A diplomások közül az informatikusok keresnek a legjobban

2014. július 08. 10:11

Az Educatio frissdiplomások körében végzett felmérése szerint a legjobban az informatikusok, a legrosszabbul a pedagógusok kerestek 2013-ban, és nőtt a férfiak és nők közti bérszakadék is.

2014. július 08. 10:11

A diplomás pályakövetési rendszer 2013-as statisztikái szerint a legjobban az informatikusok keresnek a diplomások közül, havi nettó 231 ezer forintot. Viszonylag jól, havi 180 ezer nettó fölött keresnek még a műszaki szakemberek, a közgazdászok és a jogászok.

Az orvosok nem keresnek sokkal jobban mint a bölcsészek: előbbiek átlagosan 142, utóbbiak 140 ezer forint körüli összeget vihetnek haza. A legrosszabbul a művészeti területen dolgozók és a pedagógusok keresnek a diplomások közül, nettó 130, illetve 124 ezer forintot havonta.

A diplomások átlagos nettó keresete minden képzési területet összevetve csaknem 170 ezer forint. A pályakezdő diplomások körében viszonylag alacsony, 5,8 százalékos a munkanélküliség.

A felmérés szerint a pályakezdők neme is sokat nyom a fizetési besorolásban. Míg 2012-ben 45 ezer forint volt a férfiak és nők keresete közti átlagos különbség, addig ez az összeg 2013-ra 50 ezer forintra nőtt. A bérszakadék mértéke szakterületenként jelentősen változó, és az informatikusok közt a legmagasabb, 64 ezer forint – foglalja össze a Magyar Nemzet, azonban a kutatás az ugyanazon munkakörökben mérhető esetleges bérkülönbségekre nem tér ki.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Apáczai
2014. július 08. 11:25
"A felmérés szerint a pályakezdők neme is sokat nyom a fizetési besorolásban." Az eszelős szexistáknak (lásd szüfrazsettek) az nem jut eszébe, hogy a nők nem a jólfizető szakmákra képeztetik ki magukat? Ha kevesebb nő menne óvodapedagógusnak dajkának és takarítónak, több képeztetné magát informatikusnak és műszaki szakembernek, akkor a bérkülönbség csökkenne. Ez ilyen egyszerű...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!