Ombudsman: A gyermekvédelmi rendszeren változtatni kell

2013. július 12. 15:10

Szabó Máté ombudsman „egy gyámhivatal tétlenségének konkrét esetére rávilágítva” a gyermekvédelmi jelzőrendszer tagjai számára egységes problémajelző, valamint adatlap kidolgozását és használatának kötelezővé tételét javasolja Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek.

2013. július 12. 15:10

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták, Szabó Mátét egy gyermek édesapja kereste fel, azzal a problémával, hogy az átmeneti otthonban nem jól számolták ki és fizettették meg a családdal a térítési díjat.

A vizsgálat során jutott a biztos tudomására, hogy a család kiköltözött az otthonból, ismeretlen helyre távozott, illetve hogy a szülőpár nem megfelelően bánik gyermekkel. Előfordult, hogy a saját pszichiátriai kezelésüket visszautasító szülők lázcsillapítót adtak a gyermeküknek azt várva, hogy attól majd megnyugszik – olvasható az ombudsmani közleményben, amelyben megjegyezték, hogy az átmeneti otthon minderről tudott. A problémákat azonban csak akkor jelezte a gyermekvédelemnek, amikor a család már ismeretlen helyre költözött – tették hozzá.

A közleményben kiemelték, hogy „a gyermekvédelmi rendszer képtelen volt követni a családot”. Ezzel pedig sérült a gyermek mindenek felett álló érdeke, valamint védelemhez és gondoskodáshoz való joga – tették hozzá.

Szabó Máté a felettes gyámhivatal vezetőjét arra kérte, hogy felügyeleti eljárás keretében vizsgálja meg az illetékes gyámhivatal eljárását. Az átmeneti otthon vezetőjének figyelmét pedig arra hívta fel, hogy a jövőben minden esetben teljesítsék a jogszabály alapján kötelező jelzési kötelezettségüket – olvasható a közleményben.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2013. július 12. 16:10
Ombudsman rendszeren változtatni kell!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!