Meg a nagy lóf@szt! A kokárda az én nemzeti jelképem

2023. március 15. 15:31

Nem adom ma sem. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!

2023. március 15. 15:31
null
Mérő Vera
Mérő Vera
Facebook

»ne itélj, ha bekövetkeznek a hallgatás lófasz-hosszuságu epochái«

/Petőfi, Arany Jánosnak írt levelében/

Anyám tüntet, 2011. Akkor még demokráciánk könnyed öntudatával, egy rossz kormány ellen, de azzal a demokratikus illúzióval mentünk utcára, hogy rossz kormányok jönnek és mennek, a haza marad, mi maradunk. Maradtunk is, bár volt, aki (cca 800 000 honfitársunk, rokonok, barátok, szerelmek) ment.

Az évtized elején még jó - vagy összehasonlíthatatlanul jobb - volt a közérzetünk, így a tüntetéseink hangulata is jó volt. Az évtized végére megértettük, hogy az addigra teljes pompájában felállt Nemzeti Együttműködés Rendszerében naivitás attól remélni bármit, hogy utcára megyünk, ahogy naivitás azt hinni, hogy a rossz kormányok csak úgy jönnek és mennek, demokratikus választások révén.

Nézem anyám büszke mosolyát. Jó kedvem lesz, ahogy nézem, mert neki olyan nagyon jó kedve volt, imádta a tábláját, hogy rengetegen vagyunk, hogy a színpadon nemzetünk színészóriásai, a tömegben régi-új barátok, akikbe lépten-nyomon belebotlott, mert még nekik is volt kedvük és hitük kokárdát tűzve utcára menni március tizenötödikén. Talán felrémlett bennük a '89-es életérzés, hogy a változás elérhető közelségben van.

Március tizenötödike a nemzeti összefogás ünnepe, és ami engem illet, addig szeretnék itt élni, amíg ebben hinni tudok. Fásultnak lenni normális, rendben van, érthető. De a fásultság nem beletörődés, ahogy az átmeneti nem végérvényes.

A tehetetlenség illúzió, igaz, gyilkos illúzió. Gyilkos, amennyiben elhisszük, hogy nincs mit tenni, eszköztelenek vagyunk, bevégeztetett. Azonban csupán az elme csúf játéka ez, nem a valóság. Még állnak a Csontváry képen a cédrusok és még állnak a házaink falai, még élünk, van nyelvünk és szavaink arra, amiben élünk.

Március tizenötödike a magyar szabadság ünnepe. Sőt, ami azt illeti, a szabadságharcé. Még tudom, melyik fiókban tartom a kokárdát. Ha egyszer elmennék, vinném magammal. Kitűzöm ma is, ahogy kitűztem az új évezred hajnalán, amikor sokan nem tették, mert az ország megosztása megkezdődött. Akkor azt mondtam: meg a nagy lóf@szt! A kokárda az én nemzeti jelképem, ahogyan mindannyiunké. Nem adom. Nem adom ma sem. Éljen a magyar szabadság, éljen a haza!”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lez99
2023. május 11. 12:31
A lényeg , hogy viseled . 15. - Én kitűzöd , a többi napon a szívedben van . A lelkedben van . Neked itt van ?
Intar
2023. március 16. 11:43
Beszáradt, megkeseredett, kielégületlen. Ribi meg csak szeretne lenni.
Box Hill
2023. március 16. 06:01
cca 800,000? Nem. Pontosan 840,000 törzskönyvezett kommunista párttag ékesítette ezt az általuk eltaposott országot. Máig nem lettek elszámoltatva a világtörténelem legsúlyosabb bűntetteiért.
5m007h 0p3ra70r
2023. március 15. 23:29
"Kitűzöm ma is, ahogy kitűztem az új évezred hajnalán, amikor sokan nem tették, mert az ország megosztása megkezdődött." Nem akkor kezdődött. Akkor azt mondtam: meg a nagy lóf@szt! A kokárda az én nemzeti jelképem, ahogyan mindannyiunké.” Emlékszem, már jóval 20 felett játam akkor és a korosztályom dilemmája volt ez. Azokban az években az országot gyakran átvonatozva egy szerelem okán, rendszeresen vitaztunk számomra idegen fiatalokkal a témában. Mindannyiszor arra jutottunk konszenzuálisan: ez a hazánk, az otthonunk, az őseink a vérüket adták érte, a kokárda mindannyiunké és soha egyetlen hatalom ezt nem sajátíthatja ki tőlünk! Soha senki nem ítélheti úgy, hogy ki méltó rá vagy sem. Még akkor sem, ha az illető árnyékkormánynak nevezi magát és hagymázas hipnózissal kábít.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!