Adócsomag: bevezették a készpénzes cafeteriát

2016. június 07. 12:51

Elfogadta a parlament az adótörvény-csomagot, amelynek értelmében a baromfihús, a tojás és a friss tej áfája 5 százalékra csökken, továbbá a cafeteria juttatásokat százezer forintig készpénzben, adómentesen nyújtja a munkáltató. Varga Mihály szerint az adóváltozások egy átlagos család adóterheit nyolcvanötezer forinttal csökkentik.

2016. június 07. 12:51

Az Országgyűlés kedden elfogadta a kormány jövő évre javasolt adócsomagját, amely a baromfihús, a tojás, a friss tej forgalmi adóját 5 százalékra, míg az internetszolgáltatás és az éttermi étkezés áfáját 18 százalékra mérsékli 2017-től. A képviselők 126 igen szavazattal, 6 nem ellenében és 59 tartózkodás mellett fogadták el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mintegy harminc törvényt megváltoztató javaslatát.

A tárcavezető közlése szerint az áfacsökkentésekkel 55 milliárd forint bevételről mond le az állam a háztartások javára. A kormány számításai alapján egy nyugdíjas házaspárnál átlagosan 15-20 ezer forintot, a nagycsaládosoknál 30-35 ezer forintot, a kétgyermekeseknél pedig 80-85 ezer forintot hagyhat jövőre az áfacsökkentés és a személyi jövedelemadó-kedvezmény növelése. A kétgyermekesek családi adókedvezménye az szja-törvény módosításával 5 ezer forinttal, 30 ezerre emelkedik. 

Az adócsomag a cafeteriaszabályokat is módosítja. Ennek értelmében az alkalmazottak kedvezményes adózás mellett évente 100 ezer forintot kaphatnak készpénzben, ezen felül a közszféra alkalmazottjainak 100 ezer forintot, a magánszféra dolgozóinak 350 ezer forintot utalhat SZÉP-kártyára a munkáltató.

Varga: Családonként átlagosan 85 ezer forint megtakarítás

Jövőre lényegesen kevesebb adót kell fizetni, mint 2016-ban – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón kedden, miután az Országgyűlés elfogadta a 2017. évi költségvetéshez kapcsolódó adótörvény módosításokat.

Az elfogadott adómódosítások könnyebbé teszik a családok megélhetését, a kormány számításai szerint egy átlagos, kétgyermekes, négytagú család adófizetése 85 ezer forinttal csökken 2017-ben - mondta a miniszter. Jövőre mintegy egymilliárd forint többlet marad a kisgyermekes családoknál azáltal, hogy kiterjesztik az adómentességet a bölcsődei és óvodai szolgáltatások térítési díjaira. 

Varga Mihály szavai szerint az elmúlt tíz év legnagyobb forgalmiadó-csökkentését hajtották végre: a parlament döntése következtében jelentősen csökkenni fog a baromfihús, a tojás és a tej áfája, emellett jövőre csökkenni fog a éttermi szolgáltatások, továbbá az internetszolgáltatás áfájának mértéke is.

A miniszter szerint nem éri meg trükközni a cafeteriával

A parlament által elfogadott adótörvényekkel kedvezően változnak a cafeteria-szabályok a nemzetgazdasági miniszter szerint, aki a parlamenti szavazást követő sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközniük. Varga Mihály felidézte, hogy a parlament a kormány javaslatát hagyta jóvá: a béren kívüli juttatásból 100 ezer forintot készpénzben adómentesen nyújthat a munkáltató, a többit SZÉP-kártyára utalhatja.  

A miniszter jó kompromisszumnak nevezte az elfogadott szabályokat, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaadóknak nem érdemes trükközni a cafeteria 100 ezres, készpénzes részével, nem érdemes azt beépíteniük a bérbe. Az adóhivatal formanyomtatványán kell ugyanis nyilatkozniuk arról, ha jövedelemcsökkenés volt a cégnél, amelyet a NAV ellenőrizni fog – tette hozzá. 

Az áfacsökkentésekhez kapcsolódóan a miniszter megjegyezte azt is, hogy 2018-tól vezetik be a 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást, amelyet kizárólag turisztikai fejlesztésekre lehet felhasználni.

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2016. június 08. 09:07
Azért ez botrány, hogy egy külföldi vállalatnak van joga Magyarországon utalványt kibocsáltani, a magyar államnak meg nincsen...
csuka
2016. június 07. 16:24
"A rezsiharcos kormány jövedékiadó-emeléssel küzd a túl alacsony kőolajárak ellen - drágul az üzemanyag és a dohány is" Forrás: https://kuruc.info/r/2/159829/
Tintamin
2016. június 07. 14:13
Es mar megint basztak barmihez is hozzanyulni, a munkaberre rakodo terhek igyanugy vilagrekord szinten. Csak nehogy versenykepes legyen a magyar vallalkozas. Ugyanolyan beszari a fidesz, mint az mszp volt:(
pollip
2016. június 07. 13:17
"A baromfihús, a tojás és a tej áfájának mértéke 5%-ra csökken. Jövőre emellett csökken az éttermi szolgáltatások áfája is 27%-ról 18%-ra. Emellett az internetszolgáltatás áfamértéke 27%-ról 18%-ra csökken." Jó az irány.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!