Hegyvidéki önkormányzat: Kevesebb lett az alpolgármester

2019. november 09. 11:03

A képviselő-testület nem fukarkodott a bizottsági helyekkel az ellenzéki képviselők számára sem.

2019. november 09. 11:03

A képviselők és a polgármester eskütételét követően megkezdte munkáját a Hegyvidéki Önkormányzat újonnan megválasztott képviselő-testülete – olvasható az önkormányzat honlapján. Eltérve az ellenzék által átvett önkormányzatok eddigi gyakorlatától, nem növelték, de még csökkentették is az alpolgármesterek számát, így az eddigi három helyett egy alpolgármester fogja segíteni a polgármester munkáját, Font Krisztina személyében.

A Pokorni Zoltán által vezetett önkormányzat képviselő-testületének alakuló ülésén, – az alpolgármesterek számának csökkentése mellett – több ellenzéki gyakorlattal szembemenő döntés is született. Ennek egyik példája, hogy az ellenzéki képviselőknek is biztosítottak bizottsági helyeket. Így kapott helyet az Egészségügyi és Szociális Bizottságban a DK-s Vágó István és az MSZP-s Vincze Géza is, de további példaként a Jogi és Ügyrendi Bizottságban megtalálhatjuk a szintén DK-s Élő Norbertet és az LMP-s Hajdu Máriát is – utóbbi a Zöld Bizottságban is helyet kapott.

Ékes bizonyítéka, hogy a képviselőtestület nem fukarkodott a bizottsági helyekkel az ellenzéki képviselők számára sem, hogy Vágó István nem csak az Egészségügyi és Szociális Bizottságban, de az Oktatási és Kulturális és az Összeférhetetlenségi és Vagyonnyilatkozat-ellenőrző Bizottságban is kapott helyet.

A képviselő-testület alakulóülésének további szokatlan mozzanata az volt, amikor Pokorni Zoltán polgármester saját maga kérte, hogy vegyék le apai nagyapja nevét a második világháború XII. kerületi áldozatainak emlékművéről. Erre azért volt szükség, mert pár héttel ezelőtt jelent meg a Mozgó Világban Rab László cikke, aminek summázata az, hogy Pokorni József – bár a háború alatt meghalt, így nem ítélhették el – a nyilas múltú háborús bűnösök közé sorolható, ezért nem méltó arra, hogy az emlékművön szerepeljen a neve. A polgármester, mint mondta, osztja ezt a véleményt. Hozzátette, soha nem kérte, hogy az emlékműre kerüljön a nagyapja neve.

Rab László tanulmánya szerint feltehetőleg nem egyedi esetről van szó. Emiatt Pokorni Zoltán felkérte dr. Cseh Gergő Bendegúzt, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatóját, dr. Kovács Tamás történészt, a Holokauszt Emlékközpont igazgatóját, valamint Ungváry Krisztián történészt, tekintsék át az emlékmű névsorát.

A szakmai bizottság feladata lesz annak megállapítása, hogy a névsorban szereplő személyek közül kik azok, akik a második világháború alatt nagy valószínűséggel háborús bűntettet követtek el. Emellett javaslatot várnak a történészektől az emlékművel, annak szimbólumával kapcsolatos ellentmondások feloldására a méltó megemlékezés érdekében.

(Kép forrása: hegyvidek.hu)

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
subshelpcrip
2019. november 11. 17:57
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
toef36
2019. november 11. 12:39
A tisztesség, lám, nem a "baloldal" házaiban székel...
tango47
2019. november 09. 22:22
Gondolom Pokorni nem kíséri figyelemmel mondjuk az említett pártok EU-s tevékenységét, mert különben nem követne el ilyen botorságot. Gesztusokat tenni EZEKNEK? Nem bűn, hanem HIBA!
Kardinális
2019. november 09. 21:48
A kétfarkú kutyapárti gyerek szépen felöltözött az ünnepi alkalomra...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!