Országszerte emlékeznek a Don-kanyar halottaira

2013. január 12. 09:28

Megemlékezéssorozatot tart a hétvégén, a doni katasztrófa 70. évfordulóján a Honvédelmi Minisztérium. Hetven éve, 1943. január 12-én kezdődött a második világháborúban a szovjet Vörös Hadsereg támadása a Don-kanyarban, ahol napok alatt szinte teljesen megsemmisült a kétszázezres 2. magyar hadsereg; ez volt a magyar hadtörténet legnagyobb veresége.

2013. január 12. 09:28
Hende Csaba honvédelmi miniszter szombat délután részt vesz a doni katasztrófa 70. évfordulója alkalmából rendezendő szentmisén a budavári Mátyás-templomban, majd beszédet mond a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán, ahol később koszorúzást is tartanak. 
 
Az esemény egyben kezdete a vasárnap hajnali 3 óráig tartó virrasztásnak, amelynek idején hagyományőrző bemutató lesz, valamint korabeli felszerelések, harci eszközök tekinthetők meg egy kiállításon a Kapisztrán téren.
 
A HM, valamint a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság (NEKB) közös szervezésében megemlékezést tartanak szombaton Pákozdon, a Katonai Emlékparkban, ahol Benkő Tibor vezérkari főnök felavatja a nemzeti emlékhelyet megjelölő oszlopot (sztélét), beszédet mond L. Simon László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Szakály Sándor hadtörténész.
 
Szombat délután szintén Pákozdon, a doni kápolnában beszédet mond Vargha Tamás, a HM parlamenti államtitkára. Megemlékezést tartanak továbbá Gyöngyösön és Hódmezővásárhelyen, utóbbi településen Németh László esperes mutat be gyászmisét.
 
A budapesti Nyílt Társadalom Archívumban (OSA) a doni tragédiát és az utóéletét filmhíradók, a fronton készült fotóanyag és egyéb korabeli dokumentumok segítségével bemutató kiállítást nyit meg Ungváry Krisztián történész és Závada Pál író.
 
Vasárnap reggel Keszthelyen szentmisével emlékeznek meg az áldozatokról, a szertartást koszorúzás követi, majd városi megemlékezés. Kaposváron a Mártírok és Hősök Közalapítvány szervezésében tartanak gyászünnepséget. Kecskeméten a Honvéd Hagyományőrző Egyesület, a Történelmi Vitézi Rend és a Magyar Nemzetőrség területi szervezete rendez megemlékezést, amelyen Kenyeres Dénes nyugállományú alezredes mond beszédet, ezt istentisztelet követi, majd koszorúzás a második világháborús emlékműnél.
 
Vasárnap délután az évforduló alkalmából a fővárosi Holokauszt Emlékközpontban megemlékezést rendez az intézmény, a HM, a Munkaszolgálatosok Országos Egyesülete és a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete. Az eseményen a honvédelmi miniszter emléktáblát avat az áldozatok tiszteletére, és megnyitják a második világháború alatti munkaszolgálat történetét bemutató, Lapátos hadsereg című virtuális kiállítást. Az áldozatok emlékére a minisztérium tábori lelkészi szolgálatának vezető rabbijai és püspökei mondanak zsoltárt és imát.
    
A hétvégén a katonai alakulatok is megemlékezéseket tartanak, egyebek mellett Balatonfűzfőn, Debrecenben, Győrött, Szombathelyen és Tatán.
 
A megemlékezések hétfőn is folytatódnak országszerte.
 
A doni veszteségekről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A 2. magyar hadsereg mintegy 93 500, más források szerint 120 ezer, illetve 148 ezer embert vesztett el, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet. 
 
A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt olyan messze a hazájától, mint akkor.

Összesen 231 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. január 12. 16:50
http://www.youtube.com/watch?v=tpEmjanii8s A Don-kanyar felől, halál szele söpör. Fülem mellett golyó sziszeg: hideg, hideg, hideg! A bunker oldalát ma bomba törte át. S ha rád kiált a cimborád: tovább, tovább, tovább! A szél, hordja széjjel, álmunk az éjjel: megfagyott. A hóban süppedünk el. Miért jöttünk el? - már nem tudom. Ha vannak angyalok, nem járnak erre most. Csak ördögök tüzelnek ránk: vivát, vivát, vivát! Ha élne még anyám, s volna házam, s hazám? Ha várna még a kedvesem: minek? minek? minek? A szél, hordja széjjel, álmunk az éjjel: megfagyott. A hóban süppedünk el. Miért jöttünk el? -már nem tudom. De messze még a nyár, a fagyhalál kaszál. A szívemben csak jégcsapok: talán ma meghalok. A Don-kanyar felől halál szele söpör. Fülem mellett golyó sziszeg: hideg, hideg, hideg!
Gregorius
2013. január 12. 16:38
A Don kanyar rengeteg emberi tragédiát okozott. Nagyszüleim barátainak egyetlen gyermeke katonaként eltünt ott, és kisgyermekként még emlékszem rá, hogy 25 év után is reménykedtek és várták vissza, amíg meg nem haltak.
ottapont
2013. január 12. 15:15
Na még egy szép nótát Nektek drága magyar katonák http://www.youtube.com/watch?v=tpEmjanii8s&list=FLDFkAJi8861ZqaT8V-EgK4g Makám -A Don kanyar felől-
ottapont
2013. január 12. 15:05
Hősök voltak és egyben áldozatok. Emlékezzünk rájuk tisztelettel. http://www.youtube.com/watch?v=-yTc5gt6LCE&list=FLDFkAJi8861ZqaT8V-EgK4g&index=139 Ghymes, Hobo: -Doni áttörés emlékére-
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!