A politika vége

2018. június 01. 15:10

Egy agyonbántalmazott, lelki beteg társadalomban élünk, ahol mindenki lábon hordja ki a maga szégyellt neurózisát.

2018. június 01. 15:10
Hercsel Adél
HVG

„Aki a jövőben fellángolásszerű nyílt szembefordulással szeretne a NER hősi halottjává válni, cselekedjen bátran, a többiek pedig praktikusan fogadják el a valóságot: a négy- és nyolcéves ciklusok helyett ideje komplett Orbán-korszakban gondolkodni. Az újabb kétharmad most már jótékonyan keblére ölel mindenkit, mert a NER-műveket sikerült tökélyre fejleszteni. Választás vagy bármilyen más demokratikus cselekedet többé már nem ingatja meg. A kétharmad immár valóban úgy áll, mint a cövek.

(Persze mindig fennáll a rendszert elsöprő lázadás lehetősége, ám míg a hétköznapi frusztrációt a másikon, a fideszeseken, a libsiken, a nőkön, a férfiakon, a szurikátákon, a gyerekeken, a nyuggereken, a másik csapat szurkolóin, a politikusokon, a celebeken, az újságírókon kiválóan le lehet vezetni pár Facebook-kommentben, addig itt egy fia kukaborogatás nem lesz.)

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lehet okosnak lenni. A feladat most azt kitalálni, mi következik az után, hogy elfogadtuk a »Jó, hát itt fogunk élni«-t. Mi az új, működő életstratégia a továbbiakban, ami segít túlélni a legalább 2030-ig bebetonozott NER-t? Mert szó szerint túlélésre, egy NER-típusú túlélésre kell készülni. Lehet, hogy kevesebb pénzből, kisebb álmokkal, nem mindegyik vágyott gyermekünket világra hozva fogunk a hétköznapokban közlekedni, ám az életünknek ettől még nem kell szükségszerűen tragikusan ellehetetlenülnie.

Kérdés, hogy megtaláljuk-e itthon azokat a szabad terepeket, legyenek azok konkrét vagy belső idők és terek, amelyek még nincsenek összemészároslőrincezve, -orbánozva, -habonyozva, -rogánozva, -tiborczozva, -ráhelezve… Mert bárhogy is próbálják, mindenre nem tehetik rá a kezüket, például az összetartó családok, közösségek életét nem tehetik tönkre. Főleg, miután megszűnt a közélet, nincs többé mi összeugrasszon bennünket a kocsmapultnál vagy otthon, a terített asztalnál.

A NER végtelen sikere és lebontásának lehetősége csakis azon fog múlni, hogy az elkövetkezendő négy-huszonnyolc évben hova helyezzük a fókuszt a politika helyett. Például lehetne a személyes traumák őszinte kibeszélése, a privát szennyes kiteregetése az új közélet. Mi lenne, ha a rendszer rutinszerű szidása helyett inkább magunkba néznénk, mesélnénk, majd meghallgatnánk a másik történetét? Mert ha végre nem a politikai törésvonalak mentén árazzuk be egymást, és a társadalmat, feltárul a szomorú igazság: egy agyonbántalmazott, lelki beteg társadalomban élünk, ahol mindenki lábon hordja ki a maga szégyellt neurózisát.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2018. június 08. 08:28
Sok irritáló dolgot mond Adél, ezt meg kell hagyni neki, de van egy gondolata, (már ha úgy érti ahogyan én gondolom) amivel egyet tudok éprteni: nevezetesen a napi politizáláson (ami a baloldaliaknál a kényszeres orbánozást jelenti) túl is van élet, (sőt). Az a "rezsim", ami ellen ők nap mint nap küzdenek csak az ő fejükben létezik (legalábbis abban a formában ami ellen küzdenek), ennek a befolyása (pláne a káros befolyása) az ő életükre jóval kisebb mint azt gondolják. (Ld. még mit adtak nekünk a rómaiak :). Vagyis ha néha kitekintenének ebből az osztályharcos napi szarból, amit buzgón magukra kenegetnek, akár jól is érezhetnék magukat. Vagy legalább jobban.
Agnieszka
2018. június 04. 14:35
Gyakran zsákutca magunkból kiindulva általánosítani, bár nagy a csábítás, merthát mégiscsak ez a legismertebb terep. A NER sokaknak NAGYON megfelel, ellentétben az előzőkkel. Lehet ez a Hercselnek NAGYON kiábrándító, de ez a tény. Tisztességes szakmát kellett volna tanulni, nem lenne gond a megélhetés. Most fogom fölhívni a redőnyöst, ha pechem van, hetek múlva jön ki, speciel neki sem rossz a NER, van munkája bőven és így tovább.
2006erlelo
2018. június 02. 13:27
Drága , egyetlen Adél.Nem ám a politikának van vége.Nem.A hozzátok hasoló , véleményterrorista liberális futóbolondoknak, na azoknak.Illetve, és pontosítva; ezen mozgoncok egyeduralmának.Egyszerüen , minimális elvárás, hogy ezt értelemmel bíró ember észrevegye.Kifulladt, nincs rátok igény.Darab ideig lehet ám ezen elmélkedni, dacos lázadással szsembemenni, de kéretik tudomásulvenni; ez van.Ha tetszik, ha nem.
syphax
2018. június 02. 08:08
Hencsergő Adél kisasszony szimptómája közismert: A KÓROS ÁLLAPOTBAN HENCSERGŐ-FETRENGŐ EMBER SAJÁT BETEGSÉGÉT, NAJÁT MEGKISÉRLI RENDSZERBETEGSÉGKÉNT ELADNI--ELŐADNI, ÉS EZ EMBERILEG--A BETEGRE NÉZVÉST--TULAJDONKÉPPEN MÉG MEGÉRTHETŐ IS. A valóság szemszögéből nézvést azonban mindez nem más, mint az önbecsapó hamisság--magának a valóságnak a meg-hack-elése. Mely végsősoron magát a gyógyulást hátráltatja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!