Az ellenzéki lét reménytelensége

2023. július 27. 09:21

Magyarországon továbbra is statisztaszerepre kényszerül a baloldal.

2023. július 27. 09:21
null
Szentesi Zöldi László
Szentesi Zöldi László
Magyar Nemzet

„Török Gábor, aki bár eltűnt az utóbbi években, mégis fontos személy az elemzők táborában, néhány héttel ezelőtt érdekes dolgokról beszélgetett Rónai Egonnal. Mondandójának egésze figyelemre méltó, emeljünk ki mégis egyetlen elemet, amelyről nemcsak ő szokott hangosan gondolkodni a magyar közéletben. Török Gábor az ellenzéki lét reménytelenségét festette fel, amikor arról beszélt, hogy a baloldalon rendre elszámítják magukat, nyilvános tiltakozásaik pedig tovább növelik a kormányoldal támogatottságát. Mindezen – állította lényegében Török – változtatni nem tudnak, így a Fidesz talán Orbán Viktor után, „akár évtizedekig” is meg tudja őrizni rendszerének erejét, befolyását. Amióta elhangzott a beszélgetés, azon gondolkodom, hogy az ellenzéki tábor szárnyaszegettségének a lényegét fogalmazta-e meg az elemző, vagy ennél is nagyobb a baj a baloldalon. Ha végiggondoljuk az ellenzék megroppanásának okait, néhány tény mindenesetre világosan látszik.

Először: térvesztés. Tagadhatatlan, hogy a baloldalon valamikor átadtak érzékeny és fontos területeket a kormányoldalnak. Ezek visszaszerzésére vagy az alkalmi véleményközlésre azóta sem fordítanak időt, mert nem tartják fontosnak, lebecsülik a jelentőségüket. Nem létezik például, hogy a nemzetpolitikáról, a határon túli magyarság sorskérdéseiről a baloldalról semmit nem tudnak, semmit nem gondolnak, semmit nem üzennek. Ha pedig igen – mint például a határon tú­liak állampolgársága ellen kampányoló DK –, akkor belpolitikai célrendszerbe csomagolják mondandójukat, ami persze tökéletesen haszontalan, hiszen új szavazókat nem hoz, másrészt örökre elidegeníti a szavazópolgárok jelentékeny csoportját. A hazai sportéletről lassan másfél évtizede csak heveny stadionozásra futja a baloldalon. Közös sike­reinkből nem részesülnek, eltolják maguktól a győzteseket, ezért eltávolodnak a sportbarátoktól, a labdarúgás szerelmeseitől, az olim­piai érmekre büszke átlagemberektől is. Hosszasan sorolhatnánk további fontos témákat, amelyekről a baloldalnak lényegében semmi mondandója sincs.”

Nyitókép: Facebook

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. július 27. 14:43
/Gyurcsány és politikustársai csak szerepelni szeretnének (ezt ő már egyszer el is mondta), s jól megélni./ Tökéletesen így gondolom! Meg úgy, hogy akár lépjünk be a háborúba, akár adjuk el a stratégiai ágazatokat, akár mindenkit lehessen seggbe dugni, akár bejöhet a késelő, fejlevágó, akár lehet Sarija, és a főispánasszony helyett deftendár, akár Kalifa, akár bölcs kádik, ha nekik jól megy mindegy. Ha zavarja őket, majd elmennek Ibizára, Balira. Lényeg, a jólétük meglegyen. Nem a politikus megy katonának, az üzlet nem abban van, hogy zsoldért lelövetem magam, az üzlet ott van, hogy én küldöm a katonát. És hozzá a posztót, lovat, kardot, élelmet, konzervet, rumot.
scorpy-2
2023. július 27. 12:21
"A probléma gyökere ott van, hogy a NER nemcsak saját képére formálta az ellenzéket, hanem a papíron illegális, de többnyire elnézett pártfinanszírozási gyakorlatokon keresztül saját magához rántotta az egész politikai ellenzéket is. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc, aki bő tízéves küzdelem után az ország második legnagyobb pártjává tette az általa alapított Demokratikus Koalíciót, valójában nem ellenfelek, hanem inkább olyan szemben álló hadvezérek, akik egymásra támaszkodva haladnak." Kerényi György
masikhozzaszolo
2023. július 27. 11:09
Térvesztés. Nagyon nem ajánlanám ezt az ellenzéket lesújtó véleményt készpénznek venni. Az O1G még mindig arat. Mint a spanyoloknál a náci, összerántja a komcsikat. Egyébként a Távolban egy fehér vitorlából vették az O1G-t. Ott O5G volt az ogyesszai 5. gimnázium tagjainak a sapkarózsa mellé az O5G. És ott a sok ellenzéki kerület, város. Ott minden frankó, ha megkérdezik megint ugyanarra szavaznának. Aki meg zúgolódik, hogy 214 milliárd elment méhlegelőre, az meg kisebbségben van.
Hangillat
2023. július 27. 10:59
Az elvtársak éltársak akarnak maradni, gyarmattartókat kiszolgálóan, eurizálnak idióta eszmékkel telítve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!