Csináljunk gyereket

2018. május 13. 11:29

A tinder-generáció lázad a hagyományos értékékek ellen, miközben már annyira általánossá vált ez az attitűd, hogy a gyerekcsinálás jelenti a valódi lázadást.

2018. május 13. 11:29
Horváth Zsófia
Origo

„Amikor egy pár gyermeket vállal, elsődleges motivációik között általában nem szerepel a népesedéspolitika, és ez jól is van így. A politika viszont nem teheti meg, hogy ne közügyként tekintsen a családalapításra, hiszen a népesedés-és a családpolitika mind hangsúlyos programpontok. A kormány kész megállapodni, de a tinder-generációról ez kevésbé mondható el.

Hogy ki miért szül későn vagy nem vállal egyáltalán gyermeket, annak egészségügyi, egzisztenciális okai is lehetnek. Tagadhatatlan viszont, hogy van egy felnövekvő – húszas éveit lassan elhagyó – generációs csoport, akik szerint az elköteleződés, a megállapodás és a gyermekvállalás egyre kevésbé divat, a lecserélhetőség viszont annál inkább. Ez a tinder-generáció már megtanulta, hogy nem baj, ha valaki nem tökéletes, hiszen percek alatt száz új párt találhat magának, mindig van másik, aki szebb, okosabb, jobban illik hozzá. Legalábbis a kialakult illúzióik szerint. Egy stabil család viszont igazi szövetségként működhet, ami biztonságot és melegséget nyújt, ezek a protektív erők pedig pszichés jóllétünk, mindennapi megküzdéseink szempontjából kiemelten fontosak. A gyermek érkezése pedig a sok új kihívás és nehézség ellenére egy kimeríthetetlen boldogságforrás lehet. Természetesen vannak olyan helyzetek, amikor nem tartható fenn a teljes család, például, ha menekülni kell egy bántalmazó kapcsolatból vagy a konfliktusok elmélyülése miatt a válás jelenti a problémamegoldást.

A tinder-generáció esetében azonban más a helyzet, ők »előre megfontolt szándékkal« nem alapítanak családot, és választják a félig gyerek státuszt, kevesebb felelősséggel és problémával. Lázadnak a hagyományos értékékek ellen, miközben már annyira általánossá vált ez az attitűd, hogy a gyerekcsinálás jelenti a valódi lázadást. Fiatalon kilógni a tinder-generációból, áldozatokat hozni, gyermeket vállalni: ehhez felelősség és bátorság kell.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
abeille1976
2018. május 14. 19:13
Szerintem a szerző rossz fogalmat használ amikor azt írja "tinder generáció". A tinder egy alkalmazás, alapvetően semmi baj nincs vele, többen vannak akik stabil párkapcsolatot találnak évente azon keresztül. Szerintem a szerző inkább arra a jelenségre gondol, hogy a mai tizen-huszon, sőt, lassan harmincas generációban sajnos nagyon erős, valódi jobboldali fogalommal élve ballib gondolkodás uralkodik, és ez tényleg az, hogy a gyerek mint olyan=nyűg. Ezen úgy gondolom csak átgondolt oktatási rendszerrel és komoly, nagyon komoly, még az Orbán-kormánynál is komolyabb oktatáspolitikával lehet csak változtatni. Mert ez amúgy igen nagy baj, főleg hogy a muszlimok totálisan alapnak tekintik a mai napig, hogy 4-5 gyerekes családokban élnek. Egy idő után szerintem maga az Isten, (mármint arra a megfoghatatlan valamire, amire a keresztény gondol amikor kimondja az Isten szót, tehát a jézusi értelemben vett, szerető, gondoskodó Istenre gondolok) fogja azt mondani, hogy inkább jöjjön a muszlim Európába és foglalja el az egészet, mert hát...-----> van gyermeke. Ez van. Sajnos.
Robur
2018. május 13. 14:20
Némá, egy tetves origós.
sááá
2018. május 13. 14:09
Rettentő kíváncsi vagyok, hogy Orbán Viktornak, aki egy teljesen másik valóságban él, milyen mondanivalója lesz ebben a témában 18-35 éves nőknek, akik többségükben Orbán Viktort vagy a halál faszára kívánják, vagy nem foglalkoznak vele.
Babivadász
2018. május 13. 13:18
Csináljunk gyereket? Zsófika ez felér egy szexuális zaklatással!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!