A kultúra közös ügy!

2019. december 09. 14:37

Kérünk minden döntéshozót, hogy hallja meg a csendesebb hangokat is és adja meg a diskurzus lehetőségét.

2019. december 09. 14:37
Mucsi Zoltán - Vecsei H. Miklós
Facebook

„Kedves Barátaink!

Két napja ülünk egymás mellett és azon gondolkozunk, hogyan fogalmazzuk meg őszinte szomorúságunkat és aggodalmunkat az elmúlt napok eseményei - a valódi szakmai egyeztetés nélküli, a színházak művészi autonómiáját súlyosan sértő új kultúrális törvényjavaslat - kapcsán.

Mindketten hiszünk abban, hogy áldozatos, egymásra figyelő munkával a magyar kultúrát újra érzékennyé, békéssé és egymás igazságát megérteni próbálóvá tehetjük.

Ennek a célnak egyik legfontosabb pillére - az oktatáson, a felelős sajtón és az irodalmon túl - a szép és évszázados magyar színpadi élet, ahol talán utolsóként találkozhatnak emberi hangnemben a különböző igazságok és világnézetek. Ennek a sokszínűségnek a megszűnése visszafordíthatatlan károkat okozhat nem csak a kultúrának, de a társadalmi párbeszédnek is.

Sokan, sok szakmában dolgozunk azért, hogy Magyarország visszataláljon az őszinte, emberi hangnemhez. Úgy gondoljuk, hogy a jelenlegi, szakmai egyeztetés nélkül létrejött törvénytervezet ezzel szemben áll és végleg ellehetetleníti ezirányú törekvéseinket. Biztosak vagyunk abban, hogy az ország nagyobbik része hisz objektív igazságokban és nem a győzelemre, hanem a békességre vágyik. Ezeknek az embereknek most nincs hangja, csak tanácstalanul nézhetik, ami történik. Ebben a helyzetben mi nem maradhatunk csendben.

Nem tiltakozunk, egy ügy mellett szeretnénk kiállni.

Kérünk minden döntéshozót, hogy hallja meg a csendesebb hangokat is és adja meg a diskurzus lehetőségét, hogy hivatásunk jövőjét azok alakíthassák, akik a magyar kultúra, az irodalom és a színház sorsát pártatlanul a szívükön viselik.

Egymás megértésében bízva:

Mucsi Zoltán és Vecsei H. Miklós”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 101 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2019. december 10. 07:39
Kérünk minden döntéshozót, hogy hallja meg a csendesebb hangokat is és adja meg a diskurzus lehetőségét, hogy hivatásunk jövőjét azok alakíthassák, akik a magyar kultúra, az irodalom és a színház sorsát pártatlanul a szívükön viselik." Rossz hírem van Uraim! Mindenkinek van képviselője a parlamentben, így Önöknek is. Hozzá lehet fordulni. De ettől függetlenül tényleg meg lehetne hallani a csendesebb hangokat is, ehhez azonban az kellene, hogy Önök Uraim lecsendesítsék az állandóan ordítozó kollégáikat.... Azt azért ne várják, hogy az állandó cirkuszolásuk, óbégatásuk zajában arra füleljünk, hogy maguk mit suttognak....és ráadásul gyakran arra sem érdemes odafigyelni, mert a fenti levelük nem más mint az ordítozó "művészek" hisztijének süketnéma jelbeszéddel előadott változata, ugyanaz bugyuta autonómia, szabadság álduma. Maguk most semmi mást nem csinálnak, mint biztosítják arról a ricsajripacsokat, hogy bár nem megyünk ordítozni, de azért mi is a brancsba szeretnénk tartozni... Vettük az adást, oda tartoznak! ui: de azért tudnék még bőven alkalmat, ahol elsuttoghatták volna magukat, még talán oda is figyeltem volna, de sehol semmi...illetve egyszer olvastam valami érdemlegeset Vecsei úrtól, de azt aztán egy gyors visszakozás követte...nyilván nagyon autonóm visszakozás volt...
Rocktoberi
2019. december 10. 07:08
A 3.8 milliós Berlinben még feleannyi színház sincsen, mint az alig 2 milliós Budapesten és nagyrészük önfinanszírozó. Hasonló a helyzet majd minden európai fővárosban.
PGuszti
2019. december 09. 23:14
" a színházak művészi autonómiáját súlyosan sértő új kultúrális törvényjavaslat " - Tisztel Művész Urak! Mennyiben sérti a színházak művészi autonómiáját, ha az önkormányzat és a kormány által finanszírozott színházakban nem egyoldalúan az önkormányzat, hanem a kormány és az önkormányzat közösen, egymással megegyezve nevezi ki az igazgatót? Netán a színház művészileg kizárólag akkor és csak akkor autonóm, ha a polgármester kénye-kedve szerint nevezheti ki igazgatót?
Peter8811
2019. december 09. 20:44
A nyugdíjam is közös volt Bokrossal, remélem majd én is meg tudom reformálni Lalyosét mert ingyen ebéd még Lalyosnak sincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!