Nem igaz, hogy az ADHD-s gyerekek alkoholisták és bűnözők lesznek

2022. október 19. 11:41

Egyre inkább látjuk azt, az ADHD-sok egy heterogén populáció.

2022. október 19. 11:41
null
Bunford Nóra
hirado.hu

„ Háromszáz gyereket teszteltek le, olyanokat, akiket már diagnosztizáltak ADHD-vel. Ugyanazt találták, amit a korábbi vizsgálatok?
Középiskolából hívtuk be a gyerekeket, illetve volt egy ADHD specifikus toborzásunk is, pszichiátereken keresztül, és valóban jelentkeztek olyanok, akiknek már volt diagnózisa. Ennek ellenére mindenkinél felvettük a kutatási diagnózist, mert akkor lesz standardizált a vizsgálat. Érdekes eltéréseket tapasztaltunk, voltak esetek, amikor már nem állt fenn a diagnózis.

Elmúlnak a tünetek? Ez reményt adhat a szülőknek?
Az adathalmaz feldolgozása nagyon időigényes, de az ADHD-s gyerekekre irányuló eredményekről annyit már elmondhatok, egyre inkább látjuk azt, az ADHD-sok egy heterogén populáció, de nemcsak ők, hanem a tipikusokra (neurotipikus, nem figyelemhiányos) is elmondható ugyanez.

Nagy a szórás, nem ugyanolyan tüneteik vannak az ADHD-s tinédzsereknek?
Igen, de mondok egy példát. Tíz évvel ezelőtt még olyan állításokat tettünk az irodalomban, hogy az ADHD-soknak gyengébb a munkamemóriája a tipikus gyerekekhez képest. Vagy: az ADHD-s gyereknek gyengébbek a gátlási funkciói a tipikusokhoz képest. Egyébként csoportszinten ez igaz, de ma már látjuk, hogy ez mérsékelten pontos. Ma már azt figyeltük meg, és Lendület-kutatásunk is ezt látszik igazolni, hogy az ADHD-csoportban is vannak gyerekek, akiknek gyengébb a munkamemóriája, és a tipikusok között is vannak ilyenek. Az ADHD-csoportban vannak, akiknek nem sérült a munkamemóriája, és a tipikusok között is vannak, és olyan gyerekek is vannak, akiknek a kettő között, tehát egy spektrumon helyezkednek el. Precízebb képet látunk tehát, és tudjuk, még pontosabban kell megfigyelni és leírni a jelenségeket. Mi a jutalom- és büntetésérzékenységre fókuszálunk, azt vettük észre, hogy a megerősítésérzékenység, a jutalmazás- és büntetésérzékenység nem feltétlenül tér el az ADHD-s és a nem ADHD-s gyerekek csoportja között, ahogy az alkoholfogyasztás sem tér el csoportszinten.”

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2022. október 19. 16:03
A hiperaktivitás egy civilizációs ártalom. A túl sok inger vezet a figyelem megfelelő feszességének és fixálhatóságának a hiányához. Erre rá tesz még, hogy mivel nincs lexikális tudás, ezért nem lesznek kreatív gondolatok, és ezért nem lesz sikerélmény. Tehát nincs okostelefon, korlátlan laptop és PC használat. Több memorizálás, nem kell a látvány, nem kell a sok történet.... Kevesebb látványelem, kevesebb történet - de azt többször ismételve - lehetőséget ad a gyerkőcnek a pozitívval történő azonosulásra, az interiorizáció kialakulására, az empátia felépülésére.
Alcofrybas
2022. október 19. 15:20
– Apuka, itt írja alá! – Mit írjak alá? – A gyerek jellemzői. – Milyen jellemzői? – Nem hallgat az utasításokra. – Az magának miért fáj? – Mert a többi gyerek követi, kedvelik, vezéregyéniség, így nem tudunk foglalkozást tartani. – Jó, szóval az óvoda egy ötéves gyerekre hallgat, magára nem. Pedig maga óvónő. Ez miért nem magát jellemzi? ADHD-s vagy mi?
Parm
2022. október 19. 14:48
"az ADHD-sok egy heterogén populáció" Szóval, van köztük ilyen is, meg olyan, sőt, amolyanok is vannak. Gratulálok a kutatáshoz.
nanemáne
2022. október 19. 14:24
Minek az egyetem. Elég ha Jedi vagy.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!