„Beengednétek a migránsokat? – Meg akartok halni 10 évesen?”

2016. szeptember 30. 13:43

Magyarország jövője sokkal inkább múlik azon, hogy kommunikálunk-e egyáltalán, és ha igen, hogyan beszélünk a gyermekeinkkel a terrorizmusról és a menekültkérdésről, mint azon, hogy vasárnap hányan járulunk az urnákhoz, és hova húzzuk az X-et.

2016. szeptember 30. 13:43
Hercsel Adél
hvg.hu

„Számtalan szülői beszámolót összegyűjtöttünk az utóbbi időben, így hosszan sorolhatnánk a hasonló történeteket, de már ennyiből is látszik: a kormány migránsozása és gyűlöletkampánya hatással van a gyerekekre is, a szülők és a felnőttek pedig nemigen ússzák meg, hogy kezdjenek ezzel valamit, mert a tét, a felelősség óriási. Talán nem túlzás azt állítani, hogy Magyarország jövője sokkal inkább múlik azon, hogy kommunikálunk-e egyáltalán, és ha igen, hogyan beszélünk a gyermekeinkkel a terrorizmusról és a menekültkérdésről, mint azon, hogy vasárnap hányan járulunk az urnákhoz, és hova húzzuk az X-et.

»A kék plakátok, a hozzájuk kapcsolódó szórólapok és tévészpotok ott vannak a levegőben, üzeneteik mára szerves részeivé váltak a közegnek, amiben a gyermekeink felnőnek« – magyarázza Gyurkó Szilvia. A gyermekjogi szakértő emellett egy fontos különbségre hívja fel a figyelmet: mi felnőttként ismerjük a bevándorlásellenes kormányzati üzenetek kontextusát, ezért képesek vagyunk az elvonatkoztatásra, a gyerekek viszont nem feltétlenül. A gyerekeknél a hitelesség egészen más kondíciókkal működik, mint a felnőtteknél: nekik például a tévé és a benne lévő reklám az igazság forrása, általában sokkal komolyabban veszik az ott látottakat, mint mi, felnőttek – hozza fel példaként.

A szakértő szerint ráadásul ezeket a kampányüzeneteket úgy fogalmazták meg, hogy tartalmuktól függetlenül félelmet kelthessenek. A Kétfarkú Kutya Párt pont ebből csinál viccet, paródiát. A gyerekjogok szakértője különösen a nemzetiszínű háttérre nyomott »ne kockáztassunk«-szövegű plakátgenerációt tartja problematikusnak, amit tényleg nagyon nehéz pozitívan értelmezni. »Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy egy életre tönkremegy a gyerek kockázatvállalási képessége, ha elolvassa ezeket. Inkább arról van szó, ha a szülő nem fogalmaz meg párhuzamos üzeneteket, a gyerekek bedőlhetnek a kormánypropagandának, és olyan dinamikák indulhatnak el bennük, amik rossz irányba vezetnek.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. április 29. 09:29
Németországi adat 2000 nemi erőszakot követtek el migránsok - már amit bejelentettek! És a németek 196-ot.
Fahrenheit 451
2017. január 11. 12:33
van akinek az is elég ok a kivándorlásra, hogy ott legalább nem lopják el a nyugdíj megtakarítását.. de a legkomolyabb oka annak van, aki nem akarja, hogy a gyerekei lelkét mételyezze meg ez a rezsim..
Hora
2016. november 19. 06:20
http://888.hu/article-speidl-bianka-a-tomeges-bevandorlas-vegzetes-lesz-europara Rendhagyó beszélgetés Speidl Bianka, iszlám-szakértővel a bevándorlásról, a muszlim kultúráról, Európa tehetetlenségéről és arról, hogy "a nem muszlim nő a legalja, tehát szabad préda." Ennyike.
Bástyaelvtárs
2016. november 19. 06:20
mekkora egy utolsó kretén vagy te bmeg! Ha egy békülékeny hanggal, egy gondolkodó emberrel találkozol azonnal beindul nálad az alpári gyalázkodás, vicsorogsz mint egy zombi. Pont annyi agyad is van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!