Kapunyitási pánik – hiszti vagy krízis?

2020. október 27. 17:55

Az öngyilkosság a vezető halálok a fiatal felnőttek között. Mik az okok és min érdemes elgondolkodni, ha túljutunk a megdöbbenésen?

2020. október 27. 17:55
Kozma-Vízkeleti Dániel
Corvinák

„Ha megengedjük magunknak, eljutunk az együttérzésig. Átgondoljuk, hogy a kamaszkor viharai, identitásalakító erőfeszítései után a fiatal felnőttkor sem csak játék és mese, részben a rá vonatkozó elvárások kapcsán. A pályájuk elején járó fiatalok életfeladata saját identitásuk megszilárdítása mellett a lélektani intimitás, a másokhoz való közel kerülés útjainak, a baráti és párkapcsolatban való elköteleződés módjának kidolgozása. Mindehhez differenciálódni, önazonosságban és érzelmileg leválni szükséges származási családunkról, hogy lélektani tér keletkezzen magunknak és leendő saját családunknak. A kiforrott identitás látható és rugalmas énhatárokkal jár és határaink mentén tudunk kapcsolódni másokhoz. Mindennek hiányában elszigetelődhetünk és magányosak lehetünk – ez melegágya az élet lezárására vonatkozó gondolatoknak. A belső életfeladatok mellé a külvilágban is helyt kellállni. Piacképes végzettséget érdemes szerezni, elköteleződni egy pálya, egy hivatás mellett, erőfeszítéseket tenni az előrelépés, a tervezhetőség érdekében. A végzettség mellé többszörös nyelvtudás, külföldi tapasztalatszerzés és jó néhány év munkatapasztalat is elvárás a pályakezdő állásinterjúk során – szinte a lehetetlenségig paradox módon.

A közbeszédben elterjedt elképzelés szerint csak úgy lehet saját lábra állni, ha megvan a saját lakás, ám inkább ház, mint lakás, a saját autó, de egy autó nem autó,»gyermekvállaláshoz LEGALÁBB két autó kell«, és mindeközben a világot is érdemes bejárni. Érezzük, hogy ez nem csak elvárásból, még gombócból is jelentékeny mennyiség.

»Ezekamaifiatalok« arról számolnak be, hogy ilyen elvárástömeggel szembesülni nyomasztó, a megfelelés szinte lehetetlennek tűnik – és akadnak, akik inkább lemondanak arról, hogy belevágjanak az erőfeszítésekbe.

Végül tán elérkezünk a felelősségvállalásig. Adtunk vonzó mintát, használható forgatókönyveket a leszármazó generációknak párkapcsolatról, házasságról? Mutattunk érvényes kapaszkodókat identitásuk alakításához? Adtunk előrevivő küldetéseket számukra hivatásban, érvényesülésben, gyarapodásban? Megóvtuk őket minden erőfeszítéstől – aztán haragszunk rájuk, hogy erőfeszítés nélkül szeretnének megkapni mindent? Átadtuk nekik egy fél élet munkájával létrehozott életmódunk színvonalát – a megteremtésének nehézségei nélkül? Fokoztuk az elvárások tömegét – vagy »feljogosítva«, engedélyekkel indítottuk el őket?

Segítettünk nekik bizakodni, tervezni, remélni – vagy belevontuk őket a hazánkban világbajnoki szinten űzött panaszkodóversenybe, »kinek-a-nehezebb« bajnokságba és rosszhiszeműségbe?

Segítettünk nekik, hogy életük aktív alakítóinak láthassák magukat – vagy arra bíztattuk őket, hogy mindent kívülről, mástól várjanak? Példát mutattunk-e nekik döntéseinkkel, a következmények és a felelősség vállalásával? Kedvet csináltunk-e nekik az Élethez?

És már megint nehéz érzéseknél járunk… Nahát, megéri nekünk híreket olvasni?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 83 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2020. október 28. 22:06
Egy nagyon jó szöveg a témához: Feldmár: "Olyan korán meg kell mondani a gyereknek, hogy mi van, amilyen korán csak lehet" https://hvg.hu/hvgkonyvek/20201028_Feldmar_Andras_a_tudatallapotok_szivarvanya_reszlet
annamanna
2020. október 28. 05:24
Egy nagyon informális, kicsit hosszú cikk: Pszichiáter: a gyerekek negyedének mentális problémái vannak, vegyük észre ezeket https://novekedes.hu/interju/pszichiater-a-gyerekek-negyedenek-mentalis-problemai-vannak-vegyuk-eszre-ezeket
nemecsekerno_007
2020. október 27. 21:58
Amilyen negatívak és búcal baszottak a ballibek nem is csodálkozok. Egy csomóan élnek a világfájdalmukból, a sok rajongó lemming meg rohan a szakadékba, úgy mint most az SZFE hasznos hülyéi.
Falfirka
2020. október 27. 20:04
a mai fiatalokat arra tanítottuk, hogy: - mindent megkapsz erőfeszítés, teljesítmény nélkül, ha a szüleid beledöglenek is - ne higgy Istenben, leginkább semmiben - ne tiszteld a szüleidet, tanáraidat - neked jogod van mindenhez - nem kell tanulnod semmit, mert ott a számítógép - nem kell dolgoznod, a szüleid tartanak, segélyeket kérhetsz, politikai támogatásokat - ne szülj gyereket, mert az gond, baj - nem vagy férfi, nő, ha akarod egy széklábnak is tarthatod magad - köpd le, aki nem veled ért egyet - stb.stb. kell még valamit mondanom ildikó?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!