Szép az új világ? – Jamie Bartlett a dark net előnyeiről és veszélyeiről

2015. december 27. 11:21

A dark neten a keménypornótól a drogpiacokon át a legsötétebb oldalakig mindent megtalálhatunk, ennek ellenére jó dolognak tartja létezését Jamie Bartlett, a brit Demos Intézet munkatársa, aki The Dark Net címmel könyvet is írt az internet titokzatos feléről. A szakember Szabadság és biztonság a digitális világban címmel tartott előadást az Európa Pont minapi rendezvényén; s a Mandiner interjút is készített vele.

2015. december 27. 11:21
Meszleny Zita

Átlagos böngészőinkkel tömérdek adatot adunk ki magunkról, fogalmunk sincs kinek. Ám ha titkosított keresőket használunk, mint a Tor, feltárul előttünk az internet félelmetes és izgalmas oldala, ahol minden adatunk titok marad – hívta fel a figyelmet Jamie Bartlett radikalizmuskutató, a brit Demos Intézet munkatársa az Európa Pont minapi rendezvényén, ahol az online szabadság és a biztonság összeegyeztethetőségének problémájáról beszélt.

A dark neten bármi megtörténhet

Az internet sötét oldala a dark net, ahol „bármi megtörténhet, mint a vadnyugaton”. Itt a hard pornótól a kalózkiadásokon át az öngyilkosságra buzdító oldalakig mindent megtalálhatunk. Bartlett rengeteg időt töltött ilyen platformok, főleg a drogkereskedést folytató oldalak tanulmányozásával, hogy tapasztalataiból megszülethessen a The Dark Net című könyve. „Nagyszerűen működnek ezek a felületek, nagyjából, mint az E-bay vagy az Amazon” – meséli. „A kereskedők kedvező ajánlatokat, egyet fizet, kettőt kap akciókat kínálnak, hogy tőlük vásároljunk.”

A szakember szerint azonban a titkosított internet lényeges morális kérdéseket vet fel. Az ilyen oldalak ugyanis illegálisak, megkönnyítik a drogfogyasztást. A brit kokainfogyasztók hetven százaléka innen szerzi be az adagját. Ugyanakkor e felületeken megbízható és biztonságos a vásárlás, a vevők nincsenek kitéve a dílerrel való személyes találkozás veszélyeinek, adatai titokban maradhatnak. Ez biztonságukat, s ezáltal a szabadságukat növeli. A szabadság pedig jó. A Dark Net létezése tehát pozitív dolog – szögezi le Jamie Bartlett –, csak az a kérdés, hogy mire használjuk az általa kapott szabadságot – teszi hozzá a kutató.

E keresőket amúgy sem lehet betiltani. „Mindig lesznek felbuzdulások - mint legutóbb a párizsi vérengzést követően -, amikor sokan azt követelik, hogy szüntessék meg a Tort”, de ez hatalmas pénzeket és energiákat emésztene fel teljesen feleslegesen, hisz a bűnözők mindig egy lépéssel előttünk járnak – mutat rá Bartlett. A párizsi terror után sokakat foglalkoztat a kérdés, sikeres lehet-e az Anonymus internetes háborúja az Iszlám Állam ellen. A kutató szerint azonban az Anonymous „mindig és mindenki ellen háborút hirdet”, és ezzel néha a titkosszolgálatok dolgát nehezíti meg; noha igaz, hogy sokszor tovább merészkedhet, mint a hatóságok. A kiberbűnözés korában azonban nagyobb szükség van a titkosszolgálatokra, mint valaha, hogy „megvédjék azokat a rendszereket, amelyekre a nemzeti infrastruktúra támaszkodik”.

(Kép: Európa Pont)

A radikálisok a digitalizáció győztesei

Egyértelműen a radikális pártokat tartja politikai szempontból a digitalizáció győzteseinek Bartlett. A szélsőségesek remekül ki tudják használni az internet adta lehetőségeket. Követőik – akik csalódtak a társadalmat irányító központi intézményekben -, inkább bíznak az internetben, mint a rádióban, tévében. A netet kevésbé érzik a rendszer kiszolgálójának. A radikálisok így egyre több internetes fórumon jelennek meg, ahol közvetlenül tudják átadni szenvedélyes üzeneteiket. „Ezek az üzenetek sokkal érdekesebbek, mint más pártok közleményei, hiszen ők megengedhetik maguknak, hogy olyan hangnemben beszéljenek, ahogy nekik tetszik. Nem csoda, hogy követőik száma egyre nő.”

A szakértő szerint a digitális világ új politikai modellt vezet be, melyben a párttagság fogalma sokkal lazábban értelmezendő. Könnyebben alakul meg és omlik is össze egy párt. A jövő győztese az lesz, aki az online kapcsolatot offline cselekvéssé tudja formálni.

Jamie Bartlett hangsúlyozza, nem kellene már annyira meglepődnünk a közösségi média életünket és a politikát gyökeresen megváltoztató hatásán. Fel kell készülnünk az átláthatatlanabb, kontrollvesztettebb világra. Hozzá kell szoknunk, sőt örülni is neki, mert végső soron a szabadságunkat erősíti.

A Jamie Bartlettel készült interjúnkat hamarosan olvashatják a Mandiner oldalán.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2015. december 27. 15:51
Ennek a fésű is a szabadságjogai korlátozása... Tipikus zsidoid a lelkem.
chack
2015. december 27. 13:11
A hatóságok hülyék, mert nem is ismerik ezeket a csatornákat. Ha nem ír valaki könyvet róla, még a létezéséről se lenne sejtelmük. Tényleg ennyire hülyének nézik az olvasókat????
antioxi
2015. december 27. 12:43
Dark-net, TOR. A terroristák (pedofilok, kábszer terjesztők, további szemét népség) is ezt használják a kommunikációjukra. A anonymous-os geciknek is beletört a bicskája, mert feltörhetetlen - egyelőre.
gudmen
2015. december 27. 12:21
off: "Elkezdték letartóztatni a korrupt minisztereket és vezetőket Szerbiában, ez tetszik Szerbiában sem divat már az állami korrupció. Egy volt minisztert és 78 másik embert letartóztattak a karácsonyi ünnepek alatt. Szerbia egyrészt készül nagyon az uniós csatlakozási tárgyalásokra, másrészt eljött az idő a politikai megtisztulásra és a példamutatásra az állampolgárok felé, hogy bilincsbe vernek mindenkit, aki a hatalmával visszaél."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!