Bérek, rezsicsökkentés, választások, kilakoltatás – erről interpellálták a kormányt

2018. június 04. 18:24

Az ellenzéki pártok a bérekről, a téli rezsicsökkentésről, az áprilisi parlamenti választásról és a kilakoltatásokról interpellálta a kormányt hétfőn a parlamentben.

2018. június 04. 18:24

A napirend elfogadása után a bérekről, a téli rezsicsökkentésről, az áprilisi parlamenti választásról és a kilakoltatásokról interpellálta az ellenzék a kormányt hétfőn a parlamentben.

Napirend elfogadása

A napirend előtti felszólalások után a jegyző ismertette az új kormány kinevezett államtitkárainak névsorát. A parlament ezt követően elfogadta kétnapos ülése napirendjét, majd megszavazta az Interparlamentáris Unió Magyar Nemzeti Csoportjának megalakításáról szóló hétpárti határozatot. A személyi javaslatok között az Országgyűlés arról is döntött, hogy jegyzővé választja a KDNP-s Simicskó Istvánt. Szél Bernadett, az LMP frakcióvezetője ügyrendi kérdésében arról érdeklődött, hogy a napirendi javaslatnak megfelelően miért nem tartják meg Kocsis-Cake Olivio (PM) és Hohn Krisztina (LMP) képviselői eskütételét, a mentelmi bizottság miért nem tudta biztosítani a mandátumigazolást. Kövér László házelnök erre azt válaszolta: az LMP frakcióvezetője a házbizottságban kap majd magyarázatot.

Interpellációk

Jobbik: korrupció miatt nem jut pénz tisztességes bérekre

Jakab Péter (Jobbik) szerint a mérhetetlen korrupció miatt nem jut pénz tisztességes bérekre. Ezzel szemben Mészáros Lőrinc 2024-re pedig a világ leggazdagabb embere lehet, ha így folytatódik a gazdagodása – tette hozzá. Igazságos az, hogy Mészáros Lőrinc 18 másodperc alatt keresi meg egy borsodi egészségügyi dolgozó egyhavi bérét? Mikor adják vissza az emberektől ellopott pénzt? – sorolta kérdéseit.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Állami Számvevőszék a Jobbiknál állapított meg tiltott pártfinanszírozást. Ez a pénz visszajár, a Jobbiknak vissza kell fizetnie azt az államkasszába – jegyezte meg. Az Országgyűlés – Jakab Péterrel ellentétben – a választ elfogadta 113 igen szavazattal, 39 nem ellenében, 1 tartózkodással.

Az interpelláció egy szóváltással kezdődött a jobbikos politikus és Kövér László házelnök között, Jakab Péter ugyanis azzal indította első képviselői felszólalását, hogy „ennyi bűnöző előtt” még életében nem beszélt. Erre Kövér László hangsúlyozta: ez a parlament, tiszteletben kell tartani a választók és a képviselők méltóságát. „Legyen szíves, válogassa meg a szavait, mert nem a kocsmában van a jobbikos haverjai között” – szólította fel Jakab Pétert.

MSZP: miért bünteti a kormány azokat, akik kimaradtak a téli rezsicsökkentésből?

Korózs Lajos (MSZP) arról beszélt, hogy az Ormánság több mint 40 településén nem kapták meg az emberek a 12 ezer forintos téli rezsicsökkentést. Az érintett helységekben elérhető a gázszolgáltatás, de a lakosok nem csatlakoztak rá. Miért bünteti a kormány azokat, akik kimaradtak a téli rezsicsökkentésből? – kérdezte a politikus. Arról is érdeklődött, felmérték-e már, hányan maradtak ki az intézkedésből, és mikor adják oda nekik a 12 ezer forintos támogatást?

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára úgy reagált, a kormány továbbra is foglalkozik a téli rezsicsökkentés hatásaival, jelenleg is vizsgálják például, hogy  az intézkedés milyen módon biztosítható azokban a háztartásokban, ahol nem teljesen egyértelmű, hogyan fűtenek. Korózs Lajos nem fogadta el az államtitkári választ, a parlament viszont jóváhagyta 109 igen szavazattal, 33 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett.

DK: tisztességtelen volt a parlamenti választás

Arató Gergely (DK) interpellációjában tisztességtelennek minősítette az áprilisi parlamenti választást. Ennek oka szerinte egyebek mellett az, hogy egy olyan törvény alapján tartották meg, amelyet egyoldalúan fogadott el a kormánytöbbség, a jogszabály bőséges lehetőséget biztosít a kamupártoknak, a levélszavazás is több lehetőséget nyújt a választási csalásra, és a választás napjának jelentős részében nem lehetett figyelemmel kísérni a voksolást. A kormány képviselőjét arra szólította fel, vállalja a felelősséget a „botrányért”.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium (IM) parlamenti államtitkára azt válaszolta: az Országgyűlés annak idején több hónapon át tárgyalta a választási törvényt, a kormány pedig eleget tett az Alkotmánybíróság és a Velencei Bizottság kívánalmainak, így a jogszabály kiállja a nemzetközi próbát.

Arató Gergely nem fogadta el az államtitkári választ, ellentétben az Országgyűléssel, amely 110 igen szavazattal, 32 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett jóváhagyta azt.

LMP: hogyan védik meg a családokat a kilakoltatástól?

Demeter Márta (LMP) arra várt választ, hogyan védi meg a kormány a családokat a kilakoltatástól. Kiemelte, közel 100 ezer embert fenyeget az utcára kerülés. A politikus konkrétan egy kőbányai, Bihari utcai ház lakóinak sorsáról érdeklődött.

Völner Pál, az IM államtitkára reagálásában jelezte, hogy a végrehajtások és a kilakoltatások száma nincs közvetlen összefüggésben egymással, utóbbi elenyésző a végrehajtási ügyek számához képest, ugyanis csak kivételes esetekben lakoltatnak ki. Kiemelte, hogy sok százezer devizahitelest sikerült megmenteni. A kőbányai ház esetében az államtitkár ismertette a vonatkozó jogszabályi környezetet. Demeter Márta nem fogadta el a választ, de a parlament megszavazta: 109 igen, 32 nem szavazat mellett, 1 tartózkodással.

(MTI)

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendée
2018. június 04. 20:18
Úgy látom, az újonc képviselők nem mindegyike értette még meg, hogy hol van, miért van ott és hogy illene viselkednie.
cutcopy
2018. június 04. 18:54
Ez a Jakab Péter milyen egy undormány aljadék patkány, Fletó mellett a helye..
néhai Ch.Pilot
2018. június 04. 18:43
Megkezdődtek, a szürke, dolgos hétköznapok... :-)
Greffiti
2018. június 04. 18:39
Nem tudom van-e a világon még egy ország, ahol ennyire alja az ellenzék?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!