Klímaváltozás és az atomenergia

2019. november 25. 10:40

A modern ipari társadalomnak óriási energiaszükséglete van, ezért energiát kell „termelnie”.

2019. november 25. 10:40
Tóth I. János
Barankovics Alapítvány

„A modern ipari társadalomnak óriási energiaszükséglete van, ezért energiát kell „termelnie”; pontosabban a természetben található ún. primer  energiahordozókból (szén, urán, víz) könnyebben felhasználható ún. szekunder energiahordozókat (elektromos áram, benzin, hidrogén) kell készíteni. Korlátozzuk a figyelmünket a legfontosabb három primer energiahordozóra: a fosszilis tüzelőanyagokra, az atomenergiára és a megújuló energiaforrásokra. Sajnos az energiatermelés mindhárom formájának súlyos veszélyei, kockázatai és hiányosságai vannak.

1. Fosszilis tüzelőanyagok

A  fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, földgáz) ősi növények és állatok évmilliók óta a föld mélyén rejtőző maradványaiból képződtek. A kőszenet ipari méretekben kb. 400 éve, a kőolajat úgy 100 éve használjuk. A fosszilis energiahordozóknak sok előnye van: könnyen és vesztesség nélkül hordozható, lokálisan biztonságos, folyamatos energiatermelésre képes. Ezért gyorsan elterjedt a világban.

Sajnos a fosszilis tüzelőanyagok elégetése során üvegházhatású gázok, elsősorban szén-dioxid (CO2) keletkezik. Az ipari forradalom kezdete óta a légkör szén-dioxid tartalma: 280 ppm-ről 400 ppm fölé emelkedett. A világ szén-dioxid-kibocsátása némi stagnálás után 2018-ban ismét növekedett, sőt rekordot ért el(link is external). A korábban kibocsátott CO2 jelentős része is még a légkörben kering, ugyanis a molekula lebomlási ideje 50 és 200 év között van. A tudósok között széleskörű konszenzus van abban, hogy a klímaváltozás (éghajlatváltozás) oka a fosszilis energiahordozók elégetésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
padeter
2019. november 27. 18:56
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
worlprofid
2019. november 26. 22:36
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akitlosz
2019. november 25. 22:02
"A korábban kibocsátott CO2 jelentős része is még a légkörben kering, ugyanis a molekula lebomlási ideje 50 és 200 év között van. " Hogy mije? Lebomlási idejük a radioaktív anyagoknak van. A széndioxid mégis mivé bomlik a levegőben? Szénné aztán széneső esik az égből? Látott már ilyent? A széndioxid nem bomlik le, hanem a növények veszik fel a levegőből, a szenet belőle beépítik a testükbe napfény segítségével, míg az oxigént kilélegzik. Ezért nélkülözhetetlen a földi élethez. Széndioxid nélkül ugyanis a növények kihalnak és aztán oxigén hiányában velük minden más létforma is. Növényi élet nélkül csak kb. 1% oxigén lenne a levegőben és annyiból nem élünk meg. A növényeket nem zavarja a több széndioxid, sőt örülnek neki. Több széndioxidból több oxigén is lesz az meg ránk fér. Ahogyan azt Fábry Sándor bölcsen megállapította, több bruttónak több a nettója is.
Akitlosz
2019. november 25. 21:56
"Az ipari forradalom kezdete óta a légkör szén-dioxid tartalma: 280 ppm-ről 400 ppm fölé emelkedett." Annyi még mindig jelentéktelen mennyiség. 125-ször annyi kellene ahhoz, hogy mérgező legyen. Széndioxid nélkül nincsen élet a földön.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!