Tisztuló levegő

2016. december 01. 07:09

Tegnap lemondott Gyárfás Tamás, a Magyar Úszószövetség 23 éve regnáló elnöke. Közhelynek hangzik, de attól még igaz: egyszer mindenkit utolér a végzete.

2016. december 01. 07:09
Lukács Csaba
Magyar Nemzet

Tizenkét napja már arról írtam ezeken a hasábokon, hogy a kormánynak is kezdett kínossá válni a meglehetősen vegyes megítélésű üzletember-sportvezető, de a hazai rendezésű vizes világbajnokság kapcsán vele megkötött üzletek (és más esetleges alkuk) miatt nehéz lesz elengedni a kezét. Túlzás lenne azt mondani, hogy váratlan Gyárfás tegnapi lemondása, de az is bőven benne volt a pakliban, hogy „aki időt nyer, életet nyer” alapon a volt elnök megpróbálja minél tovább elodázni a döntést. Talán azért történt meg pont tegnap a bejelentés, mert mostanra sikerült megegyezni a háttérben: az egyre tarthatatlanabb helyzetű Gyárfás lemond ugyan az úszószövetség vezetéséről (tegnapi, az MTI által kiadott, a távozás tényét nyilvánosságra hozó közleményében úgy fogalmazott: »úgy érzem, hogy most ezzel segíthetek a legjobban«), de társelnökként tovább irányíthatja a közelgő vizes világbajnokság szervezését. És persze megmarad az úszók nemzetközi szövetsége, vagyis a FINA nagy befolyású alelnökének. (…)

Az pedig tényleg nem segítene sem a 2017-es budapesti vízi világbajnokságnak, sem a magyar esélyeknek a szintén jövőre esedékes döntés során a 2024-es olimpia helyszínét illetően, ha itthon eluralkodna a káosz. A legszerencsésebb az volna, ha a politika távol tartaná magát az ügytől (ennek is kicsi az esélye), és a hazai úszótársadalom hamar találna egy széles körben elfogadott szakmai jelöltet a megüresedett tisztségre. Nem lesz könnyű, mert a huszonhárom év éppen elég volt a korábbi elnöknek arra, hogy minden értelmes embert elmarjon a szövetség mellől, és hozzá száz százalékig lojális figurákkal töltse fel az apparátust.

Egyelőre örüljünk a kínálkozó esélynek: jókora késéssel ugyan, de végre talán az úszósportban is vége lehet a napkeltésen trükkös kilencvenes éveknek!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2016. december 01. 11:32
Simicskát már régen utol érte.
Balóné
2016. december 01. 10:35
Gyárfás, Eörsi, Fischer Iván... fideszpuszi tulajok
Mich
2016. december 01. 10:11
"Tisztuló levegő"... ...mert a MÚSZ (és a Faszállítók Országos Szövetsége) a meghatározó a "közéletre"... ...nem Fletó, Portik és G.Lali...
2016. december 01. 10:08
Valóban sikerrel jártak a fekáliakeverők, és Gyárfás elunta a vitát, inkább kiszállt belőle. Ennek azért nem kellene örülni, mert egy jó szakembert vesztett a sportvilág. Nyertek valamit? Igen, amerikanizálódhatnak, tehát a pénz fog irányítani... Szép jövő?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!