Napi: Ingatlan helyett autóra költöttünk tavaly

2012. január 23. 08:38

A tervezettnél 10 milliárd forinttal kevesebb folyt be az államkasszába tavaly magányszemélyek illetékbefizetéseiből – írja hétfőn a Napi Gazdaság.

2012. január 23. 08:38

Magánszemélyektől összesen 79,8 milliárd forint illetéket szedett be az állam tavaly, közel 10 milliárd forinttal kevesebbet, mint 2010-ben. A Napi Gazdaság cikke szerint, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai alapján a korábbiakhoz képest az autók utáni illetékbevétel összege nőtt, az ingatlanoké azonban csökkent.

A visszterhes gépjármű-átruházásból tavaly a korábbinál 0,3 milliárddal több, azaz 15,1 milliárd folyt be, míg az ingatlanügyletek után befizetett összeg 62,4 milliárdról 52,9 milliárdra csökkent. A lap megjegyzi, az eredményeket az illetékek mértékének jelentős csökkenése is befolyásolhatta, és az emiatt 2009-ről 2010-re tolt tranzakciók sokasága.

1,95 milliárd forint után 1,26 milliárd forint illeték folyt be az államkasszába ajándékozás után, annak ellenére, hogy az öröklés és az ajándékozás egyenesági rokonok között 2010 közepén illetékmentes lett. Az öröklésnél 3,9 milliárd forint után tavaly 4,9 milliárd forint volt a befizetés. A Napi elemezése azt állítja, ennek az ajándékozás utáni illetéke gyors átfutási ideje lehet az oka.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!