szív elakadó segédigéi

2016. július 15. 09:42

Amit most, a halálhír vétele után biztosan tudunk: a magyar nyelv megújítója, a kortárs próza megkerülhetetlen alakja távozott az élők sorából. A szív elakadó segédigéivel búcsúzunk tőle.

2016. július 15. 09:42
Osztovits Ágnes
Válasz.hu

„Alig egy hónappal ezelőtt, a könyvhét megnyitóján több tucat fotós merészkedett az évtizedekig az élet írócsászárának hitt, most csontsovány Esterházy Péter közelébe. Kattogtak a gépek. Végtére is, sokat érhet az utolsó felvétel. A dedikálásra váró olvasókat egy idő után el kellett küldeni: makkegészséges író sem bírta volna a rohamot. S neki most tavasszal fél tucat régebbi művét újranyomatta a kiadó. Mindent alá kellett volna írnia.

Őszinte jóakarói kétségbeesve kérdezték, vajon mivel vették rá az utolsó, szívszorító szereplésre. Miféle marketing ez? Aztán kiderült, a halálos beteg Esterházy Péter szerepeltetése mögött még véletlenül sem húzódtak üzleti megfontolások. Barátai így akarták késleltetni az elmúlást. Így remélték megfékezni a kérlelhetetlen hasnyálmirigyrákot. Ha ír róla, ha megosztja élményeit, talán az irodalom, a szellem diadalmaskodik a könyörtelen lét, a gyilkos kór felett. Most már tudjuk, hiú remény volt.

(…)

Amit most, a halálhír vétele után biztosan tudunk: a magyar nyelv megújítója, a kortárs próza megkerülhetetlen alakja távozott az élők sorából. A szív elakadó segédigéivel búcsúzunk tőle. Sokszor fájt, amit mondott, sokszor úgy éreztük, fölényesen legyint ránk, de vigasznak itt maradtak fontos könyvei.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajkakutyus
2016. július 16. 04:51
A posztumusz seggnyalás egyesek részére kötelező kűrje után szögezzük le: olyan ember távozott, akit a magyarság haló poraiban is utálni. fog. Mert vétett ellenünk, nem a mi oldalunkon, hanem ellenségeink oldalán állt. Ehhez képest irodalmi munkássága másodlagos.
catalina9
2016. július 15. 16:45
vaktyúk [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 15. 13:07 Mit ad Ön tovább?" hogy óvakodjanak a vak tyúkoktól!
duzur
2016. július 15. 12:44
A napokban húnyt el Ausztria leghíresebb és legvitriolosabb karikaturistája, Manfred Deix. Olyan kegyetlen gúnnyal még nem ábrázolták az osztrákokat -a neveseket meg a névteleneket egyaránt-, ahogy ezt ö tette. Érdemes megnézni, hogy ennek dacára, hogy búcsúztatták, minden fórumon...
catalina9
2016. július 15. 12:28
vaktyúk [Hozzászóló kiszűrése] 2016. július 15. 09:52 Az emberi méltóságot sértő kijelentéseket kérem törölni." No és elvtárs, mit szólnak majd a jesuischarliek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!