Közmunka elől az iskolapadba

2016. október 09. 11:48

Mást nem tehetünk, mint bízunk benne, hogy ez esetben a kormány önmérsékletet tanúsít, és ahelyett, hogy kitömné a barátai zsebét, a szakmai szervezetek véleményét figyelembe vevő átképzési programot tesz le az asztalra. Ha nem így tesz, családok ezreinek életét teszi tönkre.

2016. október 09. 11:48
Csécsi László
Magyar Nemzet

„Most érdemes pályaválasztási tanácsadással foglalkozó céget alapítani. A következő években ugyanis több tízezer, de lehet, hogy százezer, jelenleg a közszférában dolgozó ember szembesülhet azzal, hogy új szakma után kell néznie. Mérnökökre és informatikusokra van igény, a pénz se rossz, de oda kell a matek, és a diploma megszerzése évekig tart. Orvosból sincs elég, de ki kezdi el negyvenévesen az orvosit? Ápoló. Azért a pénzért? Pék. Minden éjszaka talpon lenni? Kőműves. Ezzel a derékkal? Nem könnyű a döntés, valóban. (...)

Az is gondot okozhat, hogy a munkaerő-kereslet nem egyenletesen oszlik meg a régiók között. Ha valóban beindulnak az átképzések, a Kelet-Magyarországon élő emberek tízezreinek kell elgondolkozniuk azon, hogy a nehezen eladható házat és a rokonságot hátrahagyva olyan helyre költözzenek, ahol állást találnak. Különben nem marad más, csak a közmunka. Ez esetben sokakban biztosan az a kérdés is megfogalmazódik majd, hogy érdemes-e megállni az országhatár felénk eső oldalán, ha néhány kilométerrel arrább az itthoni fizetések többszörösét is meg lehet keresni. De ne legyünk rosszmájúak, a súlyosbodó munkaerőhiányra adható válaszok közül a közszféra dolgozóinak átképzése (ha megfelelően hajtják végre) valóban a kisebbik rosszat jelenti. Mást nem tehetünk, mint bízunk benne, hogy ez esetben a kormány önmérsékletet tanúsít, és ahelyett, hogy kitömné a barátai zsebét, a szakmai szervezetek véleményét figyelembe vevő átképzési programot tesz le az asztalra, és végrehajtását a legalkalmasabb emberekre bízza. Ha nem így tesz, családok ezreinek életét teszi tönkre.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2016. október 10. 11:39
Nyilván VAN tartalék a közmunkások, munkanélküliek között. Viszont egyfelől nehezen elképzelhető, h. aki gyerekként, serdülőként nehezen birkózott meg az iskolai követelményekkel, az felnőttként képes lesz erre, másfelől NAGYON kevés a jó tanár, pláne reál tárgy tanár, ebbe beleértem a kémia-bilogia-földrajz-fizika-matematikáig mindazt a tárgyat, ami NEM értelmezésen, esetleg politikai rendszerekre jellemző értékelésen, hanem tényeken alapul. Igen, jó lenne és szintfelmérésen kéne alapuljon, ki milyen szintre kerül. Van erről egy fura sztorim. Nagyon szerettem volna, h. ha a gyerekeim cca. 12 évet tanulnak az iskolákban oroszul, tudjanak is. Noha 5-ösük volt és még tudtak is annyit, jártak az MSZBT orosz tanfolyamokra, év közben és néha nyáron is. Nagy nép, nagy kultúra, ha a kultúrát nézzük. Minden új tanfolyamra jelentkezéskor volt szintfelmérés, a már régebben ott tanuló gyerekeknek is. Ezután következetesen egy csoportba kerültek a korrepetálandók a továbblépni szándékozókkal. Szürreális volt és segített megérteni, miért is omlott össze nem sokkal később gazdaságilag is az egész. Egyébként tanultak németül, franciául is, az sikeresebb projektnek bizonyult. Ennek a felnőtt tovább és átképzésnek az alapja rengeteg pénz és sok jól felkészült, értelmes tanár lenne a motivált átképezendőkön és kiképezendőkön kívül. Nem elég a jó szándék. Tanuló még csak lenne, de tanár? Szervezés?
noMores
2016. október 10. 08:40
A kozmunkas kelloen kiszolgaltatott ahhoz, hogy manipulalni lehessen. Soha nem fognak orbanek oktatasra kolteni: ha okos a magyar, nem hagyja, hogy tolvajok uralkodjanak rajta. A buta magyar meg bekemenetel.
madarasi.abel
2016. október 09. 14:05
Mészáros l is beszállhatna az oktatásba, rövidesen a tízmillió milliárdos országává válnánk. Na jó, a gyengén tanulók csak milliomossá.
quiet
2016. október 09. 12:48
Sokkal, sokkal, sokkal inkább a ( fejvadászatszerű ) képességfelmérés és utána a képzésre irányítás a helyes út. Rövid , de hányatott életem során megtanultam mára, hogy ez a kívánatos. Mint ahogy a jobb nyelviskolák kezdik. A szintfelmérés az első. Ennek nagyon pontosnak és részletesnek kell lennie. ( merthogy a csecsemő is tud már angol szavakat, sokat, mondatot is tud némelyik alkotni, már úgy születik. Nem lehet azzal kezdeni minden esetben, hogy " What is this " ) Szóval ez egy sokkal komolyabb 'szűrés és utána a képzés' kellene, hogy legyen. Rengeteg szellemi kincs megy veszendőbe nap, mint nap, állítom. A felnőttek közül. Gondoljunk csak az elmúlt 50 év szigorú kontraszelekcióra. Fel kell kutatni és menedzselni a rejtőző szellemi tőkét.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!