Szó szerint belehalunk a magányba

2016. december 27. 16:51

A szerzőpáros szerint míg a magyar férfiak agyonhajszolják magukat, és úgy érzik, a legfőbb feladatuk, hogy a munkahelyi elvárásoknak megfeleljenek, a nők értékrendjében szinte mindig a család, a gyerekek állnak első – de legalábbis a hivatással azonos – helyen. És éppen ez az, ami védő faktort jelent számukra a krónikus stresszel szemben.

2016. december 27. 16:51
Lázár Fruzsina
MNO
„A gyermek vállalása és felelős felnevelése a legfontosabb befektetés a jövőbe. Napjainkban azok teszik a legnagyobb szolgálatot az emberiségnek, akik a család intézményének a védelméért fáradoznak – írja Kopp Mária és Skrabski Árpád a Boldogságkeresés útjai – Az érett személyiségtől a kiegyensúlyozott párkapcsolatig című könyvében, amely korábbi kötetük javított és bővített kiadásaként jelent meg.
 
A fiatalok házasodási kedve csökken, az egyedülállók száma növekszik, sokan tudatosan választják a gyermek nélküli életet. Egyre több fiatal érzi magát tanácstalannak szakmai téren és a családalapítás tekintetében is – olvasható egy, a hazai fiatalok életviteléről készült, a napokban megjelent kutatás ismertetőjében. Többek között nekik, az 1990-es évek második felében született, tanácstalan és önbizalom-hiányos, úgynevezett Z generáció tagjainak írta a Boldogságkeresés útjai című kötetét a nemrég elhunyt házaspár, Kopp Mária és Skrabski Árpád. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézete és a tervezett gyermekek megszületését célul kitűző Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom alapítója és férje, a mérnök-szociológus Skrabski Árpád kötetében azt állítja, hogy csak az lehet boldog, aki képes hosszú távra tervezni és felelős döntéseket hozni. A terhek vállalása nélkül nincs boldogság, és a kötöttségektől mentes élet teljes magányhoz vezet

Dicsérd a férjedet!
 
Kopp Mária és Skrabski Árpád évekig kutatta, hogy a depressziósnak bélyegzett magyar társadalomban kik érzik boldognak magukat és mi a boldogságeszmény. Kutatásaik alapján arra jutottak, hogy a boldogság egyik alapfeltétele a kiegyensúlyozott párkapcsolat. A jó párkapcsolat egészségvédő tényező is. A magányosok jóval hamarabb halnak meg, mint akik boldogok a társukkal. Persze nem elég jól választani, a működő partnerkapcsolatért folyamatosan dolgozni kell. Dicsérd a férjedet! – tanácsolta Kopp Mária lányainak, ahogy ezt a könyvbemutatón Skrabski Fruzsina, a szerzőpáros kisebbik lánya, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom jelenlegi elnöke is elmondta. Fontos, hogy elismerjük a társunkat. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne mondjuk ki, ha valami nem tetszik, de azt is tegyük szeretettel, ne sértsük meg párunk önértékelését, ne titkolózzunk, ne vádaskodjunk, ne romboljuk a másik identitását. A felelősségre vonás tönkreteszi a jó kapcsolatot.

Az özvegyek országa
 
Pelenkázz, tovább élsz! – hívja fel a fiatal férfiak figyelmét a könyvében Kopp Mária és Skrabski Árpád. Magyarország a férfiak idő előtti halálozása miatt mára az özvegyek országává vált. Azok a férfiak, akiknek jó a kapcsolatuk a gyermekeikkel, négyszer nagyobb valószínűséggel érik meg a 69 éves életkort. A szerzőpáros szerint míg a magyar férfiak agyonhajszolják magukat, és úgy érzik, a legfőbb feladatuk, hogy a munkahelyi elvárásoknak megfeleljenek, a nők értékrendjében szinte mindig a család, a gyerekek állnak első – de legalábbis a hivatással azonos – helyen. És éppen ez az, ami védő faktort jelent számukra a krónikus stresszel szemben.”
 
(...)
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. január 09. 14:24
Talan mert a nok ertekrendjuk fedezetet a ferjukkel kivanjak altalaban es elsosorban eloteremtetni.
don Fefinho
2017. január 09. 14:24
"míg a magyar férfiak agyonhajszolják magukat, és úgy érzik, a legfőbb feladatuk, hogy a munkahelyi elvárásoknak megfeleljenek" Hiába, a nők értékrendjének (család, gyerekek) anyagi fedezetét valakinek elő kell teremtenie.
Akitlosz
2017. január 06. 10:53
Megélni pénzből lehet, családból nem. Mégis melyik feleség, anyuka nem olyan férjet, nem olyan gyerekei apját akar magának aki sok pénzt keres, sőt egyre több pénzt keres?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!