A Pentagon-iratok kiszivárogtatásával kapcsolatban

2023. április 09. 07:00

Kiszivárogtatás vagy pedig egy stratégiai megtévesztési művelet.

2023. április 09. 07:00
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„A Pentagon-iratok kiszivárogtatásával kapcsolatban az elméletek tömkelege röppent szárnyra. A legérdekfeszítőbb kérdés persze az, hogy amit látunk az »csupán« egy kiszivárogtatás vagy pedig egy stratégiai megtévesztési művelet része. Mivel azonban mindkét fentemlített sportágnak elengedhetetlen velejárója a titkosság, az elméleteink igen kevés tárgyi kopaszodóra számíthatnak. Nem áll szándékomban még egy további hipotézissel gazdagítani a már amúgy is meglehetősen zsúfolt mezőnyt.

Ehelyett inkább a műfaj, a stratégiai megtévesztési műveletek, sajátosságairól szeretnék néhány szót szólni, különös tekintettel az ilyen stratagémákban rejlő kockázatokra. Mert bármilyen furcsán hangzik is ez a laikus fülnek, a stratégiai megtévesztés bizony néha visszanyal.

A megtévesztésnek két alaptípus van. Az egyik a szándékainkkal kapcsolatban próbálja megtéveszteni a célpontot, legyen az szövetséges vagy ellenfél. A másik a képességeinkkel kapcsolatban. Mint minden katonai innovációnak, a stratégiai megtévesztésnek is megvan úgy a haszna, mint a kockázatai. Ezeket a kockázatokat próbáltam meg bemutatni egy táblázatban, hogy egyfajta svájci bicskaként szolgáljon az olvasónak a Pentagon-iratokkal kapcsolatos történések esetleges következményeihez.”

Nyitóképen a Pentagon épülete. Fotó: Pixabay

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. április 10. 15:41
Ügyügyet szolgáltatnak arra mit és miért nem csinálnak, egyfelől. Másfelől időt akarnak nyerni arra, hogy csináljanak valamit, amihez nincs elég erejük. Én egyiknek se látom túl nagy hasznát. A végén csak szembe kell nézni az igazsággal. : )
mediator01
2023. április 09. 22:33
A hülye jenkik mindenkit hülyének néznek. Régi vicc: Az amerikai kémet elküldik egy gyanús orosz emberhez. Megérkezik szovjet katonai egyenruhában, kopogtat az ajtón és belép. Tökéletes kiejtéssel beszél oroszul, de az orosz csak megjegyzi: - Maga nagyon hasonlít egy amerikai kémre. - Az nem lehet, látja, milyen jól beszélek oroszul... Elmennek a kocsmába, ahol az orosz vedeli a vodkát, de hamarosan kidől, Jack viszont jól bírja az alkoholt. Az orosz ember mégis megjegyzi: - Maga nagyon hasonlít egy amerikai kémre. - Nem lehet, hiszen nagyon bírom a vodkát... Jack búcsúzkodik, és egy szál nadrágban megy ki a hóba. Mindenki nézi, s egyszer csak előveszi az igazolványát: - FBI, maga a foglyom! De árulja el, honnan tudta, hogy amerikai vagyok? - Szibériában nem sok a néger.
Lajoss
2023. április 09. 21:15
Sok ez a Robi..hol van a kelet-német stázis Spöttle nertárs?!
Washington
2023. április 09. 14:28
Kiszivárgott, az ukránok kikaptak... Vége az oroszok nyertek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!