Az agrárium sikerének záloga a gyakorlatorientált felsőoktatás

2015. augusztus 08. 10:45

A gyakorlatorientált képzési modell lehet a magyar agrárium sikerének záloga – mondta el Nagy István, az FM parlamenti államtitkára. Nagy szerint a gyakorlat elsajátításában nagy szerepe van az olyan versenyeknek, mint a szántóverseny.

2015. augusztus 08. 10:45

A szakmaspecifikus, gyakorlatorientált képzési modell lehet a záloga a magyar agrárium további sikereinek – jelentette ki a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szombaton Székkutason.

Nagy István az ötödik alkalommal megrendezett székkutasi regionális szántóverseny megnyitóján elmondta: a földművelésügyi tárca kiemelten fontosnak tartja a mezőgazdasági oktatás és szakképzés új alapokra helyezését, ezért kezdeményezte egyes mezőgazdasági képzést végző intézmények fenntartói jogának átvételét. A cél a közép- és felsőfokú oktatásban is csak a minél felkészültebb szakembergárda képzése lehet, ezzel egyidejűleg igazodni kell a munkaerő-piaci szükségletekhez is – tette hozzá.

A politikus kiemelte, hogy az elméleti képzettség az oktatási intézményekben ugyan megszerezhető, a szükséges gyakorlat elsajátításában azonban óriási szerepe van például a szántóversenyeknek. A szántás színvonala ott a legmagasabb, ahol az ilyen versenyek a legnagyobb tradícióval rendelkeznek – mondta, hozzátéve: Magyarország e téren jól áll, hiszen az 1840-es évektől kezdve már dokumentáltan szerveztek „ekeversenyeket”.

Az ágazat elmúlt években elért eredményeiről szólva kiemelte, hogy az agrárium a gazdasági válság közepette tudott húzóágazattá válni. 2014-ben a magyar mezőgazdaság újabb rekordot ért el 2410 milliárd forintos kibocsátásával, ami folyóáron 42,9 százalékkal haladta meg a 2010-es értéket, miközben a foglalkoztatottak száma is 10 százalékkal emelkedett. A hosszú távú versenyképesség szempontjából fontosnak nevezte, hogy a mezőgazdasági beruházások 2010 és 2014 között 53,5 százalékkal bővültek, és emelkedett az öntözött területek nagysága is, amely 2013-ban meghaladta a 104 ezer hektárt.

A székkutasi regionális szántóversenyen hat kategóriában mérik össze tudásukat a gazdálkodók: rajthoz állnak a 2-3 és 4-5 fejes ágyekét, a 2-3 és 4-5 fejes váltva forgós ekét húzó traktorok vezetői, valamint a lófogatosok és veterán traktorosok is.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. augusztus 08. 15:07
Tovább a Lenini Úton!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!