Népszabadság: Az egyházaknak adnák az összes szociális intézményt

2015. június 13. 11:09

A humántárcánál azon gondolkodnak a Népszabadság értesülései szerint, hogy a még megmaradt állami szociális intézményeket az egyházaknak adják át. Az egyházak azonban nem feltétlen rajonganak az ötletért.

2015. június 13. 11:09

Az Emberi Erőforrások Minisztériumában azt tervezik, hogy a még állami fenntartásban lévő szociális intézményeket a történelmi egyházaknak adják át 2016. január elsejétől – írja a Népszabadság. 

 
Jelenleg 109 ilyen, nagyrészt idősellátásra, gyermekvédelemre szakosodott intézmény van, amelyek 197 telephelyen működnek 14 400 alkalmazottal és körülbelül 35 ezer ellátottal. 
 
Az állam azért szeretné átadni ezeket az egyházaknak, hogy javítsák a szolgáltatás minőségét és a hozzáférési esélyeket, csökkentsék a fenntartás bürokratikus költségeit, és erősítsék a gondoskodás szellemét – írja a napilap.
 
A Népszabadság szerint a kormány új finanszírozási feltételeket dolgozna ki az intézményfenntartó egyházak részére. A jelenlegi finanszírozási rendszer két elemből áll, az úgynevezett bértámogatásból és az egyházi kiegészítő normatívából. Ez most három-, illetve négyeleművé válna. Az új mechanizmusban is lenne bértámogatás, ami a kezdetekben megegyezne az intézményre az utolsó állami fenntartású évben fordított bérköltséggel, s az egyházak megkapnák a dologi támogatást is. 
 
Harmadik elemként kerülne a rendszerbe a kiegészítő támogatás, amelyet intézményenként külön-külön állapítanának meg. Ez egészülne ki az uniós és állami fejlesztési támogatással. Az ingatlanok tulajdonjoga az új fenntartókhoz kerülne át azzal, hogy azokat csak szociális célokra hasznosíthatják. Az átvett intézményt az egyház működtetné, de átadhatja a fenntartói jogot bármely belső egyházi jogi személynek vagy az erre a célra létrejött fenntartói szervezetnek – írja a lap.
 
Erdő Péter bíboros azonban 2014 decemberében „súlyosan aggályosnak” nevezte azt a kormányzati törekvést, hogy a szociális intézmények az egyházakhoz kerüljenek át, mivel az szerinte sérti az állami semlegesség elvét, mivel az ellátottak nem dönthetnek, hogy milyen fenntartású intézményre bízzák magukat. 
 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2015. június 14. 08:27
Tipikus bolsi jelenség. Gondoskodjon az öregekről, árvákról, betegekről az Egyház!Azok képesek a CSODÁRA-ha Pártunk, Kormányunk és a JÓISTEN így akarja- élcelődött a fiumei zabi.Aztán folytatták a Rákosi féle gyakorlatot.Tudni illik aki a mezőgazdaságban nyomorgott- mert a kényszerített cselédség tapasztalat híján, a kis és középparaszt a beszolgáltatás miatt elment az iparba dolgozni. A kulákkal nem volt ennyi cicó, az egyenesen a börtönbe ment! Szóval, a késő kádári rendszer végéig a mezőgazdaságban dolgozó embereknek nem volt TÁRSADALOMBIZTOSÍTÁSA-így NYUGDÍJ JOGOSULTSÁGA SEM-kivéve az ÁLLAMI GAZDASÁGOKAT. Nem azért vette igénybe a luxus Boci-Pullmanos szolgáltatásait a FEKETE VONATNAK a vidéki gazda, hanem az ő ipari biztosítása nyomán,a családjának ha nyugdíja nem is lesz, de legalább alapellátásra jogosult a családfenntartó biztosítása alapján! Most tessék pofázni nyikhajok, akár jobbról, akár balról!
Tintamin
2015. június 14. 04:07
GRATULÁLOK, BAZMEG!! Amikor a szépen felépített fideszes állami maffia képtelen rá, hogy ellássa az állam feladatait. Már csak a pénzcsap a lényeg, a többit leszarjuk. Ügyesek vagytok, fiúk!
alex.leopardi
2015. június 13. 21:30
nekem népszabit ne adjanak,oszt a tö9bbi oké
Anti Komcsi
2015. június 13. 13:08
Az oktatást kellene az egyházakra bízni, hogy erkölcsi tartást és becsületes munkára nevelést adjanak a gagyitévén és liberális mocskon felnövő ifjúságnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!