Készpénzesítené a cafeteriát Orbán Viktor

2016. március 10. 12:47

Az Európai Bizottság „szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert, ezért fel kell vetni, hogy az eddig „rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék, tehát az adókedvezmények megtartásával készpénzesítsék – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján. Varga Mihály gazdasági miniszter a hiány nélküli költségvetésről, Matolcsy György a versenyképességi fordulatról beszélt.

2016. március 10. 12:47

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján. A kormányfő emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság „szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig „rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék. Ez azt jelentené, hogy a cafeteriát készpénzben kapnák meg a munkavállalók, de a cafeteriara eddig vonatkozó adókedvezményekkel.

A miniszterelnök emellett azt is javasolja, a 2017-es költségvetés úgy készüljön, hogy csak fejlesztésre lehessen hitelt felvenni, az állam működtetésére és fenntartására pedig ne lehessen többet költeni, mint amennyi rendelkezésre áll. Így lehet elérni a nullás költségvetést – mondta Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara csütörtöki rendezvényén.

Az Index beszámolója szerint Orbán arról is beszélt, hogy nem elég lehívni az uniós forrásokat, jó célra is kell őket felhasználni. Szerinte a források hatvan százaléka most a gazdaságba fog jutni. A miniszterelnök szerint az is szükséges a versenyképességi fordulathoz, hogy a politika világa után a közéletben is meglegyen a kellő szellemi bátorság.

Új döntési rendszert vezet be a kormány az európai uniós pályázatoknál – közölte Orbán Viktor. Az előző napi kormánydöntést ismertetve elmondta: a korábban kiszervezett pályázati döntési rendszert megszüntetik, és felállítanak egy, az államigazgatásban dolgozókból álló pályázatbíráló szaknévsort. A kormányfő szerint ez a szisztéma gyorsabb és átláthatóbb lesz. 

Varga: A cél a hiány nélkül működő állam

Az államháztartás hiány nélküli működését nevezte a költségvetés-politika jövőbeli céljának Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ugyanezen a rendezvényen. A tárcavezető közölte: ennek megfelelően indult el a 2017-es költségvetés tervezése. Varga Mihály a kormány kiemelt törekvéseként szólt arról is, hogy a magyar gazdaság olyan pályára álljon, amely számottevő külső forrás nélkül is biztosítani tudja a dinamikus növekedést.

Matolcsy György jegybankelnök szerint Magyarország versenyképességi fordulat előtt áll. A jegybank elnöke kiemelte: a versenyképesség növelésén alapuló gazdaságpolitikát kell folytatni, mert a következő 20-25 év az ország felzárkózásának időszaka lesz.

Matolcsy György kiemelte: 2010 óta az ország sikeres gazdaságpolitikai fordulatot és pénzügyi stabilizációt hajtott végre, majd 2013-tól monetáris fordulatot vitt véghez. Ezek eredményeként Magyarország a tartós gazdasági növekedési pályára állt. Az MNB elnöke kiemelte: a következő időszakban megvalósítható lesz az ország felzárkózása, ehhez javítani kell az ország versenyképességét, annak részeként az állam versenyképességét is, miközben az erőforrások minőségi felhasználására is figyelmet kell fordítani.

Összesen 139 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Samott
2016. március 11. 16:20
Nagyon helyes, keves jo huzasuk volt eddig, de az egykulcsos meg most ez jo dontes volt.
Zokni
2016. március 11. 08:59
"Az még csak véletlen se zavarjon, az Eu-s csürhénél a multik felé lejt a pálya alapból!..." - írja. A multinacionális vállalkozások bejövetele sokkal kívánatosabb a közösség számára, mint a kontroll nélküli (!) kormányzati szinten elfoglalni egy monopolhelyzetet - "bizalmi alapon". Az állam feladata nem az, hogy a visszaéléseket kordában tartó intézményeket arra használják, hogy a pillanatnyilag a hatalom csúcsán lévők személyes érdekei szerint járjanak el, hanem arra, hogy a multinacionális monopóliumok egyeduralmát a közösség érdekei szerint szigorú szabályokkal, versenyhelyzet fenntartásával, ellenérdekelt sajtóval és versenytársakkal korlátozzák. Ez konkrétan itt azt jelenti, hogy azt a legális profitot, amit Orbán sajnált a nemzetközi cégektől, azt most illegális módon a klientúrája szívja fel. És ezért elképesztő cinikus módon hazudozik.
Gedeon
2016. március 11. 07:56
Mire megy ki a játék? Hogy 20-30 év múlva ne keljen nyugdíjat fizetni, lassan felemelik az adó nélküli részt, és erre hivatkozással (hiszen alig fizettél nyugdíjjárulékot), hagynak éhen dögleni. Fiatalok, előttetek a szép jövő!
VakzKommondor
2016. március 11. 07:35
Je Az első értelmes gondolat mióta a focista van kormányon Veszek egy pezsgőt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!