Így jelölné meg a külföldről is pénzt kapó civileket a kormány

2017. április 03. 09:34

Azoknak a civilszervezeteknek, melyeknek külföldről származó támogatása meghaladja az évi 7,2 millió forintot, regisztrálniuk kell magukat „külföldről támogatott szervezetként”, valamint ezt a jelzőt a honlapjukon, illetve minden általuk megjelentett kiadványban és sajtótermékben meg kell jelentetniük – derül ki a 444 által közzétett javaslatból. Ezt a megjelölést még azt követően is öt évig viselniük kell magukon, ha már is nem kapnak a törvényben meghatározott méretű összeget külföldről. Vagyonnyilatkozatot viszont nem kellene tenniük a civil vezetőknek.

2017. április 03. 09:34

A 444 megszerezte azt a törvénytervezetet, amellyel szabályoznák a külföldőről is pénzt kapó civilszervezeteket. „A külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” címet viselő javaslat kvázi bélyeget tenne az összes olyan, civilszervezetnek minősülő egyesületre és alapítványra, amelyek egy bizonyos összeg (évi 7,2 millió forint) felett jutnak külföldi támogatásokhoz. 

Rájuk a javaslat elfogadását követően az alábbi szabályok vonatkoznának:

  • 15 napon belül kötelesek bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válását a bíróságon, egy formanyomtatványon tranzakciónként részletezve a külföldi támogatásokat. Ez megjelenik majd a Civil Információs Portálon is.
  • Haladéktalanul közzé kell tenniük a honlapjukon, valamint az általuk kiadott mindenféle sajtótermékben, kiadványban, szórólapon, stb. hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül.
  • Az a szervezet, ami ezt nem teszi meg, bírságot kaphat és akár törölhetik is a nyilvántartásból.

A „külföldről támogatott szervezetek” listájáról nem könnyű lekerülni: ez csak akkor történik meg, ha öt egymást követő adóévben sem éri el azt a bizonyos évi 7,2 millió forintos határt a külföldi támogatás összege. Vagyis: hiába nem kap majd egy civilszervezet már a törvényi határnál magasabb külföldi támogatást, még a listára kerülését követő ötödik évben is  „külföldről támogatott szervezetként” kell magára hivatoznia.

Korábban felmerült az is, hogy esetleg vagyonnyilatkozatot is kellene majd tenniük a civilszervezetek vezetőinek, ez azonban nem szerepel a törvényjavaslatban.

Összesen 180 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hirvi
2017. április 05. 01:30
Naiv kérdésem: és ez miért is baj? Miért fáj itt többeknek, hogy egy egyébként nem titkos adatot nyilvánosságra kell hozni a civilszervezeteknek? Horribile dictu így kell szerepelni a nyilvántartásban. És? Akkor majd nem járok könyvtárba, mert azt egy olyan alapítvány tartja fenn, ami mondjuk a németektől kap pénzt hozzá? Hála Istennek, hogy kap, mert ha az államtól várná, már rég romokban heverne! De ezen mit kell szégyellni, meg zsidócsillagozni? Ugyan! Volt valaha egy üvegzseb program. Tudom, hogy nem működik, de volt, akkor meg mi ez a háborgás?
Harangláb
2017. április 03. 21:52
Jó ötlet!... Meg még azt is oda kellene írni, hogy: "Nyomokban magyar érdeket is tartalmazhat!" :)
bumburi
2017. április 03. 21:08
Szerintem adóztatni is kellene őket :) És tegyenek közzé éves közkártékonysági jelentést :)
pemete jakab
2017. április 03. 20:30
"Így jelölné meg a külföldről is pénzt kapó civileket a kormány" Amihez a Fidesz hozzányúl, azt meg egy magyar naranccsal, vagyis citrommal kelljen megjelölni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!