NOL: Tőkés megharagudott Orbánra, nem írt alá egy fontos nyilatkozatot

2015. december 09. 20:31

Nem tartotta meg beszédét, és az autonómiát követelő közös nyilatkozatot sem írta alá Tőkés László a határon túli magyarok legmagasabb fórumán, a Magyar Állandó Értekezleten december elején. A Népszabadság szerint az lehet a háttérben, hogy Tőkés megharagudott Orbánra, amiért az RMDSZ-t részesítette előnyben az Erdélyi Magyar Néppárttal szemben. Tőkés jelenleg a Fidesz EP-képviselője.

2015. december 09. 20:31

Kínos helyzetbe hozta Tőkés László Orbán Viktort a határon túli magyarok legfontosabb fórumán, a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) – írja a Népszabadság. Az értekezlet a határon túli magyar szervezeteket tömöríti és a kormány hívja össze, hogy megvitassák a külhoni magyarság legfőbb problémáit.

A december 3-i ülésen a Várkert Bazárban azonban Tőkés a tervezett beszédét nem tartotta meg és a zárónyilatkozatot sem volt hajlandó aláírni, pedig a nyilatkozat tartalmazta Tőkés legfontosabb követelését, az autonómiát is.

A Népszabadság több forrására hivatkozva azt írja: Tőkés Kelemen Hunor RMDSZ-elnök után szólalhatott volna fel, de ő csak annyit mondott, neki azt tanácsolták, spóroljon a szóval, nem jut mindenkire elég idő, így nem fogja megtartani a beszédét. A levezető elnök erre biztosította, hogy van idő a beszédre, de Tőkés hajthatatlan volt. Mindez akkor történt, mikor Orbán még a teremben volt. A Népszabadságnak nyilatkozó résztvevők szerint a miniszterelnök kínos helyzetbe került, kényszeredetten nevetgélt. Tőkés ezután a szünetben távozott és a zárónyilatkozatot sem írta alá.

A lap folyosói pletykák alapján azt írja, hogy Tőkés azért sértődött meg, mert Orbán inkább az RMDSZ oldalára állt a többi erdélyi szervezettel, így a Tőkés által képviselt Erdélyi Magyar Néppárttal szemben, amely így nem jut akkora támogatáshoz, mint a Fidesz 2010-es kormányra kerülése utáni első években.

Tőkés ugyanakkor a Fidesz listájáról bejutva lett EP-képviselő a 2014-től kezdődő ciklusban – emlékeztet a lap.

 

Fotó: Népszabadság

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2015. december 10. 10:54
A jó öreg fiesz-nyalonc!
Csigorin
2015. december 10. 10:53
Jo, es mit kene csinalni? Vagy talan nem pont a Nepszabadsag (tobbekkel egyutt) szedte izekre a kormanyt azert ami Szlovakiaban tortent mikor Csakyekbol kiszakadt a Bugar-part? Hogy az MPP-rol mar ne is szoljak?
Zsusztina
2015. december 10. 10:31
De nagyon érdeklődik a Nép(el)szabóság az automómia kérdése iránt! Csak az a gond, hogy csak azért, mert aggódik, hanem mert most egy jó nagyot tudott áskálódni.
balbako_
2015. december 10. 08:15
Legalább tudjuk mi a Népszabadság hírforrása. Folyosói pletyka. Pletykalap!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!