Megbízhatunk-e a szövetségeseinkben háború idején?

2023. július 25. 18:51

Ez a kérdés, a nemzetközi kapcsolatok egyik legfontosabb kérdése, egyidős az emberiséggel.

2023. július 25. 18:51
Robert C. Castel
Robert C. Castel
Neokohn

„Eskol és Áner, a héber Ábrám szövetségesei, még stabilan megbízhatónak bizonyultak. Legalábbis abból ítélve, hogy lehetővé tettek Ábrám számára, hogy az amoreus Mamré tölgyesében lakjon. Thuküdidész azonban már sokkal bizonytalanabb volt ebben a kérdésben. Hogy mennyire foglalkoztatta a szövetségesek és a szövetségi szerződések kérdése, arra ékesszóló bizonyíték, hogy a »szövetséges« és a »háború« szavak egyenlő számban fordulnak elő a nagy görög geopolitikai realista Peloponnészoszi háborújában – egészen pontosan ötszáz alkalommal. Ha ezt összevetjük azzal a ténnyel, hogy a »béke« fogalma kevesebb mint száz alkalommal szerepel Thuküdidész művében, akkor némi fogalmat kapunk a nemzetközi kapcsolatok valódi természetéről.

A szövetségesek és a szövetségi szerződések iránti bizalmatlanság nem csak a nyugati politikai gondolkodás berkeiben létezik. Sun Tzu meglehetősen rövidre szabott, és ebből kifolyólag rendkívül népszerű műve, továbbá a Korán is óva intik követőiket a szövetségekben rejlő csapdáktól.

A kérdéskör empirikusan megalapozott elemzése azonban még hosszú évszázadokig, egészen pontosan 1963-ig, váratott magára. Ebben az évben kezdte el J. David Singer professzor a Michigani Egyetemen egy a háborúkkal foglalkozó egyetemes adatbázis összeállítását, amit azóta a Correlates of War néven ismerünk. A munka az adatsorok kibővítésen és pontosításán azóta is folytatódik.

Ezeknek az adatsoroknak a birtokában végre valahára lehetővé vált a hipotéziseink és egyéb vesszőparipáink tesztelése általánosan elfogadott statisztikai eszközök segítségével.”

***

Nyitókép: Földházi Árpád

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyaloggos
2023. július 26. 12:25
A NATO -ban megbízhatunk, szerintem. BENNEM fel sem merül egyetlen pillanatra sem, hogy nem. EZ egy NEMZETKÖZI KATONAI SZÖVETSÉG, nem KÉT ORSZÁG PILLANATNYI KAPCSOLATA HATÁROZZA MEG A MŰKÖDÉSÉT. s MERT esetleg csúnyán néztünk, nézünk valamelyik szomszédunkra, vagy ők ránk, ez nem befolyásolja a NATO szerződésben vállalt közelezettségeit!
balbako_
2023. július 26. 09:52
Ó a szövetségeseink! Várnai csata. Keresztény szövetségeseink a velenceiek jó pénzért átszállították a törököket, havasalföldi román szövetségeseink elpucoltak, szerb szövetségeseink foglyul ejtették Hunyadi Jánost. Mátyásnak százszor ígértek segítséget a török ellen nyugati szövetségeseink, de egyszer sem kapott igán. Habsburg uralkodóink 150 évig ígérték a segítséget, de csak akkor segítettek a törököt kiverni, amikor azok már Bécset fenyegették. Az I világháborúban cseh, román, osztrák, horvát szövetségeseink versengve marcangoltak területeket a testünkből. A második világháborúban a román, német szövetségeseink támadtak hátba. Isten őrizzen a szövetségesektől.
Galsó Atya
2023. július 26. 09:51
Szerintem ott van az alapvető tévedés a gondolatmenetben, hogy a szerző múltbeli statisztikai adatokat próbál kivetíteni a jövőbe. Kicsit olyan, mint a tőzsdei technikai elemzés, az is haszontalan önmagában, a fundamentális elemzés eszközei nélkül.
Ben Jeremiah
2023. július 26. 08:56
A politikai szövetséges kb. olyan szint, mint a vásárló és eladó kapcsolata. Amíg az illem korlátozza, a vevő nem viszi el ingyen az árut, és az eladó nem nyúlja le a vásárló pénzét. De a többség simán megteszi, ha azt hiszi, nem látják. Talán Magyarország az egyetlen, aki a szövetségesi kapcsolatot komolyan veszi (talán még Kína?). Angliának bevallottan nincsenek barátai, csak érdekei. a németeket ismerjük, a franciákat ismerjük, a románokat, szlovákokat, cseheket pont a franciák-angolok hozták létre. Az olaszok annyira bolondok, hogy maguk sem tudják, hogy melyik oldalon állnak, Julius Caesar óta nem fejeztek be háborút azon az oldalon, amelyiken elkezdték.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!