Sokan próbálták tagadni a feltámadást

2023. április 08. 18:14

És aztán a modernitás hozta magával teológiai megoldásait.

2023. április 08. 18:14
null
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Faccebook

„Ám beszélhetünk arról a vélekedésről is, miszerint Jézus feltámadása ugyanolyan mítosz, mint amire számos példa akad az antik világból, például Mithrász vagy Adonisz esetében. Tetszetős feltevés, de lényegében összehasonlíthatatlan Krisztussal. Jézus feltámadása nem a természethez kötött és nem időről-időre ismétlődő folyamat. Ám van egy ennél fontosabb szempont: egy mítosznak idő kell, ameddig mítosszá válik, rögzül az emberekben, generációról-generációra szállva. Egyetlen antikvitásbéli istenség sem évek alatt “alakult” ki, egyetlen párhuzam sincs arra nézve, hogy egy történeti személy a saját testében támadt volna fel. Érdemes itt egy összehasonlítást tenni: Jézus testi feltámadása már az eseményeket követő pár évben hitvallássá válik, a hagyomány részévé. Ha feltétlen párhuzamot akarunk ezzel vonni, Buddha kvázi isteni tiszteletének kialakulásához évszázadok kellettek.”

 

Nyitókép: Jose Jordan / AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ersa57
2023. április 12. 08:36
"Ezért az út elején járóknak, akik olyan messze kerültek Istentől, hogy azt hiszik, Isten nem létezik, azt szeretném átadni valahai ateistaként, hogy Isten igenis létezik. Mindenben, mindenkiben ott van. Még a legelvetemültebb lényben is, és ez az alapja annak, hogy "szeresd ellenségedet!" Először is az "Isten"-t kellene tisztelni, szeretni!! Csakhogy hol volt az isteni szeretet akkor, amikor úgy teremtette meg a világot, ahogy az ma is létezik?? Milyen isten az, aki úgy rendelkezett, hogy az egyik élőlénynek a fennmaradása érdekében meg kell ölnie és elfogyasztania a másik élőlényt???? Mondjuk ki bátran, ha létezik ez az isten, akkor az egy gonosz isten és nem szeretni, hanem harcolni kell ellene!!!!
ersa57
2023. április 12. 08:24
Kedves Kristóf! Amit most itt össze trombitáltál, azzal egyet is lehet érteni. A probléma akkor kezdődik, amikor egyes emberek, szervezetek a mítoszokat valóságként próbálják beállítani!!!!
Alcofrybas
2023. április 09. 13:59
Télapótagadók a Mikuláshívők ellen. Rudolf, a rénszarvas hova álljon?
balbako_
2023. április 09. 07:54
Érdemes a tudományt is meghallgatni https://www.origo.hu/tudomany/20230406-az-ateista-ian-wilson-brit-magfizikus-hivo-lett-miutan-egy-tudoscsoport-tagjakent-megvizsgalhatta-a.html
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!