A Szovjetunióba hurcolt százezrekre emlékeznek szombaton

2017. november 24. 12:51

November 25-e a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja.

2017. november 24. 12:51

Koszorúzással tisztelegnek a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléke előtt szombaton délelőtt a fővárosban az V. kerületi Honvéd téren a Gulág áldozatainak emlékkövénél – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pénteken az MTI-vel.

Közleményükben felidézték: 1944 őszétől csaknem 800 ezer embert hurcoltak el Magyarországról hadifogolyként vagy internáltként többéves kényszermunkára, akár negyedszázados száműzetésre a Szovjetunióba. A világháború után, a folyamatosan kiépülő kommunista diktatúrában koholt vádak alapján politikai foglyok és egyszerű járókelők tízezrei kerültek a gulág rabtelepeire. 

A túlélők első csoportja csaknem egy évtizeddel később, 1953. november 25-én térhetett haza a táborokból. Az Országgyűlés 2012-ben nyilvánította november 25-ét a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává, hogy méltóképpen emlékezzenek az idegen földön, otthonuktól több ezer kilométerre elhunytakra, fogságba kerültekre – írta az NFM.

(MTI)

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Egri Marika
2017. november 27. 12:21
Sajnos az én Édesapámat is elvitték Beregszászból etnikai tisztogatás címén aki magyarnak vallotta magát 18-50 évesig elvitték a férfi lakosságot. Bereg megyéből, Ungvár Munkács környékéről. Édesapám soha nem jött haza. 1947-ben halottá nyílvánitották. Soha senki bocsánatot nem kért, jóvátétel nem kaptunk soha senkitől. Pedig ez is holokauszt magyar népirtás. Köszönet Sztálinnak, a Szövetségeseknek.
gonterl
2017. november 26. 17:05
Milliókat, százezrekkel pótoltak. Persze, a pótlókat is meg lehet érteni, de tudni kell a következőket: http://ktkj.blog.hu/2017/11/26/torekves_az_egyensulyi_allapotra
navis praetoria
2017. november 25. 11:31
Szomorú és elgondolkoztató, hogy az ilyen témákat (meg Erdélyt, Felvidéket, stb) csak mérsékelt érdeklődés kísér, míg amikor mások szerencsétlenségéről van szó, ötször, tízszer több hozzászólás van, sokan mániákusan ostorozva "a bűnös magyarokat". A kommunizmus bűntettei a lakosság egy kis részének tevőleges részvételével, helyeslésével, vagy legalábbis hallgatólagos szimpátiája által kisérve lettek elkövetve.
noMores
2017. november 24. 15:49
Kissé bizonytalan vagyok, megkérdeztük erről Putyint? Mégiscsak a legjobb barátunk és legfőbb szövetségesünk, nem lenne jó mindenféle múltbéli dolgokat felhánytorgatni..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!