Válságálló az Orbán-kormány

2021. június 02. 12:46

Orbán Viktor miniszterelnökként számos lokális és globális krízishelyzettel vette fel sikeresen a küzdelmet.

2021. június 02. 12:46
Deák Dániel, Nagy Ervin
XXI. Század Intézet

„A koronavírus-járvány megmutatta, hogy azok az országok tudtak cselekvőképesen és hatékonyan fellépni a különféle krízishelyzetek során, amelyek politikailag stabilak, míg a koalíciós problémákkal küzdő tagállamokban a politikai instabilitás hátráltatja a járvány elleni védekezést. Mindez azért van, mert a koalíciós feszültségek és ellentétek miatt nem voltak képesek gyorsan reagálni az eseményekre, a korlátozó intézkedéseket is késve hozták meg tavaly tavasszal.

A magyarországi ellenzéki pártok által létrehozandó hatpárti koalíciós kormány ezt a versenyelőnyt sodorná veszélybe, ugyanis egy ilyen szivárványkoalíció még azokban az országokban is ritka, amelyek hozzászoktak a koalíciós kormányokhoz. A mostani ellenzéki koalíció nem csak azért okozhat kormányzásképtelenséget az ország élén, mert sok pártból áll, hanem azért is, mert abban ellentétes gondolkodású pártok vesznek részt.

Borítékolni lehet tehát, hogy a balliberális politikusok kormányra kerülésük esetén azonnal politikai káoszt, majd gazdasági krízist hoznának magukkal.

Ez már jól látható az egyes ellenzéki vezetésű önkormányzatokban is, ahol felbomlott a szivárványkoalíció. Ilyen település Göd, Eger, Szolnok, Pécs vagy például Ferencváros, ahol néhány hónap alatt egymásnak estek az ellenzéki politikusok. Több ellenzéki polgármester csak a rendkívüli jogrendnek köszöneti azt, hogy hivatalban maradt, hiszen annak köszönhetően egyszemélyben képesek döntéseket hozni. Ugyanez várható tőlük kormányon is, ahogyan 2010 előtt az MSZP–SZDSZ-koalíció is felbomlott, úgy ez a még színesebb hatpárti összefogás is erre a sorsra van ítélve.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. június 02. 22:12
Nem tűnt fel, hogy a vörös koalícióban ellentétes pártok lennének. Nem hiszem, hogy a szerző össze tudna ollózni az ellenzéki koalíció pártprogramjaiból egymást ütő, összebékíthetetlen részeket. A sokpártiságot nem a különböző ideológiák és programok, hanem a személyi ambíciók és a személyi ellentétek magyarázzák. Ha a Jobbikra gondolna, akkor ez a Jobbik már csak nevében azonos a 2014-es Jobbikkal, politikájában semmiképpen. Kompatibilis már a többi vörös párttal
Lombi
2021. június 02. 19:36
Orbán számos válságot sikeresen kezelt. Az mszp-szdsz kormányok számos lehetöségből taszították valságba az országot. Ez a nem mindegy.
CirmoS
2021. június 02. 14:17
A mosléktagok kormányon leülnének egy témában, de előtte legalább egy hétig csak azon vitatkoznának, hogy ki melyik székre üljön!... Köszi nem kérünk ebből! Nagyon remélem, hogy a magyarok többsége nem ostoba! A moslékkal végünk!!!
AROON
2021. június 02. 13:40
Ilyen nincs máshol. Magyar specialitás. Bal, libsi, jobb egy csapatban. Aki lát, tudja, hogy a hatalom, a közpénzek osztása maguk közt a cél. Eközben hazánkból nemzetközi prostituáltat csinálnának. Viszont aki tud, az tud. A Fidesz hozta ki az országot, az elkúrásból. Jól teljesítenek, s pont ez fáj a balos komcsiknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!