A pesszimista forgatókönyv a káoszba merülő, eltűnő és gazdákat cserélő 6000 atomtöltet körül forog

2023. június 24. 13:21

Az az összpontosítási folyamat, ami a háború kezdete óta tart, valószínűleg az ötödik sebességre fog kapcsolni.

2023. június 24. 13:21
null
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Facebook

„+24/+48

Minden egyesített vezetési ponton amelyik egy túszszedés, terrorcselekmény vagy más válsághelyzet kezelését irányítja létezik egy stratégiai tervezőcsoport. Ez a csoport nem a jelen eseményeit irányítja, hanem megpróbál előre nézni a jövőbe – általában egy 24 órás és egy 48 órás perspektívában – és megpróbálja előre beazonosítani a következményeket, a veszélyeket és a lehetőségeket.

Az izraeli TEK krízis tárgyalójaként számos alkalommal vettem részt a nálunk »+24/+48«-nak becézett stratégiai tervezőcsoportok munkájában, többek között a gázai kiürítés során. A legfőbb tanulság, amit ezekből, a parancsnokok által sokszor »fecsegőműhelynek« aposztrofált, tervezőcsoportokból magammal hoztam az az »egy pohár előrelátás megtakaríthat egy hordónyi vért« tanulsága.

Valami hasonlót próbálok most itt »elkövetni« – annak ellenére, hogy az oroszországi zendülés válságkezelésének még csak az elején tartunk – és megválaszolni azt a kérdést, hogy hogyan fogja Putyin elnök és az orosz rezsim kihasználni, az erdogani példát követve, a muzsikusok zendülése adta lehetőségekét.

1. A POLITIKAI HATALOM OSSZPONTOSÍTÁSA – Az az összpontosítási folyamat, ami a háború kezdete óta tart, valószínűleg az ötödik sebességre fog kapcsolni. Az a fajta szabadság, amit a voenkor-ok és a rendszer nacionalista kritikusai eddig élveztek, valószínűleg igen jelentős megszorításoknak lesz alávetve. Ha a tevékenységük nem is fog megszűnni teljes egészében, a megnyilvánulásaik, a kritikáik sokkal ellenőrzöttebbek, irányítottabbak lesznek.

2. POLITIKAI JOBBRA ÁT – Ahogy azt a háború kezdete és a baloldali-liberális körök exodusa után megjósoltuk, a valódi kihívások a jelenlegi rezsim ellen, a politikai pálya jobb oldaláról fognak érkezni. A jelenlegi zendülés is a jobbról érkező kritika egyfajta drasztikus megnyilvánulása. Ahhoz, hogy a rezsim kifogja a szelet a jobboldali, nacionalista körök vitorlájából, kénytelen lesz jobbra elmozdulni a politikai tengelyen.

A HÁBORÚ ESZKALÁLÁSA – Az előző ponttal szorosan összefügg a rezsim által adott válasz a kritikákra, amik a háború lagymatag folytatása és a kézzelfogható sikerek hiánya miatt érik. Nem kizárt, hogy a válasz ezekre a kritikákra egy további mozgósítás, az eddig be nem vetett eszközök alkalmazása vagy az eddig megkímélt célpontok támadása lesz.

BELSŐ ELNYOMÁS – A zendülés által felmutatott »sárga lap«, ráerősít a hagyományos orosz paranoiákra, a külső hatalmak és a belső ötödik hadoszlopok aknamunkájától való hagyományos félelmekre. A külső »bekeményítsen« túl, a hatalom befelé is »keményíteni« fog és a még megmaradt szabadságjogok felszámolásával próbálja majd stabilizálni a pozícióit.

HADIGAZDASÁG – Az előző pontokkal összefüggően és a háború eszkalálását szolgálandó, az orosz kormány jelentősen fel fogja gyorsítani a hadigazdaságra való átállást, még akkor is ha ez az életszínvonal csökkenéséhez vezet. Oroszország gazdasági jövőjében egyre több lesz az ágyú és egyre kevesebb a vaj.

Az én meglátásom szerint, ezekre a következményekre kell felkészülnünk Oroszországgal kapcsolatban közép illetve hosszú távon. Akik ebben stratégiai borúlátást vélnek felismerni, azokat ki kell ábrándítanom. Ez az optimista forgatókönyv.

A pesszimista forgatókönyv a káoszba merülő, eltűnő és gazdákat cserélő 6000 atomtöltet körül forog.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2023. június 24. 20:00
Elnézést Robert, hogy ilyenekkel untatunk, amihez egyébként semmi közöd nincs.
herden100
2023. június 24. 17:58
Robert-Szaki! Szerintem: Optimista forgatókönyv lesz. Csak, nem az ukránoknak... https://m.youtube.com/watch?v=gEG3eOloL6E
brekker
2023. június 24. 17:18
Humoron kívül: A magyar társadalom olyan traumákon esett át a nyugatról nézve mindenki másnak dicsőséges XX. században, hogy kétkedéssel fogad mindent, ami nyugatról jön, és reménykedéssel ami keletről. És igaza van.
Akitlosz
2023. június 24. 16:54
Na és azt ugyan honnan tudja a szerző, hogy Putyin fog győzni? Ha a hadsereg nem harcol érte, akkor nem fog. Még a csecsenek sem hozzá hűek, hanem Kadirovhoz. Azt pedig megmutatta az elmúlt egy év, hogy az orosz hadsereg nem olyan erős, mint azt hitte magáról. A Wagner hatékonyabb katonai erő. Persze könnyen meglehet, hogy úgy lesz, ahogyan azt ez a szerző véli. De ez ma még nem egyértelmű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!