A nyulak országa a falak között

2014. november 09. 16:27

Berlinben a két fal közötti terület a nyulak felségterülete volt. A kettős fal olyan volt, mintha nekik épült volna, tökéletes biztonságot és kényelmet nyújtott. Elzártak voltak, de boldogok.

2014. november 09. 16:27

1945-ben nem volt elég élelem a lerombolt Berlinben, ezért a berliniek a Potsdamer Platzon veteményeseket kezdtek kialakítani. Ekkor jelentek meg a nyulak a városban, azonban sikerült őket valamelyest távol tartani a veteményestől. 1961-ben azonban a nyulak mezejét is körbevette a szögesdrót, és hamarosan visszakerültek a már jól ismert térre. Az állatok olyan gyorsan szaporodtak, hogy néhány év alatt benépesítették a két fal közötti 120 kilométeres szakaszt.

A nyulak számára tökéletes élőhely volt a két fal közötti tér. Zöld pázsit volt, amit nekik vetetettek és ami védve volt a ragadozóktól. A katonák etették őket és lelőni nem lőhették őket, hiszen minden lövésről jegyzőkönyvet kellett készíteniük. Így a nyulak egy nagy állatkertben érezhették magukat, ahol tökéletes volt az ellátás. Ilyen állapot nem létezett a nyulak életében. Nem is értették, miért viselkednek körülöttük olyan furán az emberek.

„Később új parkőrt neveztek ki a területre, aki úgy vigyázott a nyulakra, mint a szeme világára.” A falakat magasabbra építette, új riasztórendszereket vezetett be, több kutyával kezdte őriztetni a területet. Azonban amikor alagutat kezdtek ásni a nyulak Nyugat-Berlinbe, akkor a vezető nagyon megharagudott rájuk.

Áthallásos dokumentumfilm a berlini fal történetéről, egy teljesen egyedi perspektívából.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. november 09. 17:04
Sok-sok elöregedett, vagy élemedett Nyúl Béla és Nyúl Bella él közöttünk! Ők a Duna - Dráva vasfüggöny mögött éltek. Békésen. Enni volt mit, csak szaporodni kellett! Egy kedves barátom, a volt nagykállói könyvtáros nagynénje mondta azt a híres- hírhedett mondatot: " Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!"Ma inkább a népesedés elleni felvilágosító tevékenység kampánya folyik, úgy annyira, hogy az idős nagymama azt kénytelen konstatálni, hogy a tizenéves unokája e téren felvilágosultabb mint az ő korabeli nőgyógyászok. No meg volt munkahely, családi pótlék, a munkásnak GMK, a parasztnak háztáji, az értelmiségnek: Foxi-Maxi. Hofi kiadta a jelszót: inkább a villánk kopogjon, mint a szemünk! Ja, hogy volt egy Rákosi rezsim Recsk, Kistarcsa , Hortobágy, börtön, bitó, ÁVH, az csekélység. Ötvenhattal együtt!1956 november negyedikével együtt....De volt munkahely, 12 évre egy Trabant, vagy Moszkvics ,..egy panel a sokadik emeleten-lift nix!Besúgók. III/ akár hányasak. De dolgozgattunk,ők fizetgettek és lopogattunk.. és szaporodtunk, és FIATALOK VOLTUNK! Most nosztalgiázunk, nincs fogunk, de a farhát puha...
bdi
2014. november 09. 16:31
Ez nem egyedi, a legtöbb zárt katonai terület egyben természetvédelmi paradicsom is. Zengő is az lehetett volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!