Bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni

2021. február 19. 10:54

A homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között. Interjú.

2021. február 19. 10:54
Novák Katalin
Novák Katalin
Index

Az ön területe a kormány egyik új bejelentése, a fiatalok személyijövedelemadó-mentessége. Eddig elég szűkszavú volt a kommunikáció a lengyel mintára megalkotott programmal kapcsolatban. Mi az, ami már most biztos belőle?

A 25 év alattiaknak szól majd az szja-mentesség, az érintettek jövő év elejétől érvényesíthetik a kedvezményt. Most készül a vonatkozó törvény, amit a tavaszi ülésszakban fogunk benyújtani. A tavalyi év elejétől élő, négy- vagy többgyermekes anyák szja-mentességéhez igencsak hasonló koncepcióról van szó, ami a fiatal felnőttek jövedelmében havi 22 százalékos emelkedést fog jelenteni. Továbbá ezzel a diákszervezeteknél munkát vállalók bérét a jövő évtől a járulékok mellett most már adó sem terheli. A korosztály alapbéréből kiindulva az szja-mentességgel akár évente félmillió forintot is megtakaríthatnak majd.

Ha a fiatalok szja-mentessége a koronavírus elleni válságkezelés, a Gazdaság-újraindítási akcióterv része, ahogy az aktuális óriásplakátjaikon is szerepel, akkor miért csak jövőre indul a projekt?

Egy válság után a gazdaság talpra állítása mindig lassú folyamat, amikor folyamatosan kell adni az impulzusokat. Idén és jövőre is. A fiatalok szja-mentességének bevezetése százmilliárdos nagyságrendű kiesés a költségvetésnek. Egy gazdasági visszaeséssel járó év után az idei még a feltételek megteremtéséről szól, hogy aztán a jövő évi büdzsé minden szükséges forrást biztosíthasson.

Ettől függetlenül szilárd az elhatározásunk, mert a gazdaság élénkítésében játszott szerepe mellett ennek a korosztálynak a támogatása eddig a kirakós hiányzó darabja volt. Születéstől kezdve sokféle állami támogatásban részesül minden magyar, majd később a csoktól a babaváróig rendelkezésre áll a családtámogatások teljes arzenálja. Miközben sok fiatal felnőtt a húszas évei első felében még nem találta meg a párját, nem áll készen a családalapításra, ugyanakkor már önálló életet kezdene. Ebben a szakaszban segíti majd őket a 25 év alattiak adómentessége.

Az arzenál egyik veteránja a 12 éve változatlan összegű családi pótlék, amely időközben elveszítette a reálértéke 40 százalékát. A családi pótlék megduplázását szorgalmazó, tavasszal indított petíciót azóta 43 ezren írták alá. Ezek már elég erős érvek a változtatás mellett?

Ismert a politikánk, a véleményünk arról, hogy e téren alapvetően miben különböztetjük meg magunkat a baloldaltól. Meggyőzésem szerint nem változott a magyarok többségének elvárása sem, miszerint továbbra is kössük munkához a családtámogatásokat. Az kapjon, aki kiveszi a részét a közös teljesítményből. Nem szeretek termelési riportokban fogalmazni, pláne százmilliárdokkal dobálózni, ezért vegyünk egy kétgyermekes magyar családot, ahol az egyik szülő minimálbérért dolgozik. A családi adókedvezménynek köszönhetően ők is havi 40 ezer forintot takarítanak meg.

És akkor még nem beszéltünk a rászoruló családok gyerekeinek is járó ingyenes, napi háromszori étkezést biztosító menzáról, ami körülbelül havonta újabb 30 ezer forintnyi spórolás a családnak. Tehát a családi pótlék emelése helyett bevezettük, majd duplájára emeltük az adókedvezményt, és jött például az ingyenes étkezés, az ingyenes tankönyvek vagy épp az Erzsébet-táborok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
McEmese
2021. február 19. 17:28
Novák Katalin: "Ki merem jelenteni, hogy a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése pillanatnyilag nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között" Ki merem jelenteni, hogy az LMBTQWXYZKSDCN" kérdése pillanatnyilag ugyancsak nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között. De a ner propagandistái mégis nyomatják ezerrel.
marica61
2021. február 19. 14:58
rendben csak ne a szemét család és ember ellenes libsi banyákét
bunko_jobbos
2021. február 19. 14:08
A családi pótlék emelése óriási hiba volna. A sok hülye balra szavazó meg nem fogja fel, hogy mivel jár az Orbán-ellenesség: cigányszaporítás, az ország külföldnek való alávetése, eladósítás stb. De szerintük még akkor is megéri. Vagy csak nincs agyuk.
Akitlosz
2021. február 19. 14:01
"Bízzuk a nőkre, hogy akarnak-e versenyezni" Kikkel?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!