Lesz-e magyar baby-boom?

2018. május 13. 15:44

Átgondolt szakpolitikák – különösen az egészségügyre, a kivándorlásra, valamint a bevándorlásra kidolgozott koncepciók – nélkül a népességfogyást nem lehet lelassítani, pláne nem megállítani.

2018. május 13. 15:44
Makki Marie-Rose
Hetek

„A Kossuth Rádióban jelentette be a miniszterelnök a kormány jövőbeli családpolitikai irányát: »Szeretnék a magyar nőkkel, a magyar hölgyekkel kötni egy megállapodást a magyar jövőről.« A demográfia és a családok ügyét az Orbán-kormány régóta prioritásnak tekinti. Egyedülálló volt abban, hogy az egész Európát sújtó demográfiai krízisre fókuszálva nem a melegházasság, hanem a tradicionális család védelmének elsődlegességét hangsúlyozta.

A miniszterelnök álláspontja évek óta az, hogy a népességfogyást kizárólag családpolitikai eszközökkel meg lehet állítani, és a termékenységi rátát (az egy szülőképes korú nőre jutó átlagos gyerekszámot) a jelenlegi 1,5-ről 2030-ra 2,1-re lehet megnövelni, miáltal biztosíthatóvá válik a társadalom természetes reprodukciója.

Ezt az elképzelést több okból is vitatják a demográfusok, egyrészt azért, mert a szülőképes (15–45 éves) korosztály létszáma folyamatosan apad, összetétele öregszik. Ezért, ha el is érnénk a 2,1-es arányszámot, azt egyre kevesebben teljesítenék, így a népességfogyást ez önmagában legfeljebb lassítani tudná. Másrészt a népességszám alakulásában a születésszám mellett egyéb tényezők is közrejátszanak, legfőképp a halandóság és a vándorlás. Átgondolt szakpolitikák – különösen az egészségügyre, a kivándorlásra, valamint a bevándorlásra kidolgozott koncepciók – nélkül a népességfogyást nem lehet lelassítani, pláne nem megállítani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 104 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2018. május 15. 08:28
Múlt vasárnap a templomban keresztelő volt, láttam olyan családot, akiknek a példás viselkedésű, nagyon szép kisfia, mint kiderült, még óvodás, de inkább elsősnek látszott, nemcsak a család, de a magyar társadalom számára is a remény forrása lehet, h. megindul egy változás, mégiscsak lesz integráció. Nem őt keresztelték, az ünneplő család részei voltak. A megkeresztelt baba aranyos volt és nagyon szép, valami fantasztikus habos tüllszoknyás keresztelő ruhácskában, még nem láttam ilyet, tetszett. A kisfiú szülei is nagyon szimpatikusak voltak. Jó hosszú istentisztelet volt. Cseppben a tenger.
Autofocus
2018. május 14. 22:13
Ez a Mikkamakka mellébeszél. Részint az okozattal magyarázza az okot, másrészt belekever oda nem tartozó témákat. Tohuvabohu!
sittes
2018. május 14. 11:31
A másik probléma, hogy a nyugdíjrendszer fenntarthatósága miatt a nőknek is dolgozni kell - innentől meg esélytelen ez az egész történet.
makám
2018. május 14. 05:41
ezelőtt 80 évvel egy nő 30éves koráig legalább 4 gyereket szült. ma egy 30-éves nő még csak többnyire a fasz után lohol. nők 16-22 év között a tudnak nagy eséllyel megtermékenyülni és egészséges gyereket szülni, 30 után már csak mesterséges megtermékenyítéssel. nagy hiba volt a nők munkába állítása és a családi tűzhelytől való elvonása, hamis életcél adása. olyan hiba amit drasztikus lépések nélkül nem lehet orvosolni. ezekhez a lépésekhez viszont senkinek sincs meg a politikai támogatottsága.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!