A brit példa

2017. augusztus 08. 06:42

A britek ráébrednek, nem volt jó ötlet kilépni az Unióból: a lakosság 68 százaléka hajlandó lenne akár fizetni is, hogy megtarthassa az uniós állampolgársággal járó előjogokat.

2017. augusztus 08. 06:42
Friss Róbert
Népszava

„A brit konzervatív hatalmi elit vakságáért, a Munkáspárt tétovázásáért Nagy-Britannia nagy árat fizet. Nemcsak mert a Brexitnek precedenst kell teremtenie, mi van, ha egy tagállam kívül szeretné magát tudni az Unión; nemcsak mert a multik menekülnek Londonból, amely lassan elveszti minden koronaékszerét, hanem mert a brit »birodalom« és a birodalmi identitás – meghasadt. Főként az új generációkban erősebbnek bizonyul a kötődés az európai közösséghez, mint a szigetország bezárkózásához, ahonnan csak a Trump-féle Egyesült Államok felé nyílik szabadon ajtó. Már ha sikerül tető alá hozni valamiféle szabadkereskedelmi egyezményt a két ország között.

A britek ráébrednek, nem volt jó ötlet kilépni az Unióból: a lakosság 68 százaléka hajlandó lenne akár fizetni is, hogy megtarthassa az uniós állampolgársággal járó előjogokat – írja az Independent a London School of Economics és az Opinium nevű közvélemény-kutató felmérésére hivatkozva. A megkérdezettek 32 százaléka semmit nem fizetne, 68 százalék viszont évente 594 fontot, kétszázezer forintot is adna a tagság jogaiért, de még a kilépésre szavazók 58 százaléka is hajlandó lenne erre. Tizedük ezer fontnál is többet. A fiatalok 85 százaléka pedig szeretné megtartani európai állampolgárságát.

(...)

Miért érdekes ez? Orbán Viktor Unión belüli szövetségesét vesztette el tavaly nyáron abban a küzdelemben, amelyet a nemzetállamok Európájáért vív szüntelen, miközben nemzeti érdekeiket felismerve a visegrádiak is lehámlanak róla. Derül az ég a föderális Európa tervei felett. Amiből a nemzetállamok polgárai egyelőre csak a szabadságot, az európai szabadságot érzik. Mielőtt elfelednénk: minden Brüsszel-ellenes kormánypropaganda ellenére a magyarok 70 százaléka még mindig Unió-párti.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2017. augusztus 09. 12:28
Már az első világháborúba belépéssel elzálogosították a koronaékszereket. Tanulságos olvasmány Nial Ferguson: The Pity of War c. könyve. Most is Európa aláásásán mesterkednek. Ráadásul a világon a legtöbb konfliktus magán viseli az angolok keze nyomát. Per szaldo hozzájárulásuk a világtörténelemhez elég negatív.
Box Hill
2017. augusztus 09. 12:08
London nem most, hanem amikor viláhgháborúvá szélesítette a lengyel-német konfliktus (amelynem fő oka is maga volt), vesztette el koronaékszereit, benne a legfényesebbet, Indiát.
Box Hill
2017. augusztus 09. 12:05
Kevés a 68%. Az előjogok megtartása ennél népszerűbb szokott lenni. Viszont mindennek két oldala van. A kilépés a másik oldal tartalma miatt történik.
Dénia
2017. augusztus 08. 18:37
"Mielőtt elfelednénk: minden Brüsszel-ellenes kormánypropaganda ellenére a magyarok 70 százaléka még mindig Unió-párti.”" Aminek ugye értelem szerűen óriási a közös halmaza a fidesszavazókkal. Úgyhogy ebből nem az következik,hogy a brüsszelellenes kampány ellenére, hanem az következik belőle, hogy büdös nagy hazugság, hogy a fidesz ki akarja vinni az unióból az országot, meg az is büdös nagy hazugság, hogy úgy általában unióellenes a kormány. Talán azt kéne egyszer megmérni, hogy ebből hányan föderális Európa-pártiak, amit te csak úgy nyíltan, lazán,nemes egyszerűséggel azonosítasz az európai unióval. Nem az egyesült európai államokat támogatja az a hetven százalék, hanem azt az uniót, amit ígértek nekünk, amikor beléptünk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!