Antonio Guterres: Legyen 2017 a béke éve!

2017. január 03. 08:41

Január elsején hivatalba lépett Antonio Guterres, az ENSZ új főtitkára. Beszédében a fegyveres konfliktusok és a globális terrorizmus veszélyére hívta fel a figyelmet.

2017. január 03. 08:41

Antonio Guterres újévi beszédében a fegyveres konfliktusok miatt szenvedők millióira hívta fel a figyelmet január 1-én, hivatalba lépésének napján. Hangsúlyozta, hogy ezeknek a háborúknak nincs győztesük.

Ezekbe a konfliktusokba rengeteg pénzt ölünk, ez kölcsönös bizalmatlanságot okoz, ami generációkig kitarthat – mondta az új főtitkár. Kiemelte, hogy ez térségeket is destabilizál, a globális terrorizmus pedig mindannyiunkat érintő probléma.

Újév napján, arra kérem önöket, hogy csatlakozzanak hozzám egy közös újévi fogadalomban: fogadjuk meg, hogy a békét helyezzük első helyre” – szólított fel Guterres, majd hozzátette: ez tűzszünetekkel, később pedig a tárgyalóasztaloknál megtalált kompromisszumokkal valósítható meg. 

Guterres a dél-koreai Ban Ki Munt váltotta az ENSZ élén. A portugál szocialista politikus korábban az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának volt a vezetője. 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. január 04. 00:58
Jó legyen 2017 a béke éve. Tök mindegy, hogyan nevezzük. Például a Madártani Egyesület minden évet egy madárfajnak szentel pl. "Gólya éve", "Búbos Banka éve", stb. Aztán épp úgy nem törődünk velük, mint egyébként, pusztítjuk élőhelyeiket, vagy direktben őket magukat. 2017 a béke éve, melyben lesz háború, erőszak, kínzás, terror... a neve attól lehet Béke Éve.
Akitlosz
2017. január 03. 20:09
Egy újabb kommunista szemétláda a világ vezetői között. :-( Úgyhogy inkább csak baj lehet a ténykedéséből.
luga
2017. január 03. 19:23
Hogy ezt az alakot is hogy találták, (és kik), erre a pozícióra?
mokány
2017. január 03. 15:36
Infamis pharisee. (gyalázatos kétszínűség.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!