Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni

2020. április 07. 18:59

A klímavédelemben és a járványügyben ugyanaz az ellenfél és csak közös megoldás létezik.

2020. április 07. 18:59
Jásdi István
Jásdi István
Facebook

„Kedves „Z” generációsok! „Boomer”-ek vagyunk, 70 körüli magyar állampolgárok, akik az itthoni karantén-szigeteinkről üzenünk Nektek. Generációnkkal abban a sajátos helyzetben vagyunk, hogy a világjárvány, amelyik átmenetileg sokat javított a légszennyezettségi adatokon, leginkább a mi életünket fenyegeti. A klímavédelem és a járványügy szembenállása azonban csak látszat. Valójában mind a járványügy, mind pedig a klímavédelem számára ugyanaz az ellenfél és csak közös megoldás létezik. A távolsági szállítás és a világ-méretű tömeg- turizmus egyik oldalon a levegő szennyezésével közvetlenül hozzájárul a klíma melegedéséhez a másikon terjeszti a világon felbukkanó új kórokozókat. A kialakuló klímaváltozás melegágya az újabb és újabb járványoknak. A megoldáshoz a távolsági fuvarozás és idegenforgalom társadalmi költségeit (a felmelegedését, a járványét és a gazdasági visszaesését is) világszerte adóként rá kell terhelni az érintett ágazatokra. Az ilyen módon megváltozó ár-viszonyok új fogyasztási, utazási preferenciákat teremthetnek anélkül, hogy a szabadságjogokat csorbítanák. Újra felfedezhetjük a hozzánk közeli úti célokat. Rövidebb szállítási útvonalakra kényszerülhetnek a globális vállalatok és adóikból források keletkeznek a klíma- és a járványügy céljaira.
A világgazdaság repülőgép. Ha megáll, leesik. Most a világjárvány földre kényszerítette. Kegyelmi pillanat van, lehet új irányokat kijelölni. Ezért a szellemi bezárkózás helyett, együtt kell harcolni az emberiség közös céljaiért és akkor a koronavírus járvány okozta bénultság elmúltával is, részben megmaradhatnak a ma még ideiglenesnek tekinthető csökkent gyakoriságú távolsági szállítás és utazgatás, eredményükként a kedvezően alacsony légszennyezési adatok és egyetlen járvány sem fog hetek alatt végigszáguldani a világon, emberek tömegeit fenyegetve és elszegényítve százmilliókat.

Szeretettel és a közös jövőnkbe vetett hittel:
Haumann Péter A nemzet színésze, Kossuth díjas
Haumann Ágnes gyártásvezető
Szathmáry Eörs evolúció biológus, akadémikus, Széchenyi díjas
Trokán Péter színész, érdemes művész, Jászai Mari díjas
Szathmáry Zsolt, építész euromérnök, UNCHS-Habitat ENSz-szakértő
Jásdi Mari közgazdász, ügyvezető
Jásdi István közgazdász, a 2017-es év „Borászok Borásza””

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. április 09. 11:14
Haumann Péter, nem csak a Nemzet Szinésze, hanem férjem kedvenc szinésze is. Az már valami :-)
duzur
2020. április 08. 17:38
Most hirtelen ugy tünt, mintha összebeszéltem volna a fentiekkel. Jópár éve írok be ide ilyesmiket, ha nem is sok sikerrel... Az egyetlen felvetés, amivel nem tudok kibékülni az az, hogy ujra csak a tehetösek privilégiuma legyen a röpködés és csak számukra legyen elérhetö minden távolról érkezö különlegesség. Lehet persze mondani, hogy eddig is nagyon más keretek között mozoghattak a tehetösek mint a kisemberek, de az utóbbi években sokminden elérhetövé vált a tömegek számára is. És sajnos pont ebböl lett a baj. A természet nem bírja elviselni a demokratizált fogyasztás ilyen szintjét. Hallottam már recepteket a fenti dilémára, pld kiosztott, személyre szóló évenkénti lábnyom-kvótákkal, de ez se tünik igazán reálisnak...
annamanna
2020. április 07. 23:44
"Végig itt volt az orrunk előtt a megoldás? Ez a gyógyszer három nap alatt kiirtotta a koronavírust, és nem is hinné, mire használják! A RÜHÖSSÉG és egyéb paraziták ellen alkalmazott gyógyszer lenne a megoldás a koronavírusra? Ausztrál kutatók tesztjében közel száz százalékos sikerrel tüntette el a vírust egy olyan hatóanyag, melyet eddig teljesen más célra használtak - többek között az állatgyógyászatban. Az Ivermectin hatóanyag lenne az a szer, mely legyőzheti a koronavírust? Noha a kutatók óvnak a túlzott optimizmustól, ausztrál tudósok laboratóriumi kísérletében ez a készítmény alig két napnyi adagolás után 99,8 (!) százalékban tüntette el a fertőzött sejtekből a vírust, a harmadik napra pedig teljesen kiirtotta a kórokozót. A tudósok szerint a szer úgy működik, hogy gyakorlatilag megbénítja a koronavírust, és megakadályozza, hogy szaporítsa önmagát - írja a The Daily Mail. Az ausztrál kutatók most azt sürgetik, hogy megkezdődhessenek az emberkísérletek, és az állatgyógyászatban, és a humán medicinában is használt Ivermectint koronavírus-fertőzöttek esetén is próbálják ki. A gyógyszert egyébként eredetileg parazitafertőzések ellen alkalmazzák, mint a RÜHÖSSÉG, malária vagy az elefántkór. Felfedezéséért 2015-ben William C. Campbell ír és Omura Szatosi japán tudósok orvosi Nobel-díjat kaptak." https://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/koronavirus-hatekony-gyogyszer-ivermectin-ruhosseg-elpusztitja-a-korokozot/9g8r823
kisgul
2020. április 07. 21:03
Az megvan még, amikor Ibizán kiírták az ott lakók, hogy Turist go home refugees welkom?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!