Elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait

2018. július 31. 11:58

Hazánkban is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, de idén Katar lett a rekorder – áll a WWF közleményében.

2018. július 31. 11:58

Mindössze 7 hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait, ez a fogyasztási szint nem tartható fenn, ahhoz, hogy később jöjjön el ez a nap, közös cselekvésre van szükség, például kevesebb autózással, az élelmiszerpazarlás csökkentésével, otthonaink szigetelésével jelentősen csökkenthetnénk ökológiai lábnyomunkat – olvasható a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményében.

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a mennyiséget, amelyet a Föld egy év alatt képes újratermelni. Tavaly ez a nap augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát – fejtik ki a keddi közleményben.

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van”– idézi a közlemény Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét.

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a túlfogyasztás napja, Németország esetén ez a nap május 2-án jönne el, Kínában pedig június 15-én. Tavaly Luxemburg volt a „rekorder”, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a túlfogyasztás napját – figyelmeztetnek a környezetvédők. Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor közel két (1,92) Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a túlfogyasztás napja. A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea. 

Mint a közleményben hangsúlyozzák, a Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai pedig egyre súlyosbodnak. Ezért a túlfogyasztás napján sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak a javulás érdekében. 

A környezetvédők szerint számos olyan tényező van, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. Példaként említik, hogy ha fele ennyit autóznánk, akkor 12 nappal kitolhatnánk a túlfogyasztás napját. Ha az emberiség szén-dioxid-kibocsátását 50 százalékkal csökkentenénk, a túlfogyasztás napja 93 nappal később lenne a jelenleginél. Emellett, ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszerpazarlást, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap. Példaként említik még az otthonok megfelelő szigetelését is: ha csak 1 fokkal csökkentjük a fűtés hőmérsékletét, háztartásunk akár 300 kilogramm szén-dioxidot is megtakaríthat évente. További fenntarthatósági ötletek a WWF Magyarország honlapján olvashatóak – írják a közleményben.

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2018. július 31. 18:43
Na, és hogy tetszik látni a liberális piacgazdaság töretlen jövőjét, WWF nyanya? Volt már kapa valaha a pici praclijában ?
betamás89
2018. július 31. 18:09
Én ezt nem értem.
__Y__
2018. július 31. 13:09
Csak a fejlődésellenes , primitív, luddisták gondolják azt, hogy csak lemondással, korlátozással, fogyasztás és kényelmi szempontok csökkentésével lehet megoldani a Föld problémáit. A szokásos bűntudatkeltő WTF demagógia. Aki értelmesen gondolkodik, az tudja, hogy nem a fogyasztással van a baj, hanem a termékek(és azok csomagolásainak) minőségével, illetve a szarul működő szelektív hulladékkezeléssel, hulladékgyűjtéssel, ez utóbbi a valóságban teljesen fölösleges, max a fémek esetében van értelme, a többi hulladék "újrahasznosítása" gyakorlatilag nagyobb környezetterhelést okoz(vegyszerek,szállítás stb.), mint maga a szemét, de persze arra jó, hogy sok ostoba enyhíteni tudjon a zöldvallás által belé táplált bűntudaton. Nem a fogyasztásról kell lemondani, hanem olyan termékeket kell előállítani, amelyek sokkal kisebb mértékben(vagy egyáltalán nem) terhelik meg a környezetet, illetve valóban működő újrahasználati és újrahasznosítási terveket kidolgozni a jelenlegi elavultak helyett.
Crüwel
2018. július 31. 12:52
Ez a sok "ha" olyan jól hangzik. Ha ha ha és ha de nem fog történni semmi nem egyes példákat kéne hozni hogy ha kevesebb ez az amaz, sokkal inkább a teljes képet kéne átgondolnunk. És lehet dumálni a kevesebb fogyasztásról mikor minden a "vedd meg" es "dobd ki"szent eszmenek van alárendelve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!