Medúzát vett videóra egy horgász a Körösökön

2022. július 20. 13:32

Magyarországon is egyre gyakoribbak a medúzaészlelések.

2022. július 20. 13:32
null

Kevesen tudják, de a Magyarországon is élnek medúzák. Igaz az édesvízi medúzák nem képesek megnőni akkorára, mint sósvízi társaik, a kifejlett példányok is maximum 4 centiméteresek – írta a Hír TV a Pecacentrum értesülései alapján. 

Az édesvízi medúza a tiszta vizeket kedveli, szaporodása 22 Celsius-fokos vízhőmérséklet felett indul meg

– tették hozzá.

Legutóbb a Peresi-Holt-Körösön, Mezőtúr mellett videózott le egy horgász egy példányt. A felvételt pedig elküldte a Magyar Haltani Társaságnak (MHTT), mert szerette volna megtudni, hogy milyen medúzát kapott lencsevégre.

Nem kell a csípésüktől tartani

Az MHTT rövid válaszában megerősítette az észlelést. Azt írták, hogy a felvételen az Európában és hazánkban is sokfelé terjedő édesvízi medúza lehet. 

„Úgy tartják róla, hogy a tiszta vizet kedveli, így a jelenléte jól minősíti a holtág vizét” – állapították meg a szakvéleményben. 

A Hello Vidék portál korábban azt is megjegyezte az édesvízi faj kapcsán, hogy nem kell tőlük tartani, mert a  tízforintos nagyságú csalánozóikban csupán mikroszkopikus méretű csalánsejtek vannak, amelyek csak az egysejtű táplálékaikra vannak hatással.

Az édesvízi medúzák nem őshonosak Európában, kutatók feltételezései szerint Délkelet-Ázsiából kerülhettek a kontinensre – ismertette a portál.

Az édesvízi medúzákról már korábban is készült egy összeállítás, amelyet alább tekinthetnek meg:

Nyitókép: Képernyőfotó

 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lmcwelt
2022. július 20. 15:48
Ugyan Grün néni, te meg állandóan itt hűsölsz! De most igazat adok neked, viszik a pénzt az Adriára, aztán télen meg sírnak a rezsi miatt!
Dr. Greta Grünberg
2022. július 20. 15:32
Nem fürdök a hungromán Kőrösben, inkább az Adria. Az amúgy is tisztább, látni az amúgy is nagyobb medúzákat messzebbről.
lutra
2022. július 20. 14:14
Alig 40 éve jelent meg nálunk, csak sajnos hazánk élővilágának ismerete a legtöbbeknél megáll a vaddisznónál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!