Megszűnik jövőre a cafeteria-rendszer

2018. június 20. 08:50

Ezentúl csak SZÉP-kártyán adhatnak a munkáltatók béren kívüli juttatásokat alkalmazottaiknak, az egyéb cafeteriák megszüntetésre kerülnek.

2018. június 20. 08:50

Megszűnik jövőre a cafeteria-rendszer – írja a Portfolio.hu. A lap arról cikkezik, a jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren felüli juttatásokat alkalmazottaik számára. Ezért jövő évtől a SZÉP-kártyán kívül az összes cafeteria megszűnik majd.

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint ennek oka, hogy „munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal”. Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette: a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

A friss adótörvény-javaslat indoklásából továbá kiderül: 2019. január 1-jétől a munkáltató által adott juttatások közül csak a SZÉP-kártya három alszámlájára utalt támogatás minősül kedvezményes közteher-fizetés mellett adható béren kívüli juttatásnak.

Ezen felül a SZÉP-kártyán adott juttatás éves rekreációs keretösszeget meghaladó része már egyes meghatározott juttatásként adóköteles lenne: ez a keret a költségvetési szerv munkáltatók esetében 200 ezer, egyéb munkáltatók esetében pedig 450 ezer forint. A munkáltatóval esik ezentúl egy tekintet alá a társas vállalkozás is.

Az új adócsomag továbbá hatályon kívül helyezi

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességét,
  • a kockázati biztosítás más személy (pl. munkáltató) által megfizetett díjának adómentességét,
  • a diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói juttatás adómentességét,
  • a sportrendezvényre szóló belépők és a kultúra utalványok adómentességét,
  • a lakáscélú munkáltatói támogatás adómentességét és a
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének kiegészítő feltételeit meghatározó rendelkezést is.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2018. június 20. 14:47
nagyon helyesen. Majd a munkavállaló eldönti hogy a saját keresetét mibe és hogyan fekteti be, vagy mit vesz rajta.
Great
2018. június 20. 10:17
Igazából 3 tétel továbbra is fennmarad: a munkába járás támogatása, az egészségbiztosítás, valamint a bölcsődei és óvodai ellátás biztosítása, ezekről nem szól az adótörvény
Mutimi
2018. június 20. 09:31
"Egyébként pedig félő, hogy amit ilyen módon "elveszít" a munkavállaló, az más módon nem kerül kompenzálásra..." De: http://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/#/hu/document/ker1803
istvánkeve
2018. június 20. 09:30
"Munkáért munkabér jár.! Ideje a szocializmus ezen maradékát is a szemétkosárba tenni. (legyen kevesebb bürokrácia)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!