Európai adó- és illetékuniót akar Szanyi

2014. december 19. 12:22

Fiskális uniót szorgalmaz Szanyi Tibor, mivel szerinte ezzel lehet legjobban kivédeni az „állam foglyul ejtésének” gyakorlatát. Szerinte például Magyarországon egy „bűnözői bandának” is nevezhető „kormányzati klán” úgy alakítja a jogszabályokat, hogy azok csak egy szűk körnek juttassanak előnyöket.

2014. december 19. 12:22

Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője jövőre javaslatot tesz egy egységes európai adó- és illetékunió kialakítására. Az ellenzéki politikus ezt pénteken, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján jelentette be. Szanyi Tibor hangsúlyozta, a fiskális uniót elsősorban az „állam foglyul ejtésének” gyakorlata indokolja, ami szerinte az EU-ban Magyarországon a legjellemzőbb, mivel itt egy „bűnözői bandának” is nevezhető „kormányzati klán” úgy alakítja a jogszabályokat, hogy azok csak egy szűk körnek juttassanak előnyöket.

Az Európai Unió a luxemburgi adóparadicsom ügyének nyilvánosságra kerülése óta sokat foglalkozott a korrupció elleni fellépéssel, mivel összesen ezermilliárd euróra tehető a be nem folyt tagállami adó mértéke – fejtette ki. A brüsszeli képviselő szerint a közös európai szabályok azért lennének hasznosak mert nem engednének mozgásteret a magyarhoz hasonló kormányoknak. Így például nem lehetne „Vida Ildikó jellegű műveleteket bonyolítani”, de az áfacsalások, vagy a „dohánymutyi” is megakadályozható lenne.

A szocialista politikus emellett tarthatatlannak nevezte azt a tagállamok közötti különbséget, hogy míg Nagy-Britanniában, Írországban és Máltán az élelmiszereket nem terheli forgalmi adó, addig Magyarországon 27 százalékos áfa van érvényben. Szanyi Tibor a fentieken kívül méltatta a 315 milliárd eurósra tehető befektetésösztönző Juncker-projektet, amely elsősorban az oktatás és az egészségügy fejlesztésére törekszik a látványos építkezések helyett. Közölte, javaslatára bekerült a programba egy olyan rendelkezés, amellyel az eddig be nem szedett tagállami adóbevételeket úgy lehet felajánlani a programba, hogy az ne növelje az adott ország költségvetési hiányát.

Kérdésekre válaszolva Szanyi Tibor elmondta, az igazi kérdés nem az, hogy jelen van-e a korrupció, mert az háromezer éve megfigyelhető a társadalomban, hanem az, hogy egy kormány mit tesz ellene. Szerinte pedig a Fidesz ellenintézkedések helyett inkább rendszerszintűvé emelte a korrupciót. A szocialista politikus szerint ezt támasztja alá a „trafik- a föld- és a bankmutyi”, valamint az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „szűkebb és tágabb családja csúcsmilliárdos lett”. „Ezt mindenki tudja ebben az országban” – fogalmazott, majd hozzátette, úgy látja visszajöttek az ötvenes évek, amikor nem a korrupt párttitkárt, hanem az őt feljelentőt forgatják ki „hetedíziglen minden vagyonából”. „Ez terror” – mondta.

Szanyi Tibor tájékoztatója végén „sok, sok évbe telő börtönbüntetést” kívánt „minden fideszes gengszternek”.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2014. december 20. 11:16
„sok, sok évbe telő börtönbüntetést” kívánt „minden fideszes gengszternek”." Az átok visszaszáll, nem tudtad Kapitány? Egy pár bal-társad már élvezi is! A többiekkel meg követitek remélem.
tango47
2014. december 19. 17:02
Természetes, hogy olyasmit javasol, amiben ma még van némi mozgástere a nemzetállamoknak. Jellemző!
Akitlosz
2014. december 19. 16:13
Újabb lépés lenne az Európai Egyesült Államok felé. A magyarországi adók mértéke valóban egészen elképesztően pofátlanul magas, de az is az lenne, ha Brüsszelben döntenének a magyarországi adókról. Ha már így is úgy is korrupt bűnözők vezetik az országot, akkor ők legalább legyenek magyarok és ne távoli idegenek! Semmi jó nem származik abból, ha Magyarország sorsáról valami távoli birodalmi központban idegenek döntenek.
GV0917
2014. december 19. 16:04
Süllyed ám a barométer cefetül! És tájfun forró szele valagodon hegedül! Sej , haj kapitány, iszunk mi már ezután! Iszunk majd mi a tatár helyett, török helyett, Hogy jól bírjuk ki majd a telet! Megiszunk mi sört , malátát, A huszonhét fokos ÁFÁ-t Mindennap jól benyakalunk, Az ÁFÁ-ra rá sem baxunk! Nincsen , mi meggátolna ott, Teletöltünk pocakot. Majd bamba ,bárgyú félvigyorral És hatalmas tülök orral, Meg négy öt liter forralt borral Mi gyomrunkban zuborog Félre dobunk minden való, s ész okot! Utoljára eltöröljük mi a Malligand -fokot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!