Agyonbántalmazott társadalomban élünk

2019. március 17. 15:50

Sajnos egy lelki beteg, poszttraumás, agyonbántalmazott társadalomban élünk, amire a jelenlegi rezsim még rátesz egy lapáttal. Interjú.

2019. március 17. 15:50
Hercsel Adél
Népszava

„Mai ismereteink alapján nem mondható, hogy napjainkban több a családon belüli erőszak, mint egykor, mégis sokan így vélekednek. 

Szerintem jóval több eset kerül nyilvánosságra, ez torzítja a fókuszt. Örvendetes, hogy mára evidenciává vált az itthoni műveltebb, városi közegben, hogy nem ütjük meg a gyereket. Tavaly februárban vágtam bele a könyvbe, akkor kezdtem el beszélgetni a szereplőkkel. Kicsiben ugyanazt a láncreakciót, "coming out"-ot néztem végig, ami össztársadalmi szinten is működik: valaki veszi a bátorságot, felvállalja megalázottsága történetét, amivel egyszerre mutat követendő példát és ad erőt a sorstársaknak. Interjúalanyaim egy idő után egymásnak adták a stafétabotot – barátnőktől a válóperes ügyvédig. 

A kötetben 16 áldozat és 7 szakértő szólal meg. Előbbiek között ott vannak a családon belüli erőszak gyerek és felnőtt áldozatai, és ami meglepő, férfiak is, akik közül egyre többen kérnek emiatt segítséget. Mi lehet ébredésük oka? 

Csak azt tudom, hogy a Láthatatlan pokolnál a "dafke" reakció működött. Miután kiírtam a Facebook-oldalamra, hogy szeretnék írni bántalmazott férfiakról is, s ezért az ő jelentkezésüket is várom, elkezdtek kommentelni a trollok, hogy ne legyek már ennyire cinikus, mit képzelek magamról, bántalmazott férfiak nem léteznek. Végül épp ezek a hozzászólások törték meg a csendet, és indítottak számtalan férfi áldozatot arra, hogy megkeressen. Tőlük hallottam a számomra legmegdöbbentőbb történeteket. Valószínűleg jóval kisebb arányban, és kevésbé vannak veszélyben, de egy férj is könnyen eljuthat odáig, hogy hajszál híján belehaljon a családon belüli erőszakba. Egy bántalmazó kapcsolatban a frontvonal alapvetően nem nő és férfi, hanem áldozat és bántalmazó között húzódik. 

Mit tart a szakmailag legfontosabb területének? Előző könyvét, Magyar szeretők címmel a megcsalásról írta, 2016-ban pedig Családbarát Médiáért-díjat vehettél át.  

15 éves korom óta írok cikkeket, már akkor is két téma érdekelt üzembiztosan: a közélet és a kultúra. Ez nem változott. Amikor 2015-ben felvettek a HVG online-hoz újságíró-szerkesztőnek, azt a feladatot kaptam, hogy a klasszikus női magazinos, „csajos” témákat „hávégésítsem”, töltsem fel komolyabb tartalommal. Így jöttek képbe a pszichológiával kapcsolatos cikkek, de máig kiterjedt az érdeklődésem. A családon belüli erőszak a valaha volt legfontosabb téma számomra. Iszonyúan dühít, hogy az áldozatoknak mennyi igazságtalanságot kell elviselniük, miközben alig kapnak érdemi segítséget. Olyan kevesen veszik fel a kesztyűt az abúzussal szemben, hogy muszáj volt beleállni a küzdelembe. 

Az előző és az új könyv is felveti a kérdést: mi okozza napjainkban – az egyenjogúságra irányuló törekvések ellenére – a párkapcsolatok törékenységét?

Ezer oka lehet, de az biztosan nem segít, hogy egy iskolai karriert óvodától egyetemig simán le lehet úgy húzni, hogy az ember semmiféle párkapcsolati edukációval nem találkozik. Minél többet tanul, olvas, tájékozódik az ember, annál reflektáltabb lesz a világra és ezáltal önmagára, de a bántalmazás kiterjedt jelenségével foglalkozva nagyon frusztráló a szembesülés, hogy az abúzus megtörténik művelt, diplomás körökben is. Nem is tudom mit várunk, ha még a leendő bírák és pszichológusok képzéséből is kimarad, hogy mi fán terem a családon belüli erőszak. Tapasztalataim szerint párkapcsolatainkban sem sikerült maradéktalanul magunkévá tennünk a demokráciát. Sajnos egy lelki beteg, poszttraumás, agyonbántalmazott társadalomban élünk, amire a jelenlegi rezsim még rátesz egy lapáttal. Leginkább azzal, hogy gyerekként kezeli az állampolgárokat, és hatalmával visszaélve bántalmazza, manipulálja, megszégyeníti őket.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnahungaria
2019. március 18. 21:06
te, hercseladél nevű szardarab! Megjegyeztem a neved. Ez neked vagy jó, vagy nem. Ha kérhetem,: ne merd még egyszer abúzálni a magyar népet egy újságcikknek látszó förmedvényben! Te, hercseladél! Téged ki a lófütty szart a világra, és MIÉRT???? Bár apád és anyád lett volna buzi, most 1 idiótával kevesebb gondunk lenne. Javaslom, nagyon gyorsan dugulj el, te xardarab ... sürgősen nézz magadba ... orvost, gyógyszerészt hiába hívsz ... menthetetlen vagy ... rohadék komcsi-libsi ribi ... persze, "véletlenül" TI - 1 % alatt álló tetvek- valahogy mindig szócső mellé kerültök ... vakvéletlen ... utoljára üzenem neked, szardarab, hogy sürgősen menj el dolgozni, lehetőleg 3 műszakban ... ne nagyon írogass, tetűfészek bolsilibsi xardarab ... mert tényleg, tömeggyilkosok büszke xardarab ivadéka vagy, te pondró!!!
catalina9
2019. március 18. 14:55
Sajnos egy lelki beteg, poszttraumás, agyonbántalmazott társadalomban élünk, amire a jelenlegi rezsim még rátesz egy lapáttal. Interjú. " hát Adél én is úgy érzem, hogy maga egy poszttraumás, agyonbántalmazott közösségben élhet, de a társadalom köszöni, jól van... "A magyar emberek boldogsága javult az egyik legnagyobb mértékben az elmúlt években a világ országai között. A 2008-2010-es időszakhoz képest a 2015-2017-es időszakban sokkal jobb lett a magyarok boldogságérzete a World Happiness Report 2018 szerint. "
u.cserkész
2019. március 18. 12:16
"Tapasztalataim szerint párkapcsolatainkban sem sikerült maradéktalanul magunkévá tennünk a demokráciát. " Soha nem gondoltam arra, hogy magamévá tegyem a demokráciát. Micsoda perverz gondolat. Mondjuk a szomszéd asszony már eszembe jutott.:-)
catalina9
2019. március 18. 07:18
Kicsiben ugyanazt a láncreakciót, "coming out"-ot néztem végig, ami össztársadalmi szinten is működik: valaki veszi a bátorságot, felvállalja megalázottsága történetét, amivel egyszerre mutat követendő példát és ad erőt a sorstársaknak. Interjúalanyaim egy idő után egymásnak adták a stafétabotot – barátnőktől a válóperes ügyvédig. " hát nem gyönyörű...sőt szinte már hercseles... a valóság: "Demszky Gábort a budapesti II.–XI.–XII. kerületi bíróság 1980. április 3-án súlyos testi sértésben bűnösnek találta, miután 1979. december 31-én eltörte egy hölgy (F. E.) orrcsontját...." No de most jön a a java a szokásos kettős mérce: "..Kérdésünkre a főpolgármester nem cáfolta a húsz évvel ezelőtt történteket. Demszky Gábor értékelése szerint a felvetett esetnek sem ellenzéki, sem politikusi pályájához nincs semmilyen köze. .." annyira nem volt köze, hogy a libsik rendesen kussoltak róla..no de majd jön Hercsel elvtársnő és kikényszeríti Demszkyből a vadállatot...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!