Tízből négy haláleset elkerülhető lenne Magyarországon

2018. június 30. 10:01

Hatalmas különbségek vannak az EU országaiban.

2018. június 30. 10:01
Diószegi Horváth Nóra
Mérce

„Az elkerülhető halálesetek listáját a szívroham vezeti (180.500 ember, az összes elkerülhető haláleset 32 százalékát ez tette ki), amit a stroke (16%), a vastagbélrák (12%), az mellrák (9%), a magas vérnyomás (5%) és a tüdőgyulladás (5%) követ.

Hatalmas különbségek vannak az EU országaiban: a legtöbb elkerülhető haláleset Romániában, Lettországban és Litvániában történik, a legkevesebb pedig Franciaországban. Romániában szinte minden második haláleset megelőzhető lenne.

Magyarországon sem túl jó a helyzet: a 75 év alattiak 41 százalékának halála elkerülhető lenne megfelelő ellátás esetén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 65 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
a hun
2018. július 01. 15:26
Ide kívánkozik!-a közúti halálos balesetek HÁNY%-a lenne elkerülhető, ha az elmúlt 30, ill. az utóbbi 8*+ év során az úthálózatot a megsokszorosodott autóállományhoz igazították volna?! *Németországban 6 (HAT!) év alatt, '33-'39 között létrehoztak egy országos(!) autópálya hálózatot. Tehát nem lehetetlen. Hány ember is hal meg naponta nem mobiltelefonhasználat okán az utakon?
annamanna
2018. június 30. 15:01
Vajon miért áll Franciaország ebben a statisztikában ennyire jól? Most nem az olyan mellébeszélésre gondolok, hogy mert az ebédhez bort isznak, vagy hogy a csigaevés egészséges. Konkrétan az egészségügyi rendszerükre lennék kíváncsi. Annyit tudok, hogy a sürgősségi, vagy inkább ügyeleti betegellátásnál az orvost küldik ki a beteghez, a hívás után fél-egy órán belül mindenki orvoshoz jut, legalábbis Párizsban. Mintha csak szerelőt hívna. Egyébként Lengyelország is a lista élén szerepel, vajon miért?
még fokozza
2018. június 30. 11:55
Az egészségügy és közlekedésfejlesztés elmaradása több áldozatot szedett mint a Rákosi-korszak.
drkovax
2018. június 30. 11:52
Azért a szívrohamot, stroke-ot egy az egyben elkerülhető halálozási oknak minősíteni, azért elég erős ... és a differenciált gondolkodás képességének hiányát sejteti ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!