A kollégiumok kényszer hatására döntöttek

2021. augusztus 25. 18:26

Ismét a legkiszolgáltatottabbak járnak pórul.

2021. augusztus 25. 18:26
null
Juhász Vanessza
Mérce.hu

„Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén szeptemberben Magyarországon kerül megrendezésre az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK), amely miatt egyes egyetemi hallgatók csak késve költözhetnek be kollégiumi helyükre, ugyanis szeptember második hetében zarándokokat és szervezőket fognak elszállásolni az intézményekben. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) közleményéből az is kiderül, hogy összesen több mint 5000 kollégiumi férőhelyre van szükség a rendezvény lebonyolításához. A rendezvényen való részvételhez ráadásul nem szükséges védettségi igazolvány, éppen ezért több kollégista is egy esetleges negyedik hullám kitörésétől tart, amennyiben a zarándokokat az egyetemi intézményekben fogják elszállásolni

Az ELTE HÖK még nem adott ki hivatalos állásfoglalást az ügyben, bár az egyetem kollégiumi hallgatói önkormányzata Facebookon elnézést kért az érintettektől az »okozott kellemetlenségekért«. Az ELTE azt is elárulta, az ITM 135 millió forintnyi, kollégium-fejlesztésekre fordítható összeggel támogatja az intézményt, amennyiben szálláshelyet nyújtanak a zarándokoknak. A szociális kollégiumokra fordítandó állami támogatásokat a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény szabályozza. Ez alapján az intézményeknek járó kollégiumi kvóta már évek óta ugyanolyan alacsony. Korábban már előfordult, hogy néhány kollégiumban bizonyos rendezvényekre nyáron kiadtak férőhelyeket, de sohasem a kollégisták férőhelyének rovására. Azonban a kormány most mégis több ezer hallgatónak nehezítheti meg a tanévkezdését azzal, hogy a kollégiumi támogatások összegét a NEK résztvevőinek elszállásolásához köti.

»Először a BME honlapján értesültünk róla, aztán este kaptunk egy homályos e-mailt, amiből például nem derült ki, hogyan költözhetünk majd fel, vagy hol tároljuk a dolgainkat a rendezvény idejére« – nyilatkozta a Mércének egy, a neve elhallgatását kérő hallgató, aki attól fél, ha névvel szólalna fel, elveszítené saját férőhelyét.

»Kaptunk egy olyan ígéretet is, hogy a nyári kolisok maradhatnak szeptemberben. Viszont az egész helyzettel két komoly aggályunk van. Például, hogy ősztől a kollégistáknak csak védettségi igazolvánnyal lehet beköltözni, viszont a rendezvényen részt lehet venni anélkül is. Az új delta variáns fényében pedig nagyon aggódunk, hogy emiatt egy újabb fertőzési gócpont is kialakulhat. Beígértek ugyan egy fertőtlenítést a NEK után, de nem tudjuk, hogy az mire lesz elég« – fogalmazott a kollégista. Elmondása szerint több hallgatótársa is aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy esetlegesen újra be kell zárni a kollégiumokat, valamint hogy visszatérhetnek az online vagy hibrid oktatásra.

»Tudjuk mi is, hogy a kollégiumi igazgatók egy kényszer hatására döntöttek így, de most megint azok járnak pórul, akik a legkiszolgáltatottabbak. Ráadásul azt érezzük, ha valamilyen kiállást szerveznénk az ügyben, akkor úgy interpretálnák, hogy a keresztények ellen szólalunk fel.«”

Fotó: MTI/Vajda János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. augusztus 26. 10:00
One Esze ?
bölcsbagoly
2021. augusztus 26. 09:42
Ezek a hülyék nem érik fel ésszel, hogy azért az ELTE és a BME kollégiumait kérte ki a kormányzat, mivel ezek az egyetemek maradtak állami kezelésben, a többi alapítványi lett!
VeJoLa
2021. augusztus 26. 09:27
Ebból mérce-jércéből is buta tyúk lesz! Nem hajléktalanok a diákok, semmi bajuk nem lesz, ha egy kicsit megnyúlik a nyaruk, egy digitális tanév után nem ezen a néhány napon fog múlni az eredményes félévük!
pot_ember
2021. augusztus 26. 09:01
Szerintem az egyetemisták a fiatalok közül a legértelmesebbek, kollégiumi férőhelyet meg azok közül is a legjobbak kapnak. Nehogy már egy hetet ne tudjanak megoldani!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!