Az egyetem egy pici demokrácia

2020. szeptember 13. 08:50

Ebben az országban lassacskán felnő egy új generáció, amely tudatában van a jogainak.

2020. szeptember 13. 08:50
Szamosi Zsófia
Facebook

„Fél évvel ezelőtt megkeresett Bodó Viktor, hogy részt vegyek egy 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen induló színészosztály tanmenetének kialakításában, majd a későbbiekben az oktatásban. Életem legmegtisztelőbb felkérése volt. Hónapokon át dolgoztunk egy kis csapattal ezen az anyagon, kezdetben kitörő lelkesedéssel, majd az eseményeket követve egyre több kérdéssel és kétellyel.  Fájó elengedni ezt a tervet, amely hosszú egyeztetések, viták és ötletek terméke, és az oktatás korszerűsítése jegyében született. De ha a mostani erőszakos hatalomátvétel előállna egy hasonlóan alapos oktatási tervvel, még abban az esetben sem lenne elfogadható, hiszen nem az Egyetem belső autonómiájának, folytonosságának gyümölcse, amely ismeri és továbbviszi az iskola teremtette értékeket és abból kiindulva szüli meg újításait, hanem olyan külső beavatkozás, amely figyelmen kívül hagyja az ott felhalmozott tudást és tapasztalatot.

Az egyetem egy pici demokrácia. A felépítése és működése egy demokratikus társadalom működéséhez hasonló. Példátlan és tiszteletreméltó számomra az SZFE hallgatóinak kiállása annak érdekében, hogy megvédjék ezt a működést. Érett és felnőtt gondolkodásra vall, és hitet ad számomra, hogy ebben az országban lassacskán felnő egy új generáció, amely tudatában van a jogainak és meg is követeli azt. Amely tiszteli a hagyományokat, elismeri a tudást, ugyanakkor képes küzdeni a saját és a közössége érvényesüléséért,  intelligenciával és tisztességgel.

Néhány napja, amikor én is őrt álltam az iskola erkélyén, különleges élményben volt részem. Az ott eltöltött fél óra lehetőséget adott számomra, hogy szívből átérezzem azt a folytatólagosságot, amely 155 éve, generációról generációra képviselte ebben az országban a szakmai tudást, a művészet erejébe vetett hitet, a magyar kultúra iránti elkötelezettséget. Egynek éreztem magam mindazokkal, akik ebben hittek régen és hisznek ma, ezt képviselik minden tudásukkal és megnyilvánulásukkal. Igazi közösségben éreztem magam.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 192 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ernie Pantuso
2020. szeptember 14. 10:59
Zsófika te meg egy picike szinésznőcske vagy. Nem akartam alpári lenni. De örülj, hogy valami rendező belédlógatott valamit aztán kaptál egy pár szerepecskét. Ehhez tényleg nem kellett volna állami pénzen diplomáznod.
1000bocs
2020. szeptember 14. 10:01
AZ egyetem egy pici demokrácia. Olyan, ami kiválasztott emberekből áll. Nem kerülhet be és maradhat akárki. Világnézetileg legalábbis bizonyítottan nem. Az onnan kikerülő emberek is teljes agymosásról tesznejk tanúbizonyságot. AZ ilyet hiába öntöd nyakon a valósággal, hiába sorolod a tényeket. Neki ideológiai mondanivalója van. Milyen demokrácia az, ahol az intézmény ideológiailag kasztosodott, és a szabadságra hivatkozva őrzi a privilégiumait, a toelrancia és nyitottság nervében kirekeszti a szerinte helytelen gondolatokat, és egy kis állam az államban. Viszont elvárja, hogy a társadalom -a minek jó részét nem veszi figyelembe, ha pedig muszáj akkor lenézően lekezeli - ez a társadalom őt kötelezően tartsa el. A társadalom tartsa el, de ne merjen követelményeket támasztani. Arról már nem is beszélek, hogy miközben a hülyebalos lihegve metoozik amikor annak szezonja van, nők jogai, zaklatás és erőszak, Iszatmbuli egyezmény, a társadalom leszoktatása arról hogy a nőkre szexulis tárgyként tekintsenek, a saját félisteneiket valamiféle Helsinki szindrómásként védik és Istenítik. Azokat, akik a fent felsoroltak mindegyikében visszaeső bűnelkövető. A saját zaklatóját imádja az áldozat, mert minden agysejtje azt sikoltja csak a karámon belül biztonságos. A balos már csak ilyen. A másik oldalra mindent ráolvas, de a saját pedofil, zaklató tagjai még különleges becsben is vannak, sőt. Nyugaton balosok már pedofil pártot is alapítanak. A baloldal mára egy teljesen agymosott szektára hasonlít.
Sulammit
2020. szeptember 14. 08:29
Kedves Zsófi! Tudod tanmenetet az írhat, aki már tanít. Minden tanár saját maga a saját osztályának. Nem egy leendő osztálynak egy leendő tanár, vagy, ahogy te írod, oktató. A színművészeti nem egy pici demokrácia. Egy egyetemen egy oktatási intézményben nincs demokrácia. Nincs, mert nem lehet. Jól is néznénk ki, ha egy diák mondaná meg a tanárának, hogy merre hány méter. Te valami olyanról írtál, ami nem létezik. Ha külső beavatkozásnak nevezed, az csak annyira külső, mint amennyire te is egy külsős vagy. Láttalak minden Pintér Béla darabban, a Terápiában is, és a Martfűi rémben. Jó színésznőnek tartalak. Nem értem miért okoz gondot egy színésznőnek az alkalmazkodás.
syphax
2020. szeptember 14. 06:23
Ráadásul ez az újonnan "felnőtt generáció" mely' oly' "PISZKOSUL" tudatában van a "jogainak"--tisztelet a kivételnek-- SÚLYOSAN OLVASATLAN, A KÉPREGÉNY- ÉS TV KVIZ-EK MŰVELTSÉGI nivóján szocializálódott--DE INKÁBB az Ú.N. pszeudo-ál "MŰVELTSÉG" szerelőgödör-depóján dekkolás-- SZINTJÉN MEGREKEDT, FELÜLETES-FELSZINES VALÓJÁBAN HÓTT-BUNKÓ BRANCS! AMELYIK PERSZE TELI SZÁJJAL ÉPP' AZ IGAZÁN ÉS VALÓBAN MŰVELT - OLVASOTT--ELŐDEIT "BECSMÉRLI" BUNKÓSÁGGAL, PARLAGI-FÜTYÜLŐSBARACKPÁLINKÁS-BŐGATYÁS PÁRVENÜ TAHÓMAGYARSÁGGAL.....ANÉLKÜL PERSZE, HOGY EGYÁLTALÁBAN TUDNÁ-ISMERNÉ AZT A TÁRGYAT, AMIRŐL BESZÉL, AMIT ÓCSÁROL!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!